Banky ruší poplatky za vedení úvěrů

Zdeněk Bubák | rubrika: Co se děje | 11. 9. 2013
Spory klientů a bank o poplatky za vedení účtů u úvěrů i hypoték přinášejí první výsledky. Většina tuzemských bank od těchto poplatků ustupuje. Vyplývá to z dílčích výsledků výzkumu Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna, který provedla agentura Datank.
Banky ruší poplatky za vedení úvěrů

Bitvu s tuzemskými bankami začal případ klienta Komerční banky Petra Němce, kterému banka poplatky vrátila. Na jaře pak soud ve stejné žádosti vyhověl klientovi Hypoteční banky. Dva červencové soudy se naopak vyvinuly ve prospěch bank a žádosti klientů byly zamítnuty. Přestože banky argumentují tím, že poplatky za správu úvěrů jsou v souladu s právem, ve většině případů je ruší.

Podle agentury Datank zrušila poplatek za správu neúčelového úvěru například GE Money Bank, Raiffeisenbank, Sberbank (dříve Volksbank), UniCredit Bank a Waldviertel Sparkasse. Jediné banky, které vedení účtu zpoplatňují, jsou Česká spořitelna, ČSOB, Oberbank a LBBW Bank. Většina bank také upustila od poplatku za poskytnutí úvěru. Zdarma tuto službu nabízí zhruba třetina sledovaných bank – Air Bank, ČSOB, GE Money Bank, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank, Sberbank a Zuno. Ostatní banky úvěr zpoplatňují zpravidla určitým procentem z částky. Dvě banky ovšem tento poplatek od loňského roku zvýšily, a to Komerční banka a Citibank.

Muž, který si dovoluje na banky

Když Petr Němec viděl, že bojovníci za vrácení poplatků za vedení úvěrových účtů v Německu uspěli – tamní soudy rozhodly, že takové poplatky jsou nezákonné –, řekl si, že pokud naše i německé právo vycházejí z týchž evropských směrnic, šance by byla i v Česku. Než by s ním šla do sporu, banka mu poplatek vrátila. Petru Němcovi to ale ústa nezavřelo: radí ostatním, jak se vrácení poplatků domoci rovněž.

Čtěte dvojrozhovor na Peníze.cz:

finparada.cz

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček. 

Je lepší hypotéka s poplatkem za vedení účtu, nebo bez?

„Snížení poplatků za vedení úvěrů jsme zaznamenali i u většiny hypoték. Samy banky ale přiznávají, že zrušení poplatků mohou promítnout do mírného zvýšení úrokové sazby. Některé banky, jako například ČSOB, nabízejí dokonce dvě varianty, hypotéku bez poplatků s vyšším úrokem nebo naopak nižší úroky s poplatky. Nelze ale jednoznačně říct, která volba je lepší,“ uvedl analytik společnosti Datank Ondřej Pivoňka.

Jestli jsou lepší hypotéky s poplatky, nebo bez poplatků, zjišťovali v agentuře Datank už na jaře. Studie počítá s tím, že banka zrušené poplatky kompenzuje zvýšením úrokové sazby. Výsledek? Hypotéka bez poplatků je prý výhodnější zhruba do 1,8 milionu, už při hypotéce ve výši dvou milionů korun je ale údajně výhodnější hypotéka s poplatky.

Rušení poplatků se banky samozřejmě snaží využít i marketingově. Zvláštní řešení v tomto směru zvolila Česká spořitelna, kterou by rušení poplatků přineslo asi největší škody. Nehodlá tedy připustit, že by na poplatcích mohlo být něco špatně. Ve svém sazebníku poplatek za vedení účtu u úvěrů i hypoték uvádí, u smluv sjednaných 1. března do 31. prosince 2013 ho ale – odpouští.

Za upomínky k úvěrům si banky účtují stále vysoké částky

Cenou za úvěr ale nemusí být jen úroky a poplatky. Každý se může dostat – ať vlastní vinou, nebo bez viny – do situace, kdy nemůže uhradit nebo třeba i jen omylem neuhradí splátku: pak je jistě zajímavé sledovat, jak jsou banky vstřícné a gentlemanské. Datank sledoval, jaké si kdo účtuje poplatky za upomínky. Raiffeisenbank a GE Money Bank oproti loňskému roku tento poplatek navýšily, cena za dvě upomínky u nich přesahuje tisíc korun. Raiffesienbank si za první upomínku účtuje 500 korun, za druhou 800 korun, což je nejvyšší částka mezi všemi sledovanými bankami. GE Money Bank obě upomínky pokutuje 600 korunami, dohromady tedy klient zaplatí 1200 korun. Bez sankce napomene dvakrát klienty Citibank a jednou Wüstenrot Hypoteční banka. U většiny bank se součet prvních dvou upomínek pohybuje mezi 500 až 800 korunami.

