Banky, třeste se. Do boje s poplatky jde elitní právník

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 2. 2013 | 12 komentářů
Banky mají dalšího silného protivníka v boji o poplatek za vedení úvěrového účtu. Služba PoplatkyZpět.cz slibuje, že jej od bank vymůže a lidé za to nebudou nic platit – provozující společnost si své náklady chce nechat zaplatit přímo od bank.
Banky, třeste se. Do boje s poplatky jde elitní právník

Za projektem stojí společnost BSP Lawyer Partners a odborným garantem je známý právník Petr Toman.

„Cílem je pomoci spotřebitelům získat zpět poplatky, které jim banky účtovaly neoprávněně. BSP Lawyer Partners nás požádala o právní rozbor. Vzhledem k tomu, že ve věci vrácení úvěrových poplatků již zastupujeme desítky klientů, rozhodli jsme se využít našich zkušeností a poskytnout projektu své právní služby,“ říká zakladatel advokátní kanceláře Toman, Devátý & partneři.

Kdo chce služby využít, ten si na webu PoplatkyZpět.cz stáhne plnou moc, kterou vyplní a zašle poštou na uvedenou adresu. Poštovné by mělo být jediným nákladem, který klient za využití služby zaplatí. Uhrazení právních i dalších služeb bude BSP Lawyer Partners požadovat po bankách. Po samotném klientovi by je společnost chtěla jen tehdy, pokud by plnou moc stáhnul před navrácením poplatků, tedy v době, kdy společnost BSP bude s bankou jednat.

Propojeno

Rozhovor s mužem, který si dovoluje na banky

Iniciativa, o které se píše v tomhle článku ovšem nebyla první... 

Když Petr Němec viděl, že bojovníci za vrácení poplatků za vedení úvěrových účtů v Německu uspěli – tamní soudy rozhodly, že takové poplatky jsou nezákonné, řekl si, že pokud naše i německé právo vycházejí z týchž evropských směrnic, šance by byla i v Česku. Než by s ním šla do sporu, banka mu poplatek vrátila. Petru Němcovi to ale ústa nezavřelo: radí ostatním, jak se vrácení poplatků domoci rovněž.

Poskytovatelé nové služby si nepřipouštějí neúspěch. Neúčtují žádné poplatky, neberou si provizi ze zpět vymožených poplatků a v případě, že by v případném soudním sporu prohráli, slibují za klienta uhradit náklady soudního řízení. „Garantujeme klientům, že to v takovém případě zaplatíme,“ říká předseda představenstva BSP Daniel Paľko.

Autoři projektu předpokládají, že banky ani nenechají celý spor k soudu dojít a přistoupí na mimosoudní vyrovnání, které pro ně nebude tak nákladné jako případný soud. Že by případné žaloby byly úspěšné, je podle nich vysoce pravděpodobné, protože české zákony v dané oblasti stejně jako německé a slovenské vycházejí z evropské legislativy. A soudy v obou těchto zemích již řekly, že poplatek za vedení úvěrového účtu je nezákonný.

Základním posláním nového projektu je tedy získat pro klienty bank zpět již zaplacené poplatky a zároveň do budoucna zastavit jejich účtování. V zákoně je u možnosti získat poplatek zpět čtyřletá promlčecí lhůta. Autoři projektu zatím jasně neřekli, zdali budou chtít i tuto hranici prolomit, právní kancelář Toman, Devátý & partneři se o to každopádně po vlastní linii snaží s klienty, se kterými už déle spolupracuje.

I kvůli zmíněné promlčecí lhůtě chtějí autoři projektu postupovat poměrně rychle a předpokládají, že první konkrétní výsledky by mohly mít během měsíce.

Soudní poplatek uhradí klient

(tento blok byl přidán při aktualizaci 7. 2. v 15.20)

Po vydání článku do redakce Aktuálně.cz přišlo několik dotazů k podmínkám plné moci. Čtenáři se ptali ve zkratce na to, zdali skutečně nebudou nuceni platit žádné poplatky. Odvolávali se přitom nejčastěji na druhý z bodů 2) v podmínkách plné moci.

