Co umějí bankomaty v Česku? Dávají, berou, sjednají pojištění

Bankomaty dnes neslouží jen k výběru hotovosti. Mapujeme, jaké další funkce a služby tuzemské banky nabízí.
Co umějí bankomaty v Česku? Dávají, berou, sjednají pojištění

Od instalování prvního bankomatu uběhlo letos padesát let. Tehdy sloužil k výběru děrný štítek a bankomat vydával maximálně deset liber. Ve Spojených státech pak obálku s pětadvaceti dolary.

Dnes jsou technologie pokročilejší a bezpečnější a z nouzového způsobu, jak se dostat k hotovosti, se stala běžná praxe. Podle odhadů jsou na světě zhruba tři miliony bankomatů, necelých pět tisíc v Česku. A neomezují se jenom na vydávání peněz, bankomaty dnes mají celou řadu dalších funkcí. Peníze.cz přinášejí jejich přehled.

Vyhledávání bankomatů

Abyste nemuseli tahat hotovost

Hledáte bankomat své banky? Nebo prostě jakýkoli, ten, co je blízko? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat i tam, kde bydlíte a kde pracujete? 

BankaPočet bankomatů
Air Bank a.s.257
Česká spořitelna, a.s.1 266
Československá obchodní banka, a. s.829
ČSOB Poštovní spořitelna17
Fio banka215
Hello bank!7
Komerční banka, a.s.750
MONETA Money Bank, a. s.551
Raiffeisenbank a.s.140
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.180

Správa karty a účtu

Jedna z prvních funkcí, kterou kromě vybírání peněz bankomaty nabízely, je zjištění zůstatku na běžném účtu. To už dnes umí prakticky každý stroj. Bankomat dnes také držitele karty upozorní, když se blíží konec její platnosti. Samozřejmá je už také možnost změnit si PIN.

Novější a zatím nijak široce rozšířená funkce je výpis posledních transakcí. Bankomaty Moneta Money Bank vám na požádání pošlou na mobil nebo vytisknou přehled transakcí provedených danou kartou, Unicredit Bank zase nabízí Minivýpis s přehledem transakcí na zvoleném účtu v UniCredit Bank.

Když nemůže návštěvník fetivalu k bankomatu, musí bankomat přijít k němu. Mobilní bankomaty na festivaly vozí třeba Česká spořitelna, koncept dodávky s hotovstí patří ale ČSOB.

Tři Palacké, dvě Němcové: výběr bankovek

Byli jsme zvyklí, že o tom, jaké bankovky na nás z bankomatu vypadnou, rozhodovala mašina sama. Vybírali jste dva tisíce a někdy na vás vyšla dvoutisícová Ema, jindy dvakrát tisícový František. A přitom vám by se hodila Božena, protože za chviličku budete kupovat v autobuse jízdenku a na lidi s tisícovkou se řidič mračívá. Už několik let se Českem šíří bankomaty, které vás nechají vybrat. Jako první s možností vybrat si nominální hodnoty vybíraných bankovek přišla před šesti lety Air Bank.

Postupně se přidaly i další banky, konkrétně: Raiffeisenbank, Sberbank, UnicreditBank, ČSOB, Fio banka a Česká spořitelna. Bankomaty Air Bank a Raiffeisenbank oproti nim ale mají ještě jednu potenciální výhodu: pamatují si skladbu bankovek, kterou si klient vybíral naposledy a stejnou možnost mu pak také nabízí při dalším výběru.

Vedle volby bankovek mají některé bankomaty také funkci rychlého výběru: pamatují si, jakou částku jste vybírali a pod tlačítkem Rychlý/Oblíbený výběr vám ji příště znovu nabídnou. Konkrétně jde o bankomaty Komerční banky a ČSOB.

Obě zmíněné funkce – možnost volby nominální hodnoty bankovek a zopakování posledního výběru na jedno kliknutí, aktuálně chystá také Moneta Money Bank.

Nesahat! Bezkontaktní výběry

Relativně nové jsou bankomaty, ze kterých lze peníze vybírat bezkontaktně – kartu přiložíte ke čtečce a zadáte PIN. Bezkontaktní bankomaty v loňském roce jako první instalovala Air Bank – bezkontaktní je nyní celá bankomatová síť banky. Do budoucna chce Air Bank přijít také s možností vybírat prostřednictvím chytrých telefonů s NFC technologií. Pomocí mobilu si dnes vyberou pouze klienti ČSOB.

ČSOB si připsala prvenství, když nabídla bankomkaty, ze kterých je možné vybírat peníze s využitím mobilního telefonu.

Průkopníkem bezkontaktních bankomatů je v Česku Air Bank.
Na snímku platební přívěsek na klíče

Vedle AirBank a ČSOB zavedla na některých svých bankomatech bezkontaktní čtečku také Moneta Money Bank.

Hlavní výhodou bezkontaktních výběrů z bankomatu je vedle rychlosti bezpečnost. Odpadá totiž možnost skimmingu – nelegálního okopírování karty. Podvodníci čas od času instalují na bankomaty zařízení, pomocí kterého okopírují z magnetického proužku údaje o kartě a odpozorují PIN. Při bezkontaktním výběru není kopírování údajů z karty tímto způsobem možné.

Nejvíc vkladomatů má v Česku Komerční banka

Taky dovnitř, nejen ven: vkladomaty

Stále rozšířenější jsou bankomaty pro vklad hotovosti, zjednodušeně vkladomaty. Umožňují člověku vložit na účet v bance menší nebo větší obnos, 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Využití nacházejí zejména u podnikatelů, kteří nechtějí mít denní tržbu v obchodě nebo u sebe, jsou alternativou pro starší noční trezory. Oproti nim mají své výhody – peníze například připisují na účet automaticky a hned.

Vkladomat je možné nakrmit naráz až statisíci, limit bývá u většiny bank kolem tří set tisíc. korun. Peníze lze vkládat na účet spárovaný s kartou, prostřednictvím které transakce probíhá, ale i na jakýkoli jiný účet dané banky. Někde (u České spořitelny) je za poplatek možné poslat peníze i na účet do jiné banky.

Při vkládání hotovosti peníze jednoduše uložíte do přihrádky v bankomatu. Jakmile bankomat peníze přepočítá, objeví se na obrazovce údaj o vložné částce – pokud souhlasí, transakci potvrdíte. Nejpozději do druhého dne se vložená částka připíše na účet.

Většina vkladomatů ovšem umí přijímat pouze bankovky. Výjimkou jsou bankomaty Československé obchodní banky. „Vkladový bankomat, který kromě bankovek přijímá i mince, jsme spustili v minulém roce ve Zlíně. Na základě pozitivního ohlasu od klientů jsme v dubnu zprovoznili nový vkladový bankomat na mince v objektu pobočky pražského obchodního centra Černý Most. Do konce roku je naplánována instalace dalších tří desítek těchto zařízení, a to jak v pobočkové síti banky, tak i u vybraných korporátních klientů,“ komentovala plány ČSOB tisková mluvčí Pavla Hávová.

Klienti ČSOB (a Ery/Poštovní spořitelny, což je obchodní značka Československé obchodní banky) můžou v současnosti využít celkem 166 vkladových bankomatů. Co do počtu ovšem drží prvenství Komerční banka, která klientům nabízí 201 vkladomatů. Zkrátka ale nepřijdou ani klienti České spořitelny, UniCredit Bank, Air Bank, Raiffeisenbank a Moneta Money Bank.

mBank nabízí osmnáct vkladových bankomatů na obchodních místech Broker Consulting OK Point. U Sberbank můžete hotovost vkládat prostřednictvím jednoho bankomatu. Fio banka vkladový bankomat nemá.

 

Počet bankomatů

Počet vkladomatů

Počet bezkontaktních bankomatů

Air Bank

230

69

230

Česká spořitelna

1277

154

0

ČSOB, Era/Poštovní spořitelna

1067

166

148

Fio banka

166

0

0

Komerční banka

769

201

0

mBank

0

18

0

Moneta Money Bank

652

24

200

Raiffeisenbank

145

44

0

Sberbank

29

1

0

UniCredit Bank

262

155

0

Propojeno!

Nebezpečí nečíhá jen u bankomatů, o svoje peníze můžete lehce přijít i na internetu. 

Vyplatí se dodržovat několik zásad.

Bojiště: internet. Braň svoje peníze!

Platby operátorům, platební příkazy, bezhotovostní služby

Bankomaty ale umějí pracovat nejenom s hotovostí. Už delší dobu je například možné dobít si prostřednictvím bankomatu bezhotovostně kredit na mobilní telefon. Funkci nabízějí bankomaty Sberbank, Komerční banky, ČSOB, Unicredit Bank a České spořitelny. U Komerčky a ČSOB můžete z bankomatu zaplati také účet za telefon. Komerční banka ovšem spolupracuje pouze s operátorem Vodafone.

Ještě dál jsou, co se platebních příkazů týče, bankomaty České spořitelny a Moneta Money Bank. Prostřednictvím jejich bankomatů můžete poslat peníze na jakýkoli účet u jiné banky (tedy taky klidně zaplatit fakturu za telefon). Při zadání platebního příkazu stačí vložit kartu – bankomat ji spáruje s účtem, ke kterému je vedená. Potom už jen vyťukáte detaily platebního příkazu jako číslo účtu příjemce nebo variabilní symbol. Platba se autorizuje zadáním PIN ke kartě.

Platbomat u Spořky

Platbomaty České spořitelny sice nevydají žádnou hotovost, jednoduše na nich ale zadáte platební příkaz. Jeden příkaz k úhradě přijde na pět korun. Platbomaty jsou navíc vybavené čtečkou čárových a QR kódů. Můžete tak naskenovat spořitelní formuláře příkazu k úhradě, poštovní poukázky, doklady SIPO České pošty nebo QR kódy z faktur. Službu ale můžou využít jenom klienti České spořitelny.

Pojištění, kontokorent, půjčka a jejich správa

Nejen obsluhu vlastních prostředků na účtu, bankomaty nabízejí i další produkty banky. V bankomatech ČSOB si můžete například sjednat cestovní pojištění u ČSOB pojišťovny, navýšit limit kontokorentu nebo požádat o úvěr.

Podobné služby, konkrétně žádost o půjčku, navýšení kontokorentu nebo úvěrového rámce kreditní karty, umí i bankomaty České spořitelny.  Žádost o úvěr vyřídíte i v bankomatech Moneta Money Bank.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services