Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 29. 10. 2010
Banky opět mění poplatky. Některé bankomaty zlevní
Ceny služeb řady finančních institucí se od listopadu mění. Nabízíme vám stručný přehled těchto změn.

Levnější výběry z bankomatů i nižší paušál za platební karty. To jsou hlavní z příjemných novinek, které od 1. ledna 2011 přinese změna sazebníku Komerční banky.

Kromě zdražení telefonního bankovnictví přitom bankanechystá zvýšení poplatků za běžné služby.

Na krok Komerční banky, o němž jsme podrobněji informovali už před měsícem, od Nového roku zřejmě žádná z větších bank nenaváže.

Sazebník sice už k 1. listopadu mění ČSOB, Poštovní spořitelnai LBBW, jde ale jen o drobné změny méně využívaných služeb.

Podle ankety online deníku Aktuálně.cz nechystají změny poplatků od Nového roku Česká spořitelna, ČSOB, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money ani Fio banka mBank na otázku neodpověděla.

"Připravujeme pouze jednu úpravu - ze sazebníku zmizí poplatek 300 korun za zrušení Chytré karty," dodává Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny. Poplatek platil jen klient, který kartu zrušil během prvních 12 měsíců - po uplynutí jednoho roku bylo zrušení bezplatné.

Příjemnou zprávou nicméně je, že kromě zlevnění tedy zatím "nehrozí" ani zdražení. Na definitivní rozhodnutí ale mají banky ještě pár dnů, případnou změnu totiž musí podle zákona oznámit nejméně dva měsíce před dnem její účinnosti.

ČSOB: Teď jen drobné změny, další přijdou v únoru

Od listopadu mění sazebník ČSOB i její sesterská značka Poštovní spořitelna. Fyzických osob se týkají jen drobné změny u méně využívaných služeb.

"Další změnu sazebníku plánujeme až k 1. únoru 2011," říká zatím bez bližších podrobností Pavla Hávová z tiskového oddělení ČSOB.

Od listopadu bude u obou značek nově určena cena za roční pronájem bezpečnostní schránky. Dosud byla v sazebníku uvedena jako smluvní, nově jsou stanoveny konkrétní částky podle kapacity schránky.

ČSOB také zdraží poplatek za smlouvu o vázaném účtu. I nadále má sice zůstat na 0,2 procentech ze spravované částky, minimální poplatek však vzroste z dosavadních 6 000 na 9 000 korun.

Takto stanovený poplatek sice může činit maximálně 40 tisíc, při uložení vyšší než dvacetimilionové částky jej ale banka stanoví individuálně. Až do konce července přitom strop činil 30 tisíc korun bez možnosti dalšího navýšení, v posledních třech měsících pak sazebník žádný horní limit neobsahoval.

Vázaný účet využívají klienti například při nákupu nemovitosti. Uložené peníze jsou "vázány" do doby splnění podmínek dohodnutých s druhou smluvní stranou - tedy třeba do doby převodu vlastnictví v katastru nemovitostí.

Utajená nabídka Poštovní spořitelny nekončí

Od prosince pak Poštovní spořitelna zdraží méně využívané služby u Osobního účtu zadarmo. Poplatek za prioritní platbu zadanou elektronicky vzroste z 15 na 26 korun, trvalý příkaz zadaný na obchodním místě zdraží ze šesti na osm korun.

Samotné vedení účtu či výběr z vlastních bankomatů nadále zůstane zdarma. Osobní účet zadarmo si půjde i nadále zřídit (pouze) ve finančních centrech Poštovní spořitelny. Širší veřejnosti poměrně utajený produkt nicméně banka ani neruší, ani jej - podle dostupných informací - zatím nehodlá výrazněji propagovat jako konkurenci mBank nebo Fio banky.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl

23. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 10 komentářů

Perly v bankovních sazebnících: příplatek za mezibankovní styk i účet, který jako by nebyl

Banky se chlubí vstřícností vůči klientům. Jenže některé bankovní sazebníky, které by měly jasně a přehledně informovat klienty o cenách služeb, jsou určeny spíše pro zkušené pátrače... celý článek

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

15. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 37 komentářů

Nejlevnější účet roku 2010: premiérové vítězství Fio Běžného účtu

Už potřetí prošly servery Peníze.cz a Bankovnípoplatky.com sazebníky bank, aby našly nejlevnější běžný účet pro průměrného klienta českých bank. Letos poprvé zvítězila Fio banka s Běžným... celý článek

Klienti preferují balíčky před samostatnými účty

13. 9. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Klienti preferují balíčky před samostatnými účty

Klasický běžný účet, který má k dispozici již 92 procent české populace, postupně nahradily balíčky produktů, které umožňují využívat nejen běžný, ale také spořicí účet, internetové... celý článek

Regulační poplatky se neplatí jen u lékaře. Banky je mají taky.

23. 8. 2010 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Regulační poplatky se neplatí jen u lékaře. Banky je mají taky.

Regulační, tak by se daly nazvat některé poplatky, kterými české banky chtějí omezovat užívání některých služeb svými klienty. Do této kategorie spadají i nové poplatky, které zavedla... celý článek

Partners Financial Services