Jak se platí na zahraničním sněhu

Dušan Hradil | 30. 11. 2004 | 2 komentáře
Jak se platí na zahraničním sněhu
I na zimní dovolené musíte nějak platit, a tak je dobré si před odjezdem promyslet, zda přibalíte platební kartu, cestovní šek nebo hotovost. Pokud se chcete vyhnout problémům a zbytečným výdajům, zvažte všechny klady a zápory.

Moderní doba nám nabízí hned tři základní způsoby placení na zimní dovolené v zahraničí. Vydatná reklamní masáž na platební karty však trochu zapomíná na to, že plastik není samospásný. Mohou totiž nastat situace, kdy vás hodně zamrzí, že v peněžence nemáte dost hotovosti. Anebo skončíte ve spárech zloděje a svoji nabitou peněženku už nikdy neuvidíte. V tu chvíli byste s šekem byli na koni. V neposlední řadě tu jsou ještě různé kurzy, kterými se přepočítávají jednotlivé národní měny. Prostě dost důvodů proto, abychom si ukázali, čím se v zahraničí nejlépe platí.

Platit plastem se vyplatí, dělat z něj bankovky již nikoli

Použití platební karty je třeba rozdělit na dvě základní oblasti. Tou první je placení v obchodech, kdy je karta opravdu výhodná. Veškeré útraty jsou totiž přepočítávány devizovým kurzem, který je výhodnější než valutový. Navíc za placení kartou vám není ani v zahraničí účtován žádný poplatek. S kartou můžete zamířit k také bankomatu, který dnes najdete i v alpských vesnicích. Tentokrát ale počítejte s pěkně tučným poplatkem, který až na výjimky přesáhne stokorunu. U menších částek, například 30 euro (zhruba 930 Kč) to je desátek skutečně vysoký. Výjimkou je výběr hotovosti kartami České spořitelny z bankomatů patřících Erste Bank Group v některých zemích střední Evropy. Vzhledem ke konstrukci poplatku (viz tabulky), kdy je k určité fixní částce připočítáno určité procento z výše výběru, je výhodnější vybírat vyšší částky. Při bankomatových výběrech si ještě dejte pozor na limit své karty. Deset nebo patnáct tisíc korun za týden může doma stačit, v zahraničí to už může být nepříjemným omezením.

Kolik zaplatíte při použití karty v zahraničí

Banka

Poplatek za výběr z bankomatu

Poplatek za výběr ekvivalentu 10 000 Kč 1

Cash advance

Emergency
cash2

Emergency
card2

Citibank (profil, názory)

100 + 0,5 %

150

3 %, min. 70

nenabízí

nenabízí

Česká spořitelna (profil, názory)

100 + 0,5 %
25 + 0,5 %3

150 / 75 3

100 + 0,5 %
25 + 0,5 %3

1 500

2 500

ČSOB (profil, názory)

80 + 0,5 %

130

180 + 0,5 %

3 000

4 000

eBanka (profil, názory)

1,5 %, min. 140

150

2,5 %, min. 180

skutečné náklady, max. 9 500

GE Capital bank (profil, názory)

106 + 0,5 %

156

1 %, min 200

3 000

4 000

HVB bank (profil, názory)

100 + 0,5 %

150

150 + 0,5 %

1 000

3 000

Komerční banka (profil, názory)

1 %, min. 100

100

1,7 %, min. 200

3 500

4 000

Raiffeisenbank (profil, názory)

1 %, min. 125

125

1,25 %, min. 200

4 000

6 000

Volksbank CZ (profil, názory)

75 + 0,5 %

125

180 + 1 %

3 000

4 000 4

Živnostenská banka (profil, názory)

105 + 0,5 %

155

105 + 0,5 %

skutečné náklady, max. 7 000, resp. 9 500

Vysvětlivky:
1 poplatek za výběr částky odpovídající 10 000 Kč z bankomatu v zahraničí
2 pouze pro embosované karty
3 při výběrech z bankomatů patřících bankám skupiny Erste Bank Group v Rakousku, Slovensku, Chorvatsku a Maďarsku
4 platí pro karty VISA, ostatní karty 3 500 Kč
Poznámka: veškeré údaje jsou v % z vybírané částky, resp. v Kč.

K hotovosti se pomocí karty můžete dostat také výběrem na přepážce banky, tzv. cash advance. Služba je dostupná na všech pobočkách bank označených logem karetní asociace, ne však pro všechny karty. Embosované karty mají dveře otevřené vždy, u elektronických musí být pobočka vybavena elektronickým terminálem. Poplatek za službu je minimálně stejně vysoký jako výběr z bankomatu, někdy dokonce ještě vyšší.

Karta fuč, co teď?

