ČEZ rozdá akcionářům výrazně menší dividendy

jih | rubrika: Aktuality | 14. 5. 2019

Energetická společnost ČEZ navrhuje vyplatit z loňského zisku dividendu 24 korun na akcii, což je méně než čekali analytici.

Pokud valná hromada 26. června návrh schválí, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 12,9 miliardy korun. Stát, který má ve firmě 70procentní podíl, získá zhruba devět miliard. Loni vyplatil ČEZ dividendu 33 korun na akcii, tedy 17,8 miliardy korun. Stát dostal 12,4 miliardy.

Podle analytiků je navržená dividenda pro investory zklamáním. „Tento návrh se nachází i pod tržními odhady, které byly posazeny do rozmezí 26 až 28 korun na akcii,“ uvedl například analytik Fio banky Jan Raška.

Podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše jde ale o maximum možného. „Návrh dividendy na úrovni 99 procent je historicky nejvyšší procento, které na dividendy navrhujeme ze základny pro tyto účely. Tou je podle dividendové politiky konsolidovaný zisk po zdanění očištěný o mimořádné vlivy, které nesouvisely s běžným hospodařením, tj. zejména o opravné položky k hmotnému majetku,“ řekl Beneš agentuře ČTK.

ČEZ za loňský rok vykázal čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 13,1 miliardy korun, což bylo o 37 procent meziročně méně. Letos by měl zisk růst. Ukazují to i dnes zveřejněné výsledky za první čtvrtletí. Čistý zisk firmě meziročně vzrostl o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Beneš očekává, že letošní zisk by mohl být mezi 17 a 19 miliardami korun.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, ČEZ, dividendy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services