Akciový knock-out na konec roku

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 8. 1. 2019 | 1 komentář
Konec roku na finančních trzích byl všechno, jen ne klidný. Tolik se předpovídal průšvih – v Americe i Evropě, že investoři začali prodávat rizikovější aktiva, zejména tedy akcie, ačkoli výsledky ekonomik žádná výrazně nepříznivá čísla nepřinesly.
Akciový knock-out na konec roku

Výsledkem této sebenaplňující rétoriky je to, že na rok 2018 by většina investorů nejraději zapomněla. Je vážně těžké najít aktivum, které si uchovalo cenu ze začátku roku nebo dokonce hodnotu zvyšovalo.

Akciové trhy v prosinci klesaly jako jeden trh, podstatný rozdíl je ale v jejich celoroční výkonnosti. Zatímco americké indexy spadly v porovnání se začátkem roku pouze o zhruba šest procent, evropské byly na konci roku níž o čtrnáct procent (německý DAX o osmnáct).

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Ve vzduchu je teď mnoho nejistoty: v Evropě stále přetrvávají ne(vy)řešené problémy zejména s brexitem, hrozba obchodních válek mezi zásadními ekonomikami není zažehnaná. K tomu připočtěme, že některé mediálně populární firmy, jako je třeba Apple nebo Facebook, automobilky,…, očekávají nižší zisky vyšší opatrnost při investování především v prvním pololetí. Dá se tedy předpokládat, že zvýšená opatrnost investorům vydrží i v první polovině roku.

Zvyšující se investorská nechuť riskovat pomohla dluhopisovým trhům, kde se výnosy posunuly níž, blíž k dlouhodobým minimům. Mírnější rétorika Fedu zase oslabila mírně dolar. Koruna vůči oběma hlavním měnám lehce získala.

Kurz koruny k euru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Směrem ke konci roku začala česká koruna mírně posilovat. Napomáhá tomu konec kvantitativního uvolnění v eurozóně a mírnější komentáře amerického Fedu. ČNB očekává kurz koruny ve 2. čtvrtletí 2019 kolem 24,70 koruny za euro, což by znamenalo posílení asi o čtyři procenta za pár měsíců. Pokud bude koruna slabší, můžeme se dočkat víc než jednoho zvýšení sazeb.

Graf: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že po poklesech jsou akcie poměrně rozumně oceněné, pro systémovou krizi podobnou té z roku 2008 není silný důvod. Proto myslím, že letos bude výsledná výkonnost akciových trhů kladná.

Americká centrální banka Fed si všimla drobných, ale zřetelných náznaků zpomalování ekonomiky, a proto poslední prohlášení jejích reprezentantů víc uklidňují, vypadá to, že v letošním roce se nebudou tak překotně zvedat sazby jako letos. Ba i Donald Trump se snad mírně uklidnil a velkoryse poskytl 90 dnů na vytvoření nové obchodní dohody s Čínou.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Evropská centrální banka potvrdila, že navzdory zpomalující ekonomice eurozóny, končí s kvantitativním uvolňováním. Měnová politika ale nadále zůstává uvolněná – stávající úroveň sazeb podrží ECB minimálně do léta 2019, dál také reinvestuje splatné dluhopisy.

Meziroční růst eurozóny dosáhl pouze 1,6 procenta. Významný vliv na to má zejména Německo: jeho růst výrazně zpomalila a skončil na 1,2 procenta meziročně. Uklidnila se situace kolem italského rozpočtu, kde vláda souhlasila s nižším plánovaným deficitem. Velkým a stále víc horkým tématem je stále brexit – jeho datum se blíží, jak ale bude vypadat, to se pořád ještě netuší.

V Česku analytiky překvapily spotřebitelské ceny, respektive to, že rostly jen o dvě procenta ročně, ČNB předpovídala 2,5 procenta. Důvodem byl nižší růst cen potravin a ropy. Proto předpokládám další zvýšení sazeb až v únoru a další nejdřív v druhé polovině roku. Průmyslová výroba po nepříznivých výsledcích v srpnu a září konečně přinesla lepší výsledky. Meziroční růst o 6,7 procenta byl po zářijovém poklesu o 0,9 procenta nad očekávání příznivý. Z detailních dat vyplývá, že po dvouměsíční pauze opět na síle nabral automobilový průmysl.

Optikou indexů

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Pokles výnosů státních dluhopisů je obecný a pokračuje i v lednu. Ceny dluhopisů se zvedají především kvůli nižší inflaci, očekávanému zpomalení a přesunu některých investorů od akcií. Výnosy desetiletých německých státních dluhopisů klesly zpátky pod extrémních 0,2 procenta ročně, americké ustoupily zpátky pod tři procenta až k výnosu 2,60 procenta za rok.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Propad akciových trhů, který začal v říjnu, v prosinci ještě zrychlil. Zřetelná a jasná příčina vidět není – zřejmě se sešla kombinace spíš psychologických faktorů, bez ohledu na region či sektor. Všechny akciové trhy proto v roce 2018 skončily v záporných číslech.


Trh

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

-7,7 %

-10,4 %

-10,4 %

S&P 500 (USA)

-9,2 %

-6,2 %

-6,2 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-5,4 %

-14,3 %

-14,3 %

CECE EUR (střední Evropa)

-3,8 %

-11,1 %

-11,1 %

MSCI rozvíjející se trhy

-2,9 %

-16,6 %

-16,6 %

Index českých státních dluhopisů

+0,6 %

-1,0 %

-1,0 %

Ropa WTI

-10,8 %

-24,8 %

-24,8 %

FX CZK/EUR

+0,9 %

-0,7 %

-0,7 %

Tragický prosinec na akciových trzích zvrátil do červených čísel i ty trhy, které se do listopadu držely v černých číslech. Nejhůř jsou na tom evropské akcie a akcie nerozvinutých zemí. V roce 2018 se nedařilo ani ropě, navzdory snahám OPECu pokles zastavit. Další smutnou zprávou jsou české státní dluhopisy, jejichž index měl v roce 2018 také záporný výkon.

Současná korekce je sice výraznější než obvykle, ale nijak se nevymyká z dlouhodobé volatility akciových trhů, a protože ani fundamentálního hlediska se nic tak strašného ve světové ekonomice neděje, jsem v horizontu jednoho roku spíš optimistický.

Výnosy dluhopisů se kvůli současné zvýšené nejistotě nebo také averzi k riziku dostaly opět níže a z dlouhodobého hlediska jsou drahé. Větší opatrnost je nutná hlavně u high yield dluhopisů, které mohou v současné situaci rychle ztrácet.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, dluhopisy, investice, kurzy měn

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services