Korunu ČNB nevzrušuje

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 5. 10. 2018 | 17 komentářů
Česká národní banka se nehodlá smířit s tím, že její prognózy nevycházejí, a snaží se k nim přiohnout kurz koruny. Marně. Ani zářijové zvýšení sazeb jí zřejmě nepomůže. Sazby ale zvyšoval i americký Fed. Investoři nezůstali v klidu – tu je z něj (již tradičně) vytrhl celně kreativní Donald Trump, tu pohled na zhoršující se evropské makroukazatele nebo do Itálie.
Korunu ČNB nevzrušuje

Asi jste někdy viděli brouka, jak leží na zádech, máchá nožičkama a marně se snaží převrátit zpátky na zem. Jenže to trvá chvilku, a když vás to přestane bavit, jdete dál. V podobné poloze je poslední měsíce Česká národní banka, které nestačila prohra s měnovými intervencemi a vrhla se do další bitvy. Akorát od jejího boje se světovými finančními toky tak snadno neutečete.

ČNB pozdě honí bycha

Inflace v Česku během srpna opět zrychlila. Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 2,5 procenta, což je stále nad cílem ČNB. Když k tomu přidáme nezaměstnanost 3,1 procenta, nominální růst mezd o 8,6 procenta a průmyslovou produkci 10,3 procenta, je evidentní, že to ČNB s měnovým uvolněním trochu přehnala a ekonomika jí utekla. Zvyšování sazeb je tedy samozřejmé. Jen to načasování!

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Na zářijovém zasedání ČNB rozhodla poměrem hlasů 6:1 o dalším zvýšení sazeb o 0,25 procenta. Základní dvoutýdenní repo sazba je nyní na 1,5 procenta, což je nejvýše od srpna 2009. Takhle rychlé tempo růstu sazeb (zářijové zvýšení bylo třetím v řadě) je v historii ČNB bezprecedentní a ukazuje na obecně chybně zvolenou strategii řízení měnové politiky.

Kroky centrální banky ale zdaleka nestačí na ovlivnění globální finanční nálady, a tak koruna naprosto proti očekávání ČNB začala zase oslabovat. Investoři dnes zkrátka neradi nerozvinuté trhy (a Česko mezi ně počítají) a jejich měny, takže zvýšení sazeb o pár bodů je vlastně nezajímá. Proto místo se koruna místo posilování z úrovně 25,60 korun za euro směrem k 25 korunám za euro, kde by ji ČNB ráda viděla, dostala pár dní po vyhlášení nových sazeb nad 25,80 korun za euro. „Neposlušnost“ koruny bude centrální banku tlačit k tomu, aby sazby do konce roku ještě jednou posunula výš.

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Ani trojí zvýšení sazeb v řadě a čtvrté letošní nepomohlo koruně k posílení. Aktuálně se koruna pohybuje kolem 25,80 korun za euro. Původní prognózy centrální banky počítaly s kurzem koruny spíše kolem 25 korun za euro. Bohužel – hlavní vliv na korunu nemá ČNB, ale mezinárodní investoři, kteří nemají lokální měny aktuálně v lásce.

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Evropa neví, co dřív. Amerika si píská

Evropu v září trápil brexit. Británie a Evropská unie se pořád nemůžou dohodnout na správném nastavení spolupráce, až Britové z Unie vystoupí. Neblahý vliv to má zejména na libru, ale ani kurz eura vůči dolaru není vůči zmatenému vyjednávání imunní.

K tomu můžeme přidat problémy s Itálií. Tamější vláda plánuje navzdory varováním ekonomů i Evropské komise vyšší deficity. Odnášejí to pochopitelně italské dluhopisy, ale bohužel i ostatní členové Unie – oslabují evropské akcie i euro. Když připočteme tureckou krizi, nelze čekat, že by se evropským akciím dařilo nějak výtečně.

To americkým akciím je hej, pomáhají jim – proti všem původním předpokladům – hádky prezidenta Trumpa s celým světem. Není to sice dobrá dlouhodobá strategie, ale aktuální hospodářská politika USA nahrává zcela jasně domácím tedy americkým firmám. Výsledkem je posilování dolaru a vynikající výkon amerických akciových trhů.

Co se týče nerozvinutých trhů, ty jsou na tom ještě hůř než trhy evropské, ať jde o sílu jejich měn nebo cenu tamějších akcií.

Optikou indexů

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Podpora amerických firem vyššími cly zatím prezidentovi USA funguje. Nahrává tím americkým akciovým trhům, jejichž vývoj se zcela odtrhl od vývoje ve zbytku světa. Od začátku roku jsou americké akcie výše o 9 procent, evropské jsou o 3 procenta níž. Český dluhopisový trh pokračuje i nadále v poklesu.


Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy amerických státních dluhopisů v souladu s vyššími sazbami pomalu rostou. Desetileté treasuries už dosáhly na výnos tři procenta, což je jak pro střadatele, tak pro finanční sektor, podstatně příjemnější úroveň. Postupně také rostou výnosy, resp. klesají ceny českých státních dluhopisů. Prudký nárůst výnosů je patrný v Itálii, kde investoři poptávají větší rizikovou přirážku kvůli plánům na větší zadlužování.


Vybrané indexy

Zaostávání neamerických akciových trhů je evidentní nejen v měsíčním, ale také v meziročním srovnání, kde je celkový rozdíl už přes 20 procent. Neradostný pohled je i na pokles dluhopisových indexů.

Trh

Září

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+0,4 %

+3,8 %

+9,2 %

S&P 500 (USA)

+0,4 %

+9,0 %

+15,7 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+0,2 %

-3,0 %

-5,4 %

CECE EUR (střední Evropa)

+0,0 %

-8,1 %

-4,3 %

MSCI rozvíjející se trhy

-0,8 %

-9,5 %

-3,1 %

Index českých státních dluhopisů

-0,4 %

-2,5 %

-4,5 %

Ropa WTI

+4,9 %

+21,2%

+41,8 %

FX CZK/EUR

+0,1 %

-0,7 %

+1,0 %

Jak to bude dál

Trend útěku investorů do USA a k dolaru pokračuje. Cenami aktiv v minulém měsíci nejvíc hýbalo konání Fedu a hlavně Donalda Trumpa. Předpokládám, že odliv peněz z rizikovějších aktiv ve prospěch amerických trhů a dolaru, případně ve prospěch dluhopisových trhů bude dál pokračovat. I proto dál obecně preferuji americké akcie, nicméně jejich růst byl dost prudký a vývoj odlišný od zbytku světa je razantně zdražil, takže je namístě určitá opatrnost.

Česká koruna brzy po zvýšení sazeb zase pokračovala v oslabování a je relativně levná. ČNB je vcelku odhodlaná sazby zvyšovat i dál, na konci roku můžeme čekat základní sazbu kolem 1,75 až 2 procent. Co se týče dluhopisových trhů, očekávám další růst jejich výnosů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2018 9:28, Všechno pozdě

ČNB,jako obvykle, dělá všechno pozdě, až když jí teče do bot. Pozdě přestala oslabovat korunu, pokud ji vůbec kdy měla oslabovat. Nyní pozdě a málo zvedá úrokové sazby. Je vidět, že deflace jí hrozně vadila a musela hned zasáhnout. Stále rostoucí inflace ji ale nechává v klidu.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2018 15:49, josef

ano, prijde mi to malo rostouci, pokud je na zacatku 2.7 a na konci 2.5
Pokud za inflaci pouzivate prirustek indexu spotrebitlskych cen, pak jsou Vase reci o exponenciele nesmysl. Proc? Protoze rust, nebo pokles je prosta prvni derivace.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services