Zadarmo, ale i za stovky korun. U koho se platba v eurech prodraží?

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 9. 5. 2019 | 2 komentáře
Poplatek za převod eur do ciziny se výrazně liší. Na nulu nedávno poslala cenu Fio banka, zatímco některé další banky zůstávají drahé. I na ně však nejpozději na konci roku dojde.
Zadarmo, ale i za stovky korun. U koho se platba v eurech prodraží?

Když potřebujete z Česka poslat zálohu na dovolenou v rakouském penzionu nebo třeba zaplatit pokutu za špatné parkování během zahraničního nákupu, může se vám to prodražit i o 250 korun na poplatcích. Nezávisle na tom, že do ciziny převádíte jenom pár eur. Stejnou transakci přitom můžete mít i bez poplatku. Záleží, u jaké banky jste.

Odchozí i příchozí platby v eurech už nabízejí zadarmo Fio banka a mBank. Pokud si platíte stokorunu měsíčně za výkonnější běžný účet, tak pošlete peníze bez poplatku také v Air Bank a u nového typu konta v Expobank. V dalších „mladých“ bankách si za převod eur do ciziny připlatíte maximálně v řádech desetikorun.

Naopak v „tradičních" bankách jsou takzvané SEPA platby (do 50 tisíc eur) drahé. Poplatek za odchozí transakci začíná zhruba na 200 korunách, přestože právě tyto banky spadají pod nějakou velkou evropskou bankovní skupinu. Relativněji nejlevnější z této skupiny je Komerční banka (odchozí platba za 195 korun).

O trochu levnější jsou obvykle příchozí platby. I z nich si ale většina bank (kromě Fio, mBank, Hello bank a v rámci placeného účtu i Air Bank a Expobank) ukrojí na poplatcích aspoň pár korun, ty „tradiční" nejméně stokorunu.

Kompletní přehled cen najdete v následující tabulce. Porovnávali jsme poplatky za odchozí platby při zadání v elektronickém bankovnictví. „Papírový" příkaz na pobočce bývá dražší.

BankaOdchozí SEPA platbaPříchozí SEPA platba
Fio banka0 Kč0 Kč
mBank0 Kč0 Kč
Air Bank*0 nebo 25 Kč0 nebo 25 Kč
Expobank**0 Kč nebo 0,7 %0 Kč nebo 200 Kč nebo 0,7 %
Banka Creditas50 Kč15 Kč
Hello bank80 Kč0 Kč
Trinity Bank89 Kč49 Kč
Equa bank99 Kč9 Kč
Waldviertler Sparkasse100 Kč100 Kč
J&T Banka150 Kč100 Kč
Komerční banka195 Kč145 Kč
Česká spořitelna220 Kč100 Kč
Moneta Money Bank220 Kč100 Kč
Raiffeisenbank***220 Kč200 Kč
ČSOB/Poštovní spořitelna250 Kč150 Kč
Oberbank250 Kč200 Kč
Sberbank250 Kč150 Kč
UniCredit Bank250 Kč200 Kč

* s Malým tarifem (bez poplatku za vedení) jsou SEPA platby za 25 Kč; s Velkým tarifem (paušál 100 Kč měsíčně), jsou SEPA platby zdarma
** zdarma jsou SEPA platby k Neo účtu, který Expobank nabízí do konce roku bez poplatku za vedení (standardní paušál je 100 Kč měsíčně); u jiného typu běžného účtu stojí odchozí SEPA 0,7 % z převáděné částky, min. 350 Kč a max. 1900 Kč, příchozí stojí 200 Kč do částky 12 500 eur, nad tuto částku za stejnou cenu jako odchozí
*** jde o základní cenu, která beze zbytku platí u eKonta Smart; u „výkonnějšího“ (a dražšího) eKonta Komplet je jedna příchozí či odchozí SEPA platba v měsíci zdarma; u „nejvýkonnějšího“ (a nejdražšího) eKonta Exclusive jsou příchozí SEPA platby v ceně balíčku

Blíží se velký třesk

Vysoké ceny eurových plateb v některých bankách ale brzo skončí stejně, jako zmizely roamingové poplatky za telefonování. Evropská unie rozhodla, že poplatky za zahraniční platby v eurech v rámci EU nesmí překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

K velkému třesku dojde před letošními Vánoci. „Pravidla regulující úplatu za platby v eurech vyplývají z přímo použitelného nařízení EU, změny začnou v České republice platit automaticky od 15. prosince 2019,“ potvrzuje Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Cenový strop už několik let omezuje cenu plateb uvnitř eurozóny, tedy mezi státy platícími eurem. Nově se rozšíří na spotřebitele i podniky ve zbývajících členských zemích (a několika dalších, jak si upřesníme za chvíli).

