Kde sehnat peníze na obnovu

Jan Heřman | 20. 8. 2002 | 2 komentáře
Kde sehnat peníze na obnovu
Po prvotním šoku z povodní přichází na řadu náprava škod. Zčásti určitě pomůže stát, ale hlavní tíhu ponesou na svých bedrech postižení občané. Aby to měli přece jen lehčí, přišla řada bank s nestandardními nabídkami.

Zvýhodněné podmínky mohou získat jen ti, kterým povodeň přinesla finanční újmu. Také to musí nějakým způsobem prokázat. Nejčastěji se požaduje vyjádření obecního či stavebního úřadu nebo doklad od pojišťovny.

Převážná většina výhod spočívá v nižších úrokových sazbách z úvěrů. Banky se zaměřují na osobní či podnikatelské úvěry, stavební spořitelny na úvěry překlenovací. Úvěry budou vyřízeny rychleji a jsou rovněž sníženy nároky na jejich získání. Dále budou určité služby poskytovány bez poplatku.

Úvěry levněji

U České spořitelny (profil, názory) můžete získat hotovostní úvěr do výše 200 000 Kč. Banka nepožaduje zajištění ani poplatky za zpracování žádosti. Úroková sazba činí devět procent, splatnost úvěru je maximálně osm let. Takzvané povodňové půjčky nabízí Československá obchodní banka (profil, názory) a její divize Poštovní spořitelna (profil, názory). Ty poskytují částku od 20 000 Kč do 750 000 Kč na období od jednoho roku do sedmi let s úrokovou sazbou od 7,89 %. Splátky jistiny u těchto úvěrů jsou odloženy o šest měsíců. Klienti největší české banky si mohou také sjednat povolené přečerpání běžného účtu s limitem od pěti do sta tisíc korun v závislosti na výši měsíčního příjmu.

Komplexní posouzení žádosti o poskytnutí osobního a hypotéčního úvěru, padesátiprocentní sleva z ocenění nemovitosti, symbolická úroková sazba 0,5 % z hypotéčního úvěru po dobu rekonstrukčních prací (maximálně čtyři měsíce) a zvýhodněný osobní úvěr od 100 000 Kč se splatností maximálně deset let. To je povodňová nabídka Živnostenské banky (profil, názory). Nabídka platí všem, kteří si zažádají do 30. 6. 2003.

Povodňové úvěry

ČS ČSOB Poštovní spořitelna ŽB
Úroková sazba (%)

9

od 7,89

od 7,89

není ještě známo

Nic není zadarmo

Řada bank zprostila klienty poškozené záplavami některých poplatků. Česká spořitelna neuplatňuje náhradu za nedodržení výpovědní lhůty u vkladních knížek do částky 200 000 Kč, zdarma provádí výměnu poškozených vkladních knížek a zničených či ztracených platebních karet. Výběry peněz i při nedodržení výpovědních lhůt a výměny poškozených platebních instrumentů nebude zpoplatňovat ani Poštovní spořitelna a Union banka (profil, názory).

Povodňové překlenutí

Stavební spořitelny zlevnily překlenovací úvěry až o dvě procenta. Jejich nabídka tedy přišla nedlouho poté, co Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory) snížila úrokové sazby na 4,95 % ve speciální akci (psali jsme o tom v článku Překlenovací úvěry zlevnily).

Jednu miliardu korun vyčlenila Českomoravská stavební spořitelna (profil, názory) na překlenovací úvěry pro občany postižené povodní. Úrokové sazby pro ně Liška snížila o dvě procenta, nyní se tedy pohybují v rozmezí od 4,3 % do 5,9 %. Musíte mít naspořeno minimálně dvacet procent cílové částky, vyřízení úvěru bude zdarma. Nabídka se týká pouze pro klienty ČMSS a bude trvat do konce října letošního roku.

Se zvýhodněním překlenovacích úvěrů přišla také Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (profil, názory). V tomto případě není nutný žádný počáteční vklad a úroková sazba bude jednotná ve výši šesti procent.

Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory) bude svým klientům poskytovat úvěry ze stavebního spoření s úrokovou sazbou 4,5 % bez omezení výše. Na tento účel vyčlenila spořitelna půl miliardy korun.

Zvýhodněné překlenovací úvěry

SSČS ČMSS VSSKB
Úroková sazba (%)

4,95

4,3 - 6,9

6,0

Pomoc svým postiženým klientům připravují také ostatní finanční instituce. Například Komerční banka (profil, názory) přijde podle Markéty Dvořáčkové z tiskového oddělení pravděpodobně se snížením úrokových sazeb u úvěrů. Změny v oblasti úvěrů a poplatků chystají i Raiffeisenbank (profil, názory) a Hypo stavební spořitelna (profil, názory). Bližší informace zatím nejsou ještě známy.

Myslíte si, že banky a stavební spořitelny pomáhají dostatečně? Na kolik je to pomoc a na kolik obchod? Podělte se s námi o své názory.



V prodeji jen do 23. srpna 2002!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

28. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna zjednoduší způsob, jak úročí spořicí účet

Česká spořitelna opět změní způsob úročení svého spořicího účtu. Komplikované podmínky, které zavedla teprve před pár měsíci, od června výrazně zjednoduší.

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

21. 3. 2024 | Petr Kučera

Max banka zavře jedinou pobočku, nahradí ji Creditas

Max banka od dubna zavře svou jedinou pobočku. Nachází se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky.

Partners Financial Services