Únor: padají akcie

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2018 | 1 komentář
Čím dál víc investorů se nervózně ptalo, kdy konečně přijde nějaká korekce, když akcie několik let už jenom rostou. Čekání ukončil únor 2018. Korekce je tady a šla na to zostra: za pár dnů se akciové indexy sesypaly skoro o deset procