Koho poslouchá koruna? Národní banku ne

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 5. 9. 2018 | 3 komentáře
Zhruba před měsícem naše centrální opět zvyšovala úrokové sazby. Důvod: koruna je slabší, než by podle prognóz ČNB měla být. Jak ale ukázal uplynulý měsíc, česká měna na kroky ČNB prakticky nereaguje. To už ji víc ovlivní činy i slova amerického prezidenta, ba dokonce i dění v Turecku.
Koho poslouchá koruna? Národní banku ne

Ekonomové čekali, že po ukončení měnových intervencí bude koruna posilovat. A to zprudka. Jenže dodnes očekávané tempo nenabrala. Levná koruna tak dál stimuluje ekonomiku k růstu, který zatím stvrzuje mizivá nezaměstnanost a prudké zvyšování cen nemovitostí, ale taky platů.

Nejen mezi členy bankovní rady ČNB panuje obava, že dnes už jde o růst až nezdravý. Centrální banka tedy začala zvedat sazby, aby korunu podpořila v posilování a ekonomiku trochu zpomalila. Zdá se ale, že i kdyby se v národní bance stavěli na hlavu, jsou proti nim dnes mocnější síly.

Svezeme se s ostatními

Americký prezident Trump tvořivě vymýšlí nová a nová cla, kterými chce chránit firmy ve Spojených státech proti levným dovozům. A tyto jeho kroky mají za následek všeobecný výprodej aktiv i měn nerozvinutých zemí. Padají jak jejich akciové trhy, tak kurzy místních peněz. A ať nás to třeba pobuřuje, Česko – aspoň v optice světových investorů – do téhle skupiny padá taky. Koruna je teď jako jedna z mnoha malých měn v obecné nemilosti.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Hospodářská politika prezidenta Trumpa nahrává americkým akciovým trhům. Jejich vývoj se úplně „odtrhl“ od zbytku světa. Jen v srpnu se index Standard & Poor’s 500 zvýšil o skoro čtyři procenta, kdežto evropský akciový index EuroStoxx50 šel o tři procenta dolů. Dluhopisové trhy nejevily výraznější známky života.

Podle původních prognóz České národní banky teď měl být kurz koruny pomalu pod 25 korunami za euro. A mohl tam být – v ekonomice, která roste tak jako ta naše, by se posilování měny dalo čekat. Kdyby nebylo těch vnějších vlivů…

Jenže na kdyby se na trzích nehraje.

Tříprocentní rozdíl mezi očekáváním a realitou je docela podstatný, a tak se ČNB snaží realitu ke své prognóze aspoň tlačit svižnějším zvedáním úrokových sazeb. Asi měsíc stará úroveň klíčové sazby na 1,25 procenta tedy určitě není letos konečná, další zvýšení se čeká.

Obecně se dá říct, že budoucí vývoj u nás závisí na vývoji kurzu koruny k euru. A ještě obecněji, že záleží na vývoji klíčového měnového páru, tedy na vztahu eura a dolaru. Jenže vývoj jejich vzájemného kurzu je teď úplně nevyzpytatelný, situace na bojišti se mění každý den.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Už několik měsíců hledá hlavní měnový pár EUR/USD svůj směr. Podobně je na tom kurz koruny k dolaru, který se potácí kolem 22 korun za dolar. Uvidíme, co nakonec převáží, jestli útěk investorů od menších měn do dolaru a vyšší úroky v USA, nebo blížící se ukončení kvantitativního uvolňování v Evropě a Trumpovy hrozby, kterými Fed varoval před přílišnou podporou dolaru.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Ve stínu tureckého hospodářství

Když už je řeč o vnějších vlivech, které dokážou malou ekonomiku hnát úplně jiným směrem, než by ji rádi vedli lidé, kteří se domnívají být jejími kormidelníky, srpen přinesl ještě jeden názorný příklad.

Během několika dnů eskalovaly hospodářské problémy Turecka. Tamější lira šla do vývrtky a kolaps zdaleka ještě není zažehnán. Takový vývoj opět znamená studenou sprchu pro investování do nerozvinutých zemí. Nejde ale jen o investorskou psychologii. Turecko je reálně silně provázáno s evropskými bankami a firmami, kterým hrozí veliké ztráty.

Investoři se tedy hledí zbavovat rizikových aktiv: pochopitelně akcií firem z nerozvinutých zemí, ale klesá i obecně důvěra v Evropu, takže i evropské akcie šly dolů. Na rozdíl od amerických. A kupovaly se dluhopisy, rostly jejich ceny, klesaly výnosy. Mezi výjimky patří italské státní dluhopisy, vláda, která tam nedávno nastoupila, se zatím hlásí spíš ke zvyšování výdajů než ke splácení dluhů.

Příjemnou zprávou pro investory do domácích státních dluhopisech je zvýšení jejich ratingu agenturou Fitch z úrovně A+ na AA-.

Výnosy vybraných desetiletých dluhopisů za posledních pět let

V srpnu je vidět stagnace či mírný pokles výnosů státních dluhopisů USA, Německa či České republiky. Výjimkou jsou italské státní dluhopisy, jejichž výnosy rostou (a ceny klesají) v souladu s nezodpovědnými sliby nové vlády.

Optikou finančních indexů

Trh

Srpen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,0 %

+3,4 %

+11,0 %

S&P 500 (USA)

+3,0 %

+8,5 %

+17,4 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-3,8 %

-3,2 %

-0,8 %

CECE EUR (střední Evropa)

-0,1 %

-8,1 %

-6,3 %

MSCI rozvíjející se trhy

-2,9 %

-8,8 %

-2,9 %

Index českých státních dluhopisů

+0,2 %

-2,1 %

-5,5 %

Ropa WTI

+1,5 %

+15,5 %

+47,8 %

FX CZK/EUR

-0,5 %

-0,8 %

+1,4 %

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Zaostávání neamerických akciových trhů je evidentní nejen v měsíčním, ale také v meziročním srovnání. Mírný růst českých dluhopisových trhů nestačí – navzdory zvýšení krátkodobých sazeb – zdaleka vykrýt meziroční propad cen.

Útěk investorů od rozvíjejících se trhů nezačal v srpnu. A podle všeho s ním také nekončí. Trump tu bude pořád, nová italská vláda se jen tak nezklidní, o Turecku nemluvě. Očekávám tedy další odliv peněz z rizikovějších aktiv ve prospěch amerických trhů a dolaru případně ve prospěch dluhopisových trhů.

Česká koruna zastavila svůj pád a je relativně levná. Navíc je ČNB vcelku odhodlaná ji posunout směrem k silnějším úrovním, takže doporučuji zajištění do koruny vůči všem ostatním měnám.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services