  • Podrobný přehled sankčních poplatků u úvěrů najdete na Finparádě

Propojeno!

Nebankovní úvěrové společnosti transparentnější a shovívavější než banky? 

Ještě před několika lety by tomu málokdo věřil. Nyní to ale vypadá, že velké nebankovky donutil tlak zákonných předpisů, tlak veřejnosti, ale také tlak konkurence k tomu, že jejich podmínky jsou leckdy výhodnější a transparentnější než u bank. A dokonce i sankce mají někdy mírnější. Samozřejmě – „výhodnější než u bank“ ještě neznamená „výhodné“, tuzemské banky totiž půjčují peníze až dvakrát dráž než banky v západní Evropě.

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

Anketa

Používáte kreditku?

Vedení kreditních karet je zpoplatněné různě

Různě vysoké částky zaplatí klienti také za vedení kreditních karet. Ty je však třeba porovnat s výší úroků na kartě. „Obecně se dá říci, že banky s vyššími poplatky za vedení kreditní karty nabízejí naopak výhodnější úrok ke kartě. Jsou zde i výjimky, například Zuno, která má podprůměrný úrok a za vedení karty si neúčtuje žádný poplatek,“ uvedl Ondřej Pivoňka.

Raiffeisenbank a mBank mají lehce nadprůměrný úrok, vedení karty však také nezpoplatňují. Stejně tak GE Money Bank, která nabízí jeden z nejvyšších úroků, vedení karty také neúčtuje. Navíc ke kreditním kartám nabízí rozsáhlý benefitní program. „V souvislosti s nákladností kreditní karty by měl klient samozřejmě zvažovat také další služby, které se k ní vážou, například různá pojištění nebo věrnostní programy,“ dodává Ondřej Pivoňka.

Kreditka: kdy je výše úroků fuk

Úroky na kreditní kartě vás vlastně nemusí zajímat, pokud dokážete vypůjčené peníze splatit vždy v bezúročném období. Pak je možné vesele využívat výhody, které se ke kreditkám tak často vážou. Ale pozor – chce to disciplínu. Kreditní karta může být docela dobrý sluha, ale taky pořádně ostrý pán.

Pasti (a slasti) kreditních karet

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

29. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Kdo vám dá fér půjčku? Může to být i nebankovní společnost

Musíte si vzít půjčku a chcete seriózní jednání? Dávno neplatí, že se ho dočkáte leda v bance. Mnohé úvěrové společnosti se pod veřejným tlakem dopracovaly k tomu, že jejich podmínky... celý článek

Zvrat v boji o poplatek za vedení úvěru? Banky získávají převahu!

18. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Zvrat v boji o poplatek za vedení úvěru? Banky získávají převahu!

Během jednoho týdne si banky v boji o poplatek za vedení úvěru připsaly dva plusové body. Nejprve Obvodní soud pro Prahu 1 smetl ze stolu žalobu klienta Komerční banky. O pár dní později... celý článek

Poplatky zpět!

5. 5. 2013 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Poplatky zpět!

Statisíce lidí chtějí zpátky své bývalé tisíce. A začíná to vypadat, že je dostanou. Ale přátelé, tohle si na nás banky budou pamatovat...

Boj o poplatky za vedení úvěru přitvrzuje. Ve hře je pět miliard!

7. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Boj o poplatky za vedení úvěru přitvrzuje. Ve hře je pět miliard!

Do boje proti poplatkům za vedení úvěru se vkládají velké advokátní kanceláře, které chtějí celý případ pohnat před soud. Co je k tomu motivuje? Plnou moc k zastupování jim dalo už... celý článek

Očima expertů: Měl by se zrušit poplatek za vedení úvěrového účtu?

7. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Měl by se zrušit poplatek za vedení úvěrového účtu?

Účtují si banky poplatek za vedení úvěrového účtu oprávněně? Na to jsme se zeptali ekonomů, právníků, zástupců bank a spotřebitelských sdružení.

Partners Financial Services