Červenec podle bank a pojišťoven: levnější hypotéky a bankomat pro auťáky

Monika Veselíková | rubrika: Co se děje | 1. 8. 2018
Peníze.cz přinášejí přehled novinek, které během uplynulého měsíce představily tuzemské banky, pojišťovny a stavební spořitelny.
Červenec podle bank a pojišťoven: levnější hypotéky a bankomat pro auťáky

Pokud jde o běžné účty a spořicí účty, lze červenec označit za slabší měsíc. Činila se pouze banka Creditas, Komerční banka a MONETA Money bank.

  • Banka Creditas představila multibankovní aplikaci Richee. Díky multibankingu lze z jednoho rozhraní spravovat několik účtů v různých bankách. Kromě přehledů o financích aplikace umožní zadávat platby a generuje také statistiky příjmů a výdajů. Do září je Richee dostupný v testovacím provozu omezené skupině uživatelů, nejpozději od října budou nové funkce k dispozici všem. Aktuálně lze do aplikace od Creditas napojit účet od Equa bank, Fio banky a Air Bank. Brzy se má přidat také Česká spořitelna (v sobotu hledejte na Peníze.cz rozhovor s jedním z otců Richeeho protihráče George) a MONETA Money Bank.
  • Komerční banka ve spolupráci se společností Benzina zavedla první drive-up bankomat v České republice určený speciálně pro motoristy – viz úvodní fotka z archivu Benziny. Funguje na čerpací stanici Benziny v Argentinské ulici v Praze Holešovicích. Bankomat je výškově upravený pro ovládání z okénka auta i v případě SUV nebo dodávek. Kromě výběru hotovosti přijímá také vklady.
  • MONETA Money Bank a Česká pojišťovna oznámily uzavření strategického partnerství: nově budou nabízet vybrané finanční produkty a služby navzájem ve svých pobočkách. Pilotní fáze spolupráce začne v září na dvaceti pobočkách MONETA Money Bank a dvanácti pobočkách České pojišťovny. Do budoucna chtějí obě společnosti zapojit všechna obchodní místa. U České pojišťovny si klienti založí běžný účet Tom a u MONETA Money Bank zase sjednají pojištění nemovitosti, později také životní pojištění. Nabídka vzájemně poskytovaných služeb se má postupně rozšiřovat.

O něco rušněji bylo na trhu hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Na podzim začnou platit nová omezení České národní banky a získat (i dát) hypotéku bude těžší. Vyzkoušejte si ostatně naši kalkulačku, která vám poví, kolik vám maximálně banka bude smět půjčit (ale neberte to stoprocentně vážně, výjimky se budou tolerovat).

Banky se tedy snaží slevami, ale i jinými akcemi na poslední chvíli ulovit co nejvíc zájemců. V pátek se na Peníze.cz v anketě Očima expertů budeme ptát odborníků právě na to, kdo by si fakt měl ještě pospíšit, pro koho je pozdě a komu můžou být omezení ČNB fuk.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