Vysoké poplatky nejsou specialitou českých bank. Evropská komise uvádí, že poplatky za obyčejný převod v některých členských státech mimo eurozónu mohou být astronomické – za převod pouhých deseti eur si připlatíte až 24 eur. Komise to považuje za překážku pro jednotný trh, typicky při nákupu zboží a služeb.

Levnější převody sice nabízejí některé nebankovní firmy jako Revolut, jejich produkty ale můžou běžným lidem připadat na první pohled komplikované nebo méně důvěryhodné.

Možná ne zadarmo, ale levněji určitě

Nejpozději od poloviny prosince tedy musí i ostatní banky zlevnit europlatby na cenu tuzemských. Když – podobně jako mBank nebo Fio – nabízejí domácí platby zadarmo, musely by mít bez poplatku i ty zahraniční.

Účty pod lupou

Atraktivní nabídky v sobě často skrývají háček. Proto jsme podrobně prozkoumali i bonus 1000 korun za založení Tom účtu v Monetě. 

Tisícovku na ruku, když vyzkoušíte nový účet. Prozkoumali jsme bonus


Pořádnou porcí novinek chce Equa bank dohnat a nejlíp i předehnat konkurenty. Ukázala i vnitřnosti nových vkladomatů.

Lepší spoření, unikátní vkladomaty i okamžité platby. Co chystá Equa?


Poplatek za změnu PIN v bankomatu zrušila nedávno předposlední banka. Zbývá jediná. Řekneme vám, kde si připlatíte, a kde už to jde i přes internet. Mimochodem: víte, že každá karta má vlastně dva PINy?

Jak si změnit PIN? Porovnali jsme, kam vás banky pošlou

Podle informací webu Peníze.cz proto hrozí, že některé banky zvednou cenu tuzemských převodů – aspoň teoreticky v ceníku. Díky slevám nebo paušálům by sice lidé v praxi za domácí transakce dál neplatili, jako jejich základní cenu by však banky „na papíře“ uváděly třeba pět korun. Europlatby by pak reálně nabízely také za pět korun. I přesto mnohonásobně zlevní.

Proč jsou vlastně převody eur tak drahé? „Zahraniční platby obvykle probíhají na zcela jiné technologické platformě než platby domácí, toto speciální řešení však vyžaduje srovnatelné provozní a investiční náklady, ačkoli objem realizovaných plateb je nesrovnatelně menší. Dalším důvodem vyšších cen jsou platby, které tuzemské banky musí platit za zprostředkování těchto plateb zahraničním korespondenčním bankám,“ vysvětluje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Evropská komise ale věří, že banky poplatky za tuzemské platby nezvýší, stejně jako to neudělaly před lety v eurozóně. Odmítá také argumenty, že se jim zvýší náklady – infrastruktura pro SEPA platby je podle ní dostatečná.

Všechny popsané změny se týkají jenom SEPA plateb, což jsou převody do 50 tisíc eur v rámci Jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA je zkratka pro Single Euro Payments Area). Vedle členských států EU sem patří země Evropského hospodářského prostoru a některé další, třeba Švýcarsko, Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. Jednodušší je popsat, které státy do systému SEPA zatím nepatří: Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie, Albánie, Kosovo, Ukrajina, Bělorusko, Rusko, Moldavsko nebo Turecko.

U převodů víc než 50 tisíc eur, nebo za převody eur mimo zmíněné státy, ale můžou vysoké poplatky zůstat. Stejně jako u převodů jiných měn, typicky platby v dolarech mezi Českem a USA. Například Air Bank je umožňuje za 100 korun, Creditas za 150 Kč, Fio za 200 Kč, Moneta za 220 Kč, mBank za 250 Kč, u České spořitelny nebo ČSOB zaplatíte kolem 300 Kč.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

25. 3. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

ČSOB změní ceník a chystá nové odměny za věrnost

Připlatí si hlavně lidé, kteří zadávají příkazy na pobočkách nebo trvají na papírových výpisech. Zdražení se ale může dotknout i těch, kdo účet ovládají elektronicky.

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

19. 1. 2024 | Petr Kučera | 6 komentářů

Komerční banka rozladila klienty. Nová éra je nepotěšila

O nové éře pořád jen slyšíme, stěžují si dosavadní klienti. Banka jim neodpustila ani poplatky, které přitom od nových klientů už nechce. Zklamáni jsou i ti, kteří si novou aplikaci... celý článek

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

30. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Spořitelna odmění za George. Nový ceník se blíží

Banka chce motivovat klienty k využívání digitálních a bezhotovostních služeb. Od 26. ledna zdraží potvrzovací SMS, servisní služby na pobočkách nebo papírové výpisy.

Partners Financial Services