mBank ruší další poplatky

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 2. 9. 2012
Internetová mBank zruší od 1. listopadu poplatek za zahraniční SEPA platby, tedy bezhotovostní platby v eurech v rámci 27 států Evropské unie, Švýcarska, Lichtenštejnska, Norska a Islandu.
mBank ruší další poplatky

Současně přestane účtovat poplatek za odchozí tuzemské platby pro podnikatele – uživatele účtů mKonto Business. Ceník podnikatelského účtu se tak prakticky srovná s běžným účtem mKonto, u něhož uživatelé nemusí platit žádné poplatky za základní služby.

V polovině září začne mBank vydávat také karty pro bezkontaktní platby – jako jedna z prvních na tuzemském trhu. Už od loňského roku tuto novinku nabízejí Citibank a Česká spořitelna, letos se k nim přidala Fio banka.

mBank je součástí polské BRE Bank a na českém trhu působí téměř pět let. Společně s Fio bankou, která do předloňského roku působila jako družstevní záložna, je dlouhodobě nejlevnější bankou na trhu.

Zdarma do 31 evropských zemí

Za zahraniční platby účtuje většina tuzemských bank několikanásobně vyšší poplatky než u transakcí v rámci České republiky. V zásadě zpoplatňují také příchozí platby.

Vysoký poplatek za platby v eurech přitom vybírají i ty banky, které se chlubí příslušností k silné skupině působící ve více zemích Evropské unie.

Například Česká spořitelna si za odchozí SEPA platbu do částky 50 tisíc eur účtuje 220 korun (při zaslání do Slovenské spořitelny 50 korun), za příchozí 100 korun (ze Slovenské spořitelny zdarma).

ČSOB chce za odchozí SEPA platbu po nepodnikatelích 250 korun, za příchozí 150 korun. Komerční banka účtuje 195 korun za odchozí a 145 korun za příchozí transakci.

Poplatek mBank patří i před jeho listopadovým zrušením k nejnižším na trhu, u europlateb činil 49 korun za odchozí i příchozí platbu u běžného i podnikatelského konta.

Anketa

Jste v pravidelném platebním styku se zahraniční cizinou?

Tím mBank překoná i konkurenční Fio banku, která sice nabízí bezplatné převody mezi Českem a Slovenskem, ale za ostatní europlatby vybírá 50 korun u odchozí a 25 korun u příchozí transakce.

Poplatek za SEPA platby nedávno zrušila také internetová Zuno Bank, ovšem jen pro majitele účtu Plus. Ten přijde na 68 korun měsíčně - paušál neplatí lidé, kteří měsíčně utratí kartou alespoň 5000 korun nebo mají na účtu alespoň 200 tisíc korun.

Ostatní zahraniční platby dál s poplatkem 

Stejně jako konkurenti však bude mBank i nadále účtovat poplatek za SWIFT platby, typicky například za poslání dolarů z Česka do USA a za další transakce mimo zmíněných 31 zemí Evropského hospodářského prostoru.

„Dlouhodobě vysoké ceny za SWIFT platby na světovém trhu bohužel nedokážeme změnit. Kvůli systému takzvaných korespondenčních bank se na nich podílí více stran, nejen banka odesílatele a příjemce,“ vysvětluje generální ředitel mBank Roman Truhlář.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Říkali jsme to zrovna minulý týden! Pochválena budiž konkurence, až na věky, amen. 
A mBank byla svého času štika v rybníce líných kaprů. Teď ji samotnou tlačí Fio a nové webové banky... a srdce poplesává. 
Napište nám, jakým aspoň drobným krůčkem by měla vyjít vstříc vaše banka vám!
Koukáte jak péro z kanape?

Obrázek zvětšíte kliknutím

Další komiksy na Peníze.cz

Ilustrováno MaComiXem prostřednictvím jeho ComicsCreatoru.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

16. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Běžné účty pro starší (a méně pokročilé). Co nabízejí banky seniorům?

Ve své propagaci banky cílí tu na studenty, tu na lidi na počátku kariéry, na lidi ve středních letech... Senioři zůstávají z pochopitelných důvodů stranou. Jaké běžné účty by jim doporučovaly... celý článek

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

9. 5. 2012 | Jan Müller | 43 komentářů

Malé peníze: Air Bank, Equa bank, Fio, mBank, Zuno – kterou vybrat?

Každý týden odpovídá Jan Müller na otázky čtenářů. Dnes se čtenář poohlíží po změně a chtěl by poradit s výběrem mezi levnými bankami. Klíčová otázka je však podle Jana Müllera jiná:... celý článek

Zločinní bankéři

8. 5. 2012 | redakce Peníze.CZ

Zločinní bankéři

Dnes se slaví velké vítězství. Neměli bychom ale zapomínat také na malé prohry!

Patrik Nacher: Poplatek za předčasné splacení úvěru? Absurdní!

28. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 45 komentářů

Patrik Nacher: Poplatek za předčasné splacení úvěru? Absurdní!

Server, který provozuje, proslavila anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek. Velké banky ji bagatelizovaly, ukázala však, že i drobní střadatelé můžou být slyšet. PATRIK NACHER v... celý článek

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

15. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

Než se rozhodnete pro produkt zdarma, vemte si smlouvu domů a prověřte, že do ní zaměstnanec banky nezahrnul doplňkové nebo nadstandardní placené služby.

Partners Financial Services