Investice na vlastní pěst: A otevře se vám celý svět

Daniel Tácha | rubrika: Jak na to | 14. 1. 2017
Osobně, přímo, na vlastní pěst. Pokud budete chtít uspět na finančních trzích sami za sebe, bez prostředníka, nezbude než uzavřít smlouvu s brokerem. Bez jeho prostřednictví se na trhy nedostanete. Klíčová je pak brokerova solidnost a výše poplatků, které si účtuje.
Investice na vlastní pěst: A otevře se vám celý svět

Nabídky brokerů v české kotlině bývaly dlouhé roky nepříliš vstřícné: poplatky za obchodování vysoké, nabídka trhů chudá. Doba se ale mění, mimo jiné také proto, že Češi se ve světě investic dnes mnohem lépe orientují. „Investoři a obchodníci už vědí, že smlouvu o obchodování nemusí nutně uzavírat s brokerem, který patří jejich bance. Že si brokera můžou vybrat v USA nebo v některé z evropských zemí, případně i jinde Radil bych ale opatrnost, je lepší volit brokera pod přísnějším dohledem regulátora,“ říká ředitel nizozemské brokerské společnosti DeGiro Gijs Nagel.

V momentě, kdy investor začne investovat nebo obchodovat prostřednictvím brokera, otevírá se mu celý svět. „Začít můžete s několika málo tisícovkami. Nakupovat i prodávat můžete díky internetu odkudkoli,“ říká Nagel. Zatímco na pražské burze se denně zobchodují akcie v řádu několika stovek milionů korun, na burzách ve Spojených státech jsou to stovky miliard. Nikoli nevýznamné jsou burzy v Evropě, zejména v Německu a Británii, Spojené státy jsou ale trh číslo jedna. Je to dáno obrovskou nabídkou akciových titulů, ale také likviditou tamějších trhů, kde není problém jak nakupovat, tak prodávat. Při nákupu akcií amerických firem je na výběr z víc než osmi tisíců různých společností.

Gijs Nagel, generální ředitel DeGiro

Pozor, páka

Nejdůležitější zásadou při obchodování na burze je opatrnost. Když se vám bude dařit, nepodléhejte iluzi, že úspěch je samozřejmost. Respekt mějte především před riskantnějším obchodováním s finanční pákou. Broker s ohledem na zálohu, kterou u něj klient složí, klientovi poskytne peníze do obchodu, na který by například klient sám neměl. V praxi to vypadá třeba tak, že když klient složí zálohu ve výši tisíc eur, díky finanční páce můžete realizovat obchod i v řádu desetitisíců eur, by měl tyto desetitisíce fyzicky na účtu. Broker si přitom ale vždycky hlídá stav obchodního účtu klienta, aby na něm bylo dostatečné množství peněz na vypořádání i ztrátového obchodu a poplatků za jeho zrealizování. Seriózní brokeři podle Gijse Nagela svým klientům nabízejí výši finanční páky velmi uvážlivě. „Finanční páka může být dobrý sluha, ale také zlý pán. Díky ní člověk může vydělat velké peníze, ale velké peníze také ztratit, je potřeba s ní umět pracovat, nenechat si vyluxovat obchodní účet,“ dodává Nagel.

Učený z nebe nespadl

Ta doba, kdy brokeři bez skrupulí „holili“ začínající investory a obchodníky, je snad již za námi. Přesto, když je řeč o brokerech, je dobré zopakovat si, jak postupovat při jeho výběru. Že je lepší vybírat brokera se sídlem v zemích, kde je pod kontrolou regulátora, už jsme zmiňovali. Pokud nevládnete dobře cizím jazykem, volte brokera, který s vámi bude komunikovat česky, abyste se vyhnuli nedorozuměním. Dál se orientujte podle toho, jaké chce poplatky za obchod, jak úzké nabízí spready u hlavních měnových párů, pokud chce obchodovat na forexu, jak rychle broker komunikuje a jestli nabízí třeba online podporu. A každopádně: nikam se nežeňte. Jde o peníze a teoretická příprava nikdy neškodí, čtěte, studujte, zkoušejte obchodovat nanečisto.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services