Prvním a nejdůležitějším krokem je zablokování vaší karty (u embosovaných karet uvedení na seznam odcizených karet - tzv. stoplist). Toto lze provést telefonicky i ze zahraničí. Dopředu si zjistěte správné telefonní číslo, které sdělí vaše banka. Bohužel vedle nervů, zda zloděj nestihnul s kartou "vyluxovat" vaše konto, se budete muset smířit s poplatkem v řádu stovek až tisíců korun, stejně jako kdybyste o ni přišli v České republice. Navíc ne u každé banky se nahlášením ztracené karty zbavíte odpovědnosti za její zneužití. Částečným řešením může být pojištění karty. Více se dozvíte v tomto článku

V případě ztráty karty můžete v některé bance požádat o vydání náhradní hotovosti (emergency cash) anebo vydání náhradní karty (emergency card) . Tyto dvě služby jsou určeny skutečně jen pro nouzové použití, o čemž svědčí už cena v řádu tisíců korun (viz tabulky) a lhůta poskytnutí hotovosti či karty od 24 do 72 hodin. Navíc je tento servis poskytován jen majitelům embosovaných karet. Pokud se chcete v zahraničí spolehnout jen na platební kartu, riskujete v případě její ztráty vysoké náklady a i několik dní bez peněz.

Sežrat kartu může i bankomat v cizině 

Výhody a nevýhody  platebních karet
+ žádné poplatky při platbě v obchodech
+ nemusíte dopředu zvažovat, kolik peněz budete potřebovat
+ výhodnější kurz
+ cestovní pojištění v rámci karty
- vysoký poplatek za výběr z bankomatu
- problémy a poplatky v případě ztráty karty
- kartou nelze platit všude
K takové nepříjemné situaci může dojít buď opakovaným zadáním špatného PINu anebo technickou závadou na bankomatu. Postup je vesměs stejný pro klienty všech bank. Pokud se bankomat, který zadržel vaši kartu, nachází v blízkosti pobočky, je nejrychlejší variantou kontaktovat tuto pobočku. Jde-li o technickou závadu přístroje, dostanete svoji kartu zpět. Vždy je nutné mít s sebou doklad totožnosti, tedy cestovní pas. Bez něj by vám zahraniční banka kartu nevydala. Pokud se ale ke svojí kartě nedostanete ihned po jejím zadržení bankomatem, je vhodné ji telefonicky zablokovat, což vás ale přijde na stovky až tisíce korun podle typu karty. Může se však stát, že inkriminovaný bankomat není přímo u nějaké pobočky a vy nezjistíte, kdo jej provozuje, anebo se s personálem nedomluvíte. V takovém případě se můžete s kartou rozloučit, podle oslovených bankéřů sice bude automaticky zaslána do Čech, předtím však znehodnocena. Pokud s sebou nemáte hotovost či šeky, dostáváte se do nepříjemné situace. Jako majitel embosované karty ještě můžete využít výše popsaných emergency služeb, u elektronických vám zbudou jen oči pro pláč.

Když už kartu, tak jakou?

Nepříjemným problémem, na který můžete při placení narazit, je akceptace vaší karty. Dobře se podívejte na vylepená loga u pokladny, zda mezi nimi to vaše skutečně najdete. Mějte na paměti, že Visa Electron (elektronická karta) není to samé co Visa (embosovaná karta). Pokud máte ve své finanční výzbroji oba typy karet, je na zvážení, zda si vzít na dovolenou "elektronku" či "embos". "Ve většině případů by měl spotřebitel raději sáhnout po kartě embosované, ta skýtá kromě širší akceptační sítě také lepší doplňkové služby, jako je cestovní pojištění či asistenční služby," radí Ján Čarný z asociace MasterCard. Je třeba však dodat, že ne ve všech zemích platí to, co v České republice, tedy že embsovanou kartu přijímá více obchodníků. Například v Německu a Rakousku je přijímání elektronických karet Maestro častější než jejich embsované varianty! Rozhodnutí o typu karty tedy závisí také na destinaci vaší zimní dovolené. Přitom mějte na paměti fakt, že embosovaná karta představuje větší problémy v případě její ztráty či odcizení. Více najdete v  článku Vyplatí se embosované, či elektronické karty? 

Šek je jako tank - bezpečný, ale těžkopádný a drahý

Poplatky za prodej šeků
Prodejní místo Úhrada šeků
Česká spořitelna 1 %, min. 50 Kč
Citibank 1 %, min. 300 Kč
ČSOB 1 %
GE Capital Bank 1 %, min. 500 Kč, max. 3 000 Kč
HVB Bank 1 %, min. 150 Kč
Komerční banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč
Raiffeisenbank 1 %
Volksbank CZ 1 %, min. 150 Kč + 10 Kč za každý další šek
Živnostenská banka 1 %, min. 50 Kč, max. 2 000 Kč
Kancelář Thomas Cook 1 %, min. 100 Kč
Kancelář AMEX 1,5 %
Poznámka: procenta se vztahují k hodnotě nakupovaných šeků

Cestovní šeky jsou vzhledem rozvoji placení kartami na ústupu, nicméně jejich služeb můžete stále využívat. Koupíte je buď v některých tuzemských bankách, větších směnárnách, anebo přímo v kanceláři šekové společnosti (American Express, Thomas Cook). Při nákupu šeků zaplatíte poplatek ve výši zhruba 1 % z hodnoty. Satisfakcí je použitý výhodný kurz pro přepočet - deviza prodej.

 

V zahraničí pak máte v zásadě dvě možnosti. Tou první je platit přímo cestovními šeky v místech označených logem vydávající společnosti. Obvykle uspějete v hotelích a restauracích, v Evropě i ve větších obchodech. V tomto případě neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Na druhou stranu se ale připravte na to, že můžete mít problémy s vracením zbytku peněz, pokud je placená částka výrazně nižší než šeková hodnota. Proto se vyplatí nakoupit šeky s nižšími nominálními hodnotami. Druhou cestou je pak proplacení šeků v hotovosti, a to v kancelářích vydavatele, směnárnách nebo bankách. Ale pozor, na rozdíl od přímé platby přijdete obvykle o jedno i více procent z šekové hodnoty. Získáte ale hotovost, kterou pak v dané zemi zaplatíte úplně všude. Bez poplatku směníte šeky za hotovost v kancelářích vydávající společnosti. Pokud na dovolené nestačíte utratit všechny cestovní šeky, můžete si je nechat na příště, mají totiž neomezenou platnost. Trváte-li však na zpětné výměně za koruny, je to samozřejmě možné, ovšem za tradiční desátek ve výši zhruba 1 až 2 %.

Výhody a nevýhody cestovních šeků
+ nákup za výhodnější kurz
+ vysoká bezpečnost
+ možnost vydání náhradních šeků
- poplatek při nákupu šeků
- poplatek při výměně šeků za hotovost (ne vždy)
- menší akceptace než u karet
- omezené nominální hodnoty a měny, na které lze šeky vydat
Hlavním kouzlem cestovních šeků je jejich bezpečnost, která je postavena na systému dvou podpisů. Při nákupu šeků je všechny podepíšete poprvé . Druhý podpis přidáte, když šekem platíte, anebo jej proměňujete za hotovost. Přijímající obchodník či bankéř oba podpisy srovná a požádá vás o doklad totožnosti. Pokud obojí "sedí", šeky akceptuje. Druhým aspektem bezpečnosti je postup při ztrátě či odcizení šeků v zahraničí. Stačí zavolat na zvláštní linku a nahlásit sériová čísla ztracených šeků. Ta jsou pak zapsána na mezinárodní stoplist a vy dostanete obvykle do 24 hodin nové šeky. U platebních karet byste na nouzovou hotovost čekali obvykle déle, navíc za poplatek v řádu tisíců korun.

Hotově znamená jednoduše, ale ne levně

Výhody a nevýhody hotovosti
+ jednoduchost
+ lze s ní platit všude
+ stálý přehled o výdajích
- nákup za méně výhodný kurz
- v případě ztráty nebo odcizení vám ji nikdo nenahradí
Jako doplněk sofistikovaných platebních nástrojů, tedy karet a šeků, je vhodné do kufru přibalit hotovost. Ne vždy se vám podaří narazit na místo, kde můžete použít kartu či cestovní šek. Kam tedy na valuty neboli zahraniční hotovost? Většina z nás by se zřejmě rozhodovala mezi směnárnou a bankou. Asi hlavním rozhodovacím kritériem bude "za kolik". V kurzovním lístku se podívejte na sloupeček valuty-prodej. Zjednodušeně řečeno, banky = méně výhodný kurz a obvykle poplatek za prodej valut, směnárny v turistických centrech = lepší kurz a bez poplatku. Při nákupu 500 euro může rozdíl dosáhnout až 550 Kč, počítat se tedy skutečně vyplatí.

Na závěr dovolte malé shrnutí. Rozhodování o tom, jak platit v zahraničí znamená zvážit tři parametry – náklady, bezpečnosti a akceptovatelnost. Z tohoto "magického trojúhelníku" nevychází žádný z našich kandidátů jako bezchybný vítěz. Nejlevnější je za jistých omezení karta, nejbezpečnější šek a všude zaplatíte jedině hotově. Pokud nechcete obětovat ani jednu z uvedených vlastností, měli byste si na dovolenou vzít všechny tři platební prostředky.

Jak platíte na dovolené vy? Dostali jste se někdy do problémů s platební kartou v zahraničí? Co byste poradili ostatním čtenářům?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-225
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění karty zaplatí i ztracené klíče či doklady

3. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 1 komentář

Pojištění karty zaplatí i ztracené klíče či doklady

Pojištění zneužití či ztráty platební karty dnes již nabízí většina bank. Liší se hlavně pojistným krytím, to znamená tím, co banka klientům uhradí, ale i cenou a výší pojistného limitu.... celý článek

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

18. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

Elektronické karty jsou pro každého, na embosované karty si však sáhne jenom někdo, protože náklady na jejich vedení jsou vyšší. Mají oproti elekronkám několik výhod, jsou ale dražší... celý článek

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

2. 4. 2003 | Dušan Hradil

Banky změnily podmínky při ztrátě karty

Od počátku dubna platí v řadě bank nové podmínky pro řešení ztráty platební karty. Z pohledu klienta sice nejsou ideální, posun k lepšímu se však nezapře. Stále však zůstávají mezi... celý článek

Partners Financial Services