Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

Patrik Nacher | rubrika: Když se řekne | 24. 2. 2009
Řada klientů bank o něm nemá ani tušení, někteří nevěří, že existuje. Řeč je o favoritovi letošní ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek – poplatku za nadměrný vklad hotovosti na účet.
Poplatek za nadměrný vklad hotovosti opravdu existuje

O letošním nejabsurdnějším bankovním poplatku je téměř rozhodnuto. Do konce finálového kola ankety zbývá pět dnů a pozici jedničky jasně drží poplatek za nadměrný vklad. Hlasovalo pro něj zatím 35 procent účastníků ankety. Druhému v pořadí, poplatku za vklad v hotovosti na vlastní účet, zatím dalo hlas 20 procent ze 4200 hlasujících.

Se zatím vedoucím poplatkem se příliš bankovních klientů nesetká. Některé banky ho účtují jen podnikatelům. Lepší obrázek o absurdnosti poplatku si lze udělat z ohlasů účastníků ankety. Komerční banka má například limit pro vklad hotovosti 500 tisíc korun. Při vyšším vkladu musí klient zaplatit zmiňovaný poplatek. Pokud klient vloží na účet v bance částku 500 001 korun, zaplatí 0,15 % - tedy 750 korun. Zkušenost s tímto poplatkem dokládá i příspěvek autora pod jménem Marry: „Do KB několikrát do měsíce nosím odvod z podnikové pokladny. Jednou jsem chtěla udělat službu starším lidem, neodkázala jsem je s platbou na účet (když už to donesli v hotovosti) a přijala větší platbu, čímž mi naskočila částka odvodu nad 500 tisíc. A ejhle, byl mi spočítán poplatek cca 800 Kč za nadměrný vklad!“. Jiný bankovní klient našel efektivní řešení, jakkoliv absurdní: „Když už musím dát na účet v KB více než 500 tisíc, rovnou si připravím dva vkladové lístky a částku rozepíšu. Vystojím si tak jen jednu frontu a nesmyslnému poplatku se vyhnu.“

Svého času šlo najít tento poplatek i u eBanky, jak dokládá zkušenost Václava Blahuta: „Prodal jsem byt. Kupující mi vložil peníze na účet a eBanka si stáhla 1500 Kč za nadměrný vklad. Když jsem to z výpisu zjistil a dal se z toho šoku trochu dohromady, reklamoval jsem tento absurdní poplatek s tím, že mě nemohou penalizovat za něco, co nemohu ovlivnit“.

Podle mnoha diskutujících je tento poplatek favoritem na vítězství ve IV. ročníku ankety, „i jako bývalý zaměstnanec banky jsem nepochopil, kde se tento poplatek vzal,“ píše jeden z návštěvníků webu www.bankovnipoplatky.com, který anketu pořádá. Někteří klienti dokonce nevěří, že takový poplatek vůbec existuje.

Které banky si účtují za nadměrný vklad hotovsti

BankaPopis poplatkuCena
ČSZpracování vkladu hotovosti nad 0,5 milionu Kč0,05 % z vkládané částky, max. 2000 Kč
ČSOBPříplatek za vklad hotovosti na běžný účet v souhrnném objemu větším než 1 mil. Kč (během 1 měsíce)0,1 %
KBZpracování vkladu nad 0,5 mil. Kč přes přepážku0,15 %
UniCreditZpracování neroztříděné hotovosti1500 Kč za každý 1 mil. Kč
VolksbankVklad v hotovosti nad 250 tisíc v průběhu jednoho dne0,1 % z vložené částky, max. 1000 Kč
RaiffeisenbankVklad hotovosti nad 500 tisíc za den10 Kč + 0,15 % z celkové vložené částky za den na 1 účet
Banco PopolareVklad do 3 mil. Kč0,1 %
Vklad nad 3 mil. Kč (k jednomu dni)0,2 %
LBBWZpracování hotovosti1500 Kč za každý 1 mil. Kč

Ukázalo se, že poplatek existuje, jakkoliv se pokaždé jmenuje jinak. Často kritizovaný poplatek je nejčastěji pojmenován buď jako poplatek za vklad nad určitou hranici (Volksbank, Raiffeisenbank, Banco Popolare), nebo jako poplatek za zpracování vkladu či hotovosti (ČS, KB, UniCredit, LBBW).

Česká spořitelna tento poplatek neúčtuje fyzickým osobám. Platí se jen u podnikatelských účtů. Stejně postupuje i Komerční banka. ČSOB ho v podobě příplatku účtuje u soukromých i podnikatelských účtů.

V sazebníku UniCredit Bank lze poplatek najít pod nekonkrétním názvem "Zpracování neroztříděné hotovosti". Otázkou je, co se považuje za neroztříděnou hotovost a jestli se poplatek platí jen v okamžiku, kdy je neroztříděné hotovosti alespoň za jeden milion korun. Poplatek je stejný jak u občanů, tak u podnikatelů.

Pokud v Raiffeisenbank  vloží peníze třetí osoba (nemajitel účtu) poplatek činí 55 Kč + procentní sazba. Poplatek je totožný u účtů pro fyzické i právnické osoby. O Banco Popolare sice není moc slyšet, ale zmíněný poplatek klientům také účtuje, je odstupňovaný dle výše vkladu. Poplatek je jak u soukromých, tak podnikatelských účtů. LBBW má poplatek jednoznačně popsán jako zpracování hotovosti.

Autor je provozovatelem serveru www.bankovnipoplatky.com.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Klientům bank se nelíbí poplatek za nadměrný vklad

3. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Klientům bank se nelíbí poplatek za nadměrný vklad

Po letošním titulu Nejabsurdnější bankovní poplatek sahá usilovně poplatek za nadměrný vklad. Ve finálovém kole lze do konce února hlasovat pro pětici nejméně oblíbených poplatků.

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Klient banky: Vyplatí mi úrok 2 koruny, ale strhnou si za to šest

První kolo ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek spěje ke konci. Server bankovnipoplatky.com se proto zeptal samotných bank, které poplatky považují za nesmyslné.

Volba dalšího absurdního bankovního poplatku začíná

2. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Volba dalšího absurdního bankovního poplatku začíná

Poplatek za příchozí platbu, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky a poplatek za vedení běžného účtu si bankovní klienti v uplynulých třech letech zvolili za nejabsurdnější bankovní... celý článek

Složité bankovní poplatky už jde propočítat na bankovních kalkulačkách

23. 9. 2008 | Věra Tůmová

Složité bankovní poplatky už jde propočítat na bankovních kalkulačkách

Společný průzkum serverů Penize.cz a www.bankovnipoplatky.com o nesrozumitelných a složitých poplatcích bank nutí finanční instituce k zprůhledňování informací o poplatcích. Banky a... celý článek

Partners Financial Services