  • Česká spořitelna snížila o dvě desetiny procenta úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů s fixací na pět, osm a deset let. Úrokové sazby hypoték s pětiletou fixací tak začínají na sazbě 2,49 procenta ročně, hypotéky s fixací na 8 let nabídnou úrok od 2,59 procenta ročně a u hypoték s fixací na 10 let dělá nová nabídková sazba 2,69 procenta ročně. Sazby platí pro hypotéky do 80 procent hodnoty nemovitosti. Vedle toho banka zavedla také možnost fixovat úrok 3,49 procenta ročně až pod dobu 20 let.
  • UniCredit Bank umožní zájemcům o refinancování hypotečního úvěru uzavřít smlouvu až 24 měsíců před koncem stávající fixace. Odložit čerpání hypotéky o dva roky ale banka dovolí pouze zájemcům o sedmiletou a desetiletou fixaci úrokové sazby. U pětiletých fixací lze odložit čerpání hypotéky o 18 měsíců, pro všechny ostatní fixace platí standardní možnost odložení čerpání o 12 měsíců.
  • Hypoteční banka přichází s novou službou finančního krytí čehokoliv, co nelze pokrýt standardní účelovou hypotékou. Například vybavení nové domácnosti nebo čtyřprocentní daňe z nabytí nemovitosti. Neúčelová část úvěru může dosahovat až třicet procent z celkové částky půjčky (například 630 tisíc korun při úvěru ve výši 2,1 milionu korun), navíc není potřeba předkládat dokumenty o účelu jejího použití. Sazba pro úročení neúčelové části má být stejná jako u hlavního účelu hypotéky a zajištěná stejně jako hypotéka nemovitostí.
  • Zároveň Hypoteční banka rozšířila nabídku Jasné hypotéky o možnost fixace úrokové sazby na 15 let. Současně banka zvýšila nabídkovou sazbu hypotečních úvěrů s fixací na tři roky o jednu desetinu procentního bodu na 2,59 procenta ročně.
  • MONETA Money Bank zvýšila úrokové sazby Variabilní hypotéky na 2,72 procenta (původně 2,47 procenta) u úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti. Úvěry v pásmu od 80 do 90 procent hodnoty nemovitosti nově nabídnou úrok 3,42 procenta (původně 3,17 procenta).
  • Českomoravská stavební spořitelna si už za poskytnutí meziúvěrů Topkredit, Tophypo a Top Refin neúčtuje poplatek půl procenta z objemu půjčky ale fixní poplatek tisíc korun.
  • Raiffeisen stavební spořitelna zdražila překlenovací úvěry. U HYPOsplátky a tarifu HYPO U 173 dělá úrok 1,99 procenta ročně namísto původních 1,79 procenta. REKOpůjčka s tarifem REKO U 172 nabídne úrok překlenovacího úvěru 4,04 procenta ročně, původně 3,84 procenta ročně. Zároveň spořitelna prodloužila akci na spořicí smlouvy s úročením 1,5 % ročně pro děti a mladé do pětadvaceti let do konce září.
  • Wüstenrot v polovině července zavedla Hypotéku dopředu, díky které lze uzavřít hypoteční úvěr, aniž by měl klient vybranou nemovitost. Na nalezení bydlení má pak lhůtu 12 měsíců. Úrok lze fixovat na jeden, dva, tři, pět nebo sedm let. Wüstenrot má navíc do konce září poplatkové prázdniny – neplatí se za zpracování ani poskytnutí úvěru.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Během července přibylo také několik nových investičních produktů:

  • NN životní pojišťovna a NN Penzijní společnost ve spolupráci se správcem investic Amundi představili nový investiční produkt Start Invest. Jde o program životního cyklu, který na začátku investičního období větší část peněz investuje do akcií, osm let před koncem individuálně nastaveného investičního horizontu se začne podíl akcií automaticky snižovat. Investovat lze minimálně pětistovku měsíčně.
  • Investiční společnost Amundi ve spolupráci s Komerční bankou otevřela také nový akciový fond KBI WATER FUND. Zaměřuje se na společnosti, které řeší problémy s dodávkami, nedostatkem nebo znečištěním vody.
  • MONETA Money Bank přidala do své nabídky podílové fondy společností Franklin Templeton a Fidelity International. Investovat lze i několik set korun, jednorázově či pravidelně.
  • Oberbank snížila úrokové sazby u termínovaného vkladu TOP JISTOTA. Vklady na půl roku nyní úročí sazbou 0,3 procenta namísto původních 0,5 procenta a u vkladů na jeden rok nabízí sazbu 0,4 procenta namísto původních 0,55 procenta. Ve srovnání termínovaných vkladů to znamená pozici na chvostu první desítky.

S novou pojistkou tentokrát nepřišla žádná z tuzemských pojišťoven, novinku představila Česká spořitelna:

  • České spořitelně můžete nově uzavřít pojistku sportovní výbavy umístněné na střeše nebo zadní části vozidla. Pojištění se vztahuje na jízdní kola, lyže, snowboardy, rekreační nemotorová plavidla a na nosiče a přepravní boxy. Nejde ale o stoprocentní novinku, Česká spořitelna jen nově přeprodává starší produkt sesterské pojišťovny Kooperativa. Doplňkové pojištění se jmenuje PROSPORTY a kryje odcizení, havárii, poničení živelnými pohromami ale i poškození vozidla pádem sportovní výbavy při nakládání a vykládání nebo během jízdy. Pojistku si můžou sjednat majitelé osobních i užitkových vozidel do 3,5 tuny, platí ve všech zemích Evropy a také v Turecku. Cena doplňkového balíčku závisí na limitu pojistného krytí. Maximální pojistná částka dělá 80 tisíc korun, pojistné v tomto případě vyjde na 1706 korun ročně. Naopak nejnižší možný limit je 20 tisíc korun, na pojistném klient zaplatí 710 korun ročně.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services