Z konzultace s nezávislým právníkem, který si nepřál být jmenován, vyplynulo, že by nemělo jít o žádný skrytý háček. Podle něj jde jen o opatření, které firmě zajistí to, proč celou věc dělá – tedy případné náhrady nákladů. Jestli totiž dojde k soudu, tak soud žalobci – klientovi banky v případě úspěchu přizná jak samotné poplatky, tak náhrady nákladů, které banka bude poukazovat na účet žalobce. BSP si tímto bodem zajišťuje jen to, že tyto přiznané náklady skutečně nakonec „přijdou“ k ní.

Jeden poplatek však BSP bude po klientech požadovat. V případě, že klient bude souhlasit, aby spor pokračoval až k soudu, bude si muset uhradit poplatek za podání žaloby. Ten se pohybuje ve výši 400 až 800 korun podle výše žalované částky.

„Věříme, že k tomu nedojde a budeme dělat vše proto, abychom klientům získali poplatky zpět bez soudních sporů. Pokud bychom se museli obrátit na soud, pak budeme kontaktovat každého klienta služby PoplatkyZpět.cz, aby vyslovil souhlas s tím, že se obrátíme na soud,“ říká Daniel Paľko z BSP.

Zároveň platí, že součástí žaloby bude i požadavek na úhradu soudního poplatku ze strany žalovaného, tedy bank. Pokud tedy soud uzná, že banka účtovala poplatek nezákonně, bude následně klientům služby PoplatkyZpět.cz vrácen i soudní poplatek.

Dále jsme se ptali, jak mají klienti garantováno, že v případě prohry u soudu nebudou muset platit případné náhrady nákladů na advokátní služby přiznané soudem bance? Rozsudek půjde totiž přímo za klientem a v plné moci není vepsán žádný přímý závazek BSP, že tyto případné náklady uhradí.

„Vznik popisované situace považujeme za velmi nepravděpodobný a v praxi nereálný,“ reaguje Paľko. Jak již bylo řečeno v úvodu, společnost BSP je přesvědčena, že případné soudní žaloby vyhraje, protože nevidí důvod, proč by české soudy nechránily zájmy českých spotřebitelů, stejně jako to udělaly německé nebo slovenské soudy.

„I v případě čistě teoretické prohry u soudu, si nedovedeme představit, že by soud přiznal bankám náklady na právní zastupování. Z logiky věci velké banky mají velké a silné právní oddělení, kde platí celou řadu právníků,“ pokračuje Paľko. K tomu je ovšem třeba dodat, že stále jde jen o předpoklady. Soudy totiž budou rozhodovat individuálně a je možné, že banky dokážou náhrady obhájit, když půjde o tisíce až desetitisíce sporů, na jejichž vyřízení budou možná najímat i externí právníky.

„Pro naprosté ujištění a potvrzení serióznosti služby PoplatkyZpět.cz jsem včera na tiskové konferenci deklaroval a zavázal se, že by případné náklady za klienty uhradila BSP Laweyr Partners,“ uzavírá debatu slibem Paľko.

Banky postoj nemění

On-line deník Aktuálně.cz oslovil i ty banky, které poplatky účtují. Závěr je jednoduchý, banky dál trvají na tom, že zákon neporušují. 

Budou banky své satnovisko hájit i u případného soudu? Jasně na takovou otázku odpověděla jen jediná ze sedmi bank, které poslaly odpovědi – Česká spořitelna říká ano.

Anketa

Máte u banky dloužek? Hypotéka se samozřejmě počítá...

Problémová minulost BSP

Jméno společnosti BSP Lawyer Partners se v českých médiích hojně objevovalo třeba v roce 2008, kdy se podílela na vymáhání neuhrazených koncesionářských poplatků pro Českou televizi. Problém spočíval v tom, že firma dluhy vymáhala i u těch společností, které žádné dluhy neměly.

