Bilancování – akcie v roce 2011

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 9. 1. 2012 | 4 komentáře
Bilancování – akcie v roce 2011
Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Vyjma USA všechny hlavní trhy ztrácely. Nejhůř dopadli majitelé řeckých akcií. Nejlépe si vedly akcie – na Jamajce.

Rok 2011 nebyl pro akcie vůbec příznivý. Index MSCI World zakončil rok ve ztrátě 4,5 procenta. Většina trhů však dopadla mnohem hůře. Například akcie německých a francouzských firem poklesly v průměru o 17 procent, polských o 30 procent a rakouských a indických o 36 procent. Ještě hůř dopadli investoři s akciemi v Egyptě s minus 47 procenty. Absolutně nejhorší vývoj mají za sebou akcie řeckých firem, které průměrně spadly o 62 procent, tj. téměř na třetinu hodnoty ze začátku roku, a oproti roku 2007 mají pouze desetinovou hodnotu.

PIIGS – Relativní vývoj indexů MSCI Portugal, Ireland, Italy, Greece a Spain

Zdroj: MSCI

Akcie v USA hlavním tahounem

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Nejúspěšnějším akciovým trhem byla v roce 2011 Jamajka, kde akcie posílily o 30 procent měřeno indexem MSCI Jamaica. Otěže ale držely hlavně akcie v USA, kde ke konci roku vykazovala ekonomika velmi dobrá čísla (rostoucí PMI, klesající nezaměstnanost), a tak akcie umazaly zpět ztráty ze srpna, kdy agentura Standard & Poor’s snížila Spojeným státům úvěrový rating na AA+. Právě zásluhou amerických akcií tak nakonec index světových akcií MSCI World skončil jen v malé ztrátě.

Díky pozitivnějšímu vývoji americké ekonomiky (navíc na pozadí evropské dluhové krize) zpevnil americký dolar. Český investor tudíž v konečné bilanci po přepočtu do korun mohl na amerických akciích vydělat zhruba šest procent. Slováci a další euroinvestoři by vydělali tři procenta.

Svět – Relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging a Frontier

Zdroj: MSCI

Emerging markets ztrácely

Investiční poradna na Peníze.cz

Máte peníze? A máte jich málo? Pochopitelně, vždycky by jich mohlo být víc. Tak s tím něco udělejte! Poraďte se s poradnou.

Investiční poradnu na Peníze.cz vede Marek Hatlapatka, vedoucí analytického oddělení investiční společnosti Cyrrus.


Cyrrus

Jak už tomu při poklesech bývá, rozvíjející se trhy výrazně zaostaly a v průměru poklesly o 18 procent (index MSCI Emerging Markets). Nejhůře si vedly akcie v Indii, kde ztratily dokonce 36 procent. Čínský a ruský trh spadl „pouze“ o 18 procent a brazilský o 22 procenta. Dařilo se naopak Indonésii. Akcie firem čtvrté nejlidnatější země na světě zpevnily v průměru o 7,5 procenta. Relativně dobré výsledky přinesly i akcie dalších asijských draků – Malajsie (0 %), Filipíny (0 %)a Thajsko (-2 %).

Méně rozvinuté rozvíjející se trhy (tzv. frontier markets) dopadly ještě hůře, index MSCI Frontier Markets poklesl o 20 procent. Dolů ho táhly zejména akcie ve Vietnamu (-38 %), Argentině (-41 %), Bangladéši (-42 %) a na Ukrajině (-44 %). O lepší průměrný výsledek se zasloužily arabské trhy Katar (+8 %), Omán (-14 %), Jordánsko (-14 %) nebo Spojené arabské emiráty (-17 %).

BRIC – Relativní vývoj indexů MSCI Brazil, Russia, India a China

Zdroj: MSCI

Je na čase začít postupně nakupovat

Přesně před rokem jsem při bilancování roku 2010 psal, že je na čase realizovat zisky a raději prodat akcie, než přijde další pokles. Dnes je na čase začít opět s nákupy. V roce 2012 se dle mého názoru prohloubí dluhová krize v Evropě a celý svět včetně Číny a dalších rozvíjejících se trhů upadne do hospodářské recese. Ceny akcií tento scénář částečně už odrážejí, ale v případě jeho naplnění dál poklesnou. Ovšem to donutí Fed a Evropskou centrální banku k novému kvantitativnímu uvolňování a ještě v tomto roce může dojít na akciových trzích k obratu.

Anketa

Chystáte se na nákup akcií?

Proto i když si nemyslím, že už jsou ceny akcií na dně, doporučuji postupně nakupovat. Dno totiž nikdo trefit nedovede a obrat může přijít velmi rychle a nečekaně. Osobně ho nečekám dřív než na podzim, ale člověk nikdy neví. Zvlášť pokud si vybíráte k investici jednotlivé akcie, jež v uplynulém roce zaznamenaly výrazný propad a u kterých očekáváte zlepšení situace, pak nemá smysl čekat na obrat. Než člověk uvěří, že akcie dosáhly svého dna, tak ceny zpravidla vyrostou o desítky procent a to už bývá na nákupy pozdě. Nejlepším řešením je tudíž rozložit zamýšlenou investici na více dílů a v následujících cca šesti až devíti měsících postupně nakupovat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie na rok 2012

27. 12. 2011 | Jan Traxler | 20 komentářů

Akcie na rok 2012

A máme za sebou zase jedny Vánoce. Dostali jste pod stromeček, co jste si přáli? Pokud ne (ale vlastně i pokud ano), můžete si něco nadělit sami. Po třech letech se opět rýsují zajímavé... celý článek

Co naznačuje analýza aktuálního ocenění akciových a dluhopisových trhů?

6. 12. 2011 | CYRRUS, a.s. | 3 komentáře

Co naznačuje analýza aktuálního ocenění akciových a dluhopisových trhů?

Finanční trhy ovládá nyní evropská dluhová krize a mnohým investorům se může zdát, že nefunguje nic ze „starých pravd“, o které se při hodnocení atraktivity investic v minulosti mohli... celý článek

Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

28. 11. 2011 | Jan Traxler | 6 komentářů

Analýza: Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

Firmy v USA hlásí rekordní zisky, přesto ceny akcií v New Yorku klesají. Poměr ceny akcie k ročnímu zisku firmy (price to earnings ratio, P/E) se tak dostal na nejnižší hodnotu od roku... celý článek

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

16. 11. 2011 | Jan Müller | 16 komentářů

Malé peníze: Mám svých půl milionu svěřit makléři k investicím do akcií?

Na Peníze.cz jsme o už psali o churningu. Tedy praxi, kdy makléř s vašimi investicemi pracuje nad míru: koupí, prodá, koupí, prodá – až celou investici rozpustí v poplatcích za každou... celý článek

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

31. 10. 2011 | Jan Traxler

Analýza: Jsou dluhopisy opravdu nejhorší investice?

Jako dlouhodobou investici mohou dluhopisy kupovat jen blázni. Ovšem blázen, který v únoru nakoupil třicetileté americké vládní dluhopisy, mohl vydělat za devět měsíců 56 procent.

Partners Financial Services