Akciový masakr motorovou pilou

Michal Semotan | rubrika: Komentář | 28. 11. 2018 | 15 komentářů
Stokrát se člověk může připravovat na korekci akciových trhů, ale stejně ho nakonec její průběh překvapí.
Akciový masakr motorovou pilou

Podzim 2018 je jízda dolů, jaká tu už dlouho nebyla. Trochu to možná připomíná začátek roku 2016, kdy přišel na akciových trzích podobný výplach vinou ceny ropy. Americké akcie po pádu ke konci října odmazaly veškeré zisky z letošního roku a zanořily se do minusu. Nasdaq spadl během dvou měsíců o extrémních 15 procent, další evropské i americké indexy od začátku října klesají mezi 8 až 9 procenty.

Michal Semotan

Michal Semotan, portfolio manažer J&T Banky

I v Česku

Nemá moc smysl zkoumat, proč k tomu došlo (primárně šlo o růst úrokových sazeb v USA a obchodní války). Podstatnější je otázka, zda má smysl v takové situaci nakupovat, nebo jestli tento vývoj bude pokračovat. Logika věci říká, že pokles je opravdu prudký, chvílemi až panický. Investoři se zbavují akcií za každou cenu spíš kvůli špatnému sentimentu. Jakákoliv mírně negativní zpráva se ještě více umocní a akcie společností prostě padají. V Evropě automobilky, dodavatelé a zpracovatelé pro automobilový průmysl, přidali se těžaři. Bankovní tituly se také potopily do nížin a je téměř jedno, jestli jde o francouzskou, italskou, španělskou nebo německou banku.

Na domácím trhu negativní zprávy poslaly o sedm procent níž cenu akcií Avastu. Zajímavého vývoje jsme se dočkali u ČEZu. Pokles jeho akcií se dá svést na riziko dostavby jádra, což je rétorika, která v zahraničí funguje. Důležitější ale bude, kam se díky předprodejům posunuly ceny produkce na roky 2019 a 2020.

Vývoj akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

O nervy

Na trhy se ale nedá dívat jen přes čísla, to prostě nestačí. Je to alchymie, kde se spojuje mix faktorů – fundament, současný sentiment, očekávání a trošku techniky. Z toho si můžeme udělat úsudek, ale trh pak může reagovat úplně jinak. Každá rada drahá.

V takové době se určitě hodí cash, který je dobré mít stranou už z předchozích období, a udělat pár „dokupů“. Někdy samozřejmě člověk za unáhlené rozhodnutí nakupovat zaplatí, ale kdybychom uměli časovat zcela přesně, byli bychom akciovými bohy. A to nejsme. Nedočkáme se už nějaké, alespoň rychlé otočky o pár procent směrem nahoru? Nechejme se překvapit. Přeji pevné nervy.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 11. 2018 8:28, jentag

A já za to tleskám. Jeden z mála profesionálů z oboru, který se nebojí říct, že o tom co bude následovat neví víceméně nic. Většina by vám tlačila předpovědi, které nejsou ničím jiným než sázkařskými tipy.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services