V letech 2010 a 2011 se zase řešilo spojení BSP s právní kanceláří bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce. Sdružení těchto dvou subjektů ještě doplnil exekutor Juraj Podkonický a společně získali kritizovanou zakázku od VZP.

Společně s Advokátní kanceláří Němec, Bláha, Navrátilová získala BSP také zakázku od Ředitelství silnic a dálnic. Naposledy v říjnu 2012 vyzvalo sdružení dopravců ČESMAD, aby jednotliví dopravci nereagovali na výzvy k zaplacení dluhu. Podle nich právníci postupovali při rozesílání metodou pokus-omyl a výzvy měly obsahovat „neúměrné množství chyb“. Ředitelství silnic a dálnic nicméně práci právníků obhajovalo s tím, že přinese do kasy ředitelství za celých šest let 100 milionů korun. Zakázka přitom právníkům zaručuje 60 milionů korun.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2013 13:44, Fredy

Tohle ale neplatí vždy. Jednak je dost těch, kteří mají již úvěr zplacený, tudíž jim vrácení poplatků jistě prospěje. A za druhé, dnes máte velmi slušné možnosti si zvolit banku bez poplatků.

To, že některé banky argumentují přesunutím příjmů z poplatků do výše úroků je spíše jejich špatný marketing. Že si to neuvědomuje Česká spořitelna, mne nepřekvapuje. Kdyby si viděla alespoň na špičku nosu, tak by toho dokázala využít a ještě posílit. Jenže to by musela obměnit personál, což nehrozí.

A co se týče článku, tak jsem se podíval na odkazovaný bod č2 v plné moci a je mi to jasné. Tohle bych nikdy nepodepsal. Nějaké nezávazné proklamace o tom, že klienti to nic stát nebude, je sice hezké, ale nevymahatelné. Pokud to nezmění, tak se jim asi mnoho zájemců neozve.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2013 11:17, Kondiční běžec

Mám lepší návrh: použijte oči. Ten právník se jmenuje Petr Němec a přímo v tomhle článku je odkaz na rozhovor s ním.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O poplatek banky ještě zabojují. Petr Němec: Za úvěrové účty inkasují 1 200 000 000 ročně

2. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

O poplatek banky ještě zabojují. Petr Němec: Za úvěrové účty inkasují 1 200 000 000 ročně

AKTUALIZOVÁNO! Když německý soud rozhodl, že poplatek za vedení úvěrového účtu, který vybírají některé tamější banky, je nezákonný, řekl si právník Petr Němec o peníze zpátky ve své... celý článek

Petr Němec: Získat od banky zpět poplatek za vedení úvěru? Jde to! Jde!

26. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Petr Němec: Získat od banky zpět poplatek za vedení úvěru? Jde to! Jde!

AKTUALIZOVÁNO! Mladý právník Petr Němec dokazuje, jak velké nepříjemnosti může bankám způsobit člověk, který se rozhodne bojovat proti nesmyslnému poplatku. Přečtěte si exkluzivní rozhovor... celý článek

Očima expertů: Měl by se zrušit poplatek za vedení úvěrového účtu?

7. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Měl by se zrušit poplatek za vedení úvěrového účtu?

Účtují si banky poplatek za vedení úvěrového účtu oprávněně? Na to jsme se zeptali ekonomů, právníků, zástupců bank a spotřebitelských sdružení.

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

25. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Poplatek za vedení úvěru. V Německu nezákonný. U nás? První banky ho vracejí...

Je správné, aby si banky účtovaly poplatky za službu, která klientům nepřináší užitek? Konkrétně jde o poplatek za vedení a správu úvěru. Loni dal Spolkový soudní dvůr za pravdu sdružení... celý článek

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

8. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Má stát regulovat bankovní poplatky?

Stát nemá rozhodovat o tom, jestli stojí převod z jedné banky do jiné dvě koruny nebo deset, ale měl by zajistit dvě jiné věci – transparentnost a srovnatelnost.

Partners Financial Services