Jiří Hrabal: České akcie nepatří mezi středoevropské favority

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 6. 1. 2011 | 1 komentář
Jiří Hrabal: České akcie nepatří mezi středoevropské favority
"V roce 2011 pokládám za favority ve střední a východní Evropě Polsko a Slovensko, otazníkem zůstává Maďarsko. Co se týče českých akcií, Komerční Banka má přes dosažená maxima dál prostor pro růst. Extra výkonnost nečekám od ČEZ, Fortuna je defenzivní titul s atraktivním dividendovým výnosem," říká Jiří Hrabal, manažer ING International Českého akciového fondu.

Když se řekne investiční rok 2010, co vás napadne jako první?

Dluhová krize v rámci eurozóny, která negativně ovlivňovala celý rok 2010. Myslím si, že bude dominantním faktorem i v roce 2011. Naopak za tahouna globálního růstu považujeme rozvíjející se trhy v čele s Čínou a Brazílií. Konkrétně v našem regionu si nevedlo špatně Německo, z čehož profitovaly i české akcie.

České akcie až do posledních dní roku 2010 prakticky stagnovaly, ale závěrečná rally pomohla k menším ziskům. Čekal jste aktuální roční výkonnost? Není pro vás zklamáním ve srovnání s regionální konkurencí nebo americkými akciemi?

Naše predikce pro tento rok byla 10% růst českých akcií, čehož ještě lze dosáhnout. Samozřejmě výkonnost indexu PX zaostávala za polskými akciemi. Na druhou stranu, podíváme-li se jednotlivě na české akcie, neměly tak špatný rok. Slabost indexu PX je hlavně způsobena tím, že je v něm vysoká váha defenzivních titulů, jako jsou ČEZa Telefónica O2.

Problémem ČEZu je naprostá čitelnost, kdy na začátku tohoto roku již bylo jasné, jaký bude zhruba zisk. Výrazný růst ČEZu neočekávám ani v příštím roce. Sektor telekomunikací je v portfoliích investorů spíše podvážený z důvodu malého prostoru pro růst. To má samozřejmě negativní dopad na Telefónicu O2, ačkoli má velice atraktivní dividendový výnos. Tyto dva tituly přitom tvoří více než třetinu váhy indexu PX. Takže v zásadě nemohu říct, že mě české akcie zklamaly, protože mě právě tyto dva tituly nijak výrazně nepřekvapily.

Váš fond investuje do akcií v regionu střední a východní Evropy (CEE). Jaký je váš ekonomický výhled na příští rok? Kdo má nejvíce našlápnuto, a kdo naopak bude zaostávat?

Region CEE je hodně závislý na vývoji Německa. Největší růst pravděpodobně vykáží Polsko a Slovensko. Otazníky jsou u Maďarska, které se tento rok potýkalo s faktory, které měly negativní dopad na investory, jako znárodnění penzijních fondů a "Robin Hood tax" (speciální daň uvalená na energetické a telekomunikační společnosti, pozn. red.). Neznamená to však, že Maďarsko nebude atraktivním trhem, záleží na vývoji. Vezmu-li region CEE jako celek, očekávám pozitivní vývoj.

Jaká největší rizika pro vývoj akcií vidíte v roce 2011?

Největším rizikem pro příští rok je zpomalení nebo zastavení ekonomického růstu, konkrétně snížení poptávky asijských zemí, případně snížení výkonnosti Německa. Dále to mohou být irelevantní šoky, jakými byly letos problémy periferních evropských států, které se výrazně promítly do výkonnosti akciových trhů hlavně na začátku druhého kvartálu. Problémy Irska s následnou žádostí o pomoc nevyvolaly už takovou paniku mezi investory. Dalším horkým tématem je monetární politika v Číně, tedy zvyšování tamních sazeb.

Podepsal byste se pod doporučení, které teď často slyšíme v investičních médiích, tedy prodávat dluhopisy a nakupovat akcie?

Nepodepsal. Každý investor by měl v rámci strategie své portfolio diverzifikovat a nevidím důvod, proč by měl bezhlavě rozprodávat dluhopisy. Samozřejmě musí při výběru, nebo optimalizaci portfolia mezi nimi rozlišovat. Rozhodně si nemyslím, že by investoři s vyšší averzí k riziku měli od těchto instrumentů odcházet, záleží jen na vhodném výběru.

Ve vašem portfoliu dominují akcie KB, NWR, ERSTE a ČEZ? Co od nich čekáte v příštím roce?

Všeobecně je v našem regionu stále nízká penetrace finančních produktů. Podíváme-li se na poměr P/E, tak jsou její akcie relativně levné, obchodují se s určitým diskontem. Od ČEZu rozhodně neočekávám žádnou super výkonnost, protože, jak už jsem zmiňoval, akcie ČEZu jsou čitelné, a ani z případného zvýšení cen energie v příštím roce by nemohla firma profitovat. Asi se však dá znovu počítat s relativně solidní dividendou. Prostor pro růst vidím jak u Komerční banky, tak i u Erste. Komerční banka sice tento rok dosahovala svých čtyřletých maxim, přesto má stále prostor pro růst. Očekávaný růst poptávky Číny po komoditách potáhne akcie NWR nahoru.

 

Zbytek článku si můžete přečíst na investicniweb.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce

3. 1. 2011 | Daniel Kuchta | 11 komentářů

Fyzické zlato přitahuje investory i prodejce

V poslední době snad není dne, kdy se v médiích neobjeví zpráva, jak je zlato na rekordních hodnotách a jak odborníci očekávají jeho další růst. Na zlatou horečku samozřejmě reagují... celý článek

Jaké investice preferovat v příštím roce

28. 12. 2010 | Jan Traxler | 15 komentářů

Jaké investice preferovat v příštím roce

Dva roky zpátky jsem říkal: „Dávejte si pod stromeček akcie.“ Globální akciový index MSCI World vzrostl za rok 2009 o 27 %. Loni jsem doporučoval nakupovat pšenici a kukuřici. Obě komodity... celý článek

Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie

23. 12. 2010 | Michal Šolin

Petr Šimčák: V roce 2011 nezapomeňte na komodity a nezatracujte akcie

Výnosy dluhopisů bezpečných států, jako Francie či Německo, jsou na historických minimech. Ztrácejí tak na atraktivitě. Příští rok budou opět investičně zajímavé rozvíjející se trhy.... celý článek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

20. 12. 2010 | František Mašek

Investice: Čeká nás další rok zlata a jiných komodit?

Akciové trhy si polepší, atraktivní budou hlavně komoditní tituly jako NWR a komodity jako takové, v čele se zlatem. Dluhopisům by se měl investor raději vyhnout. Pozor také na inflaci.... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Partners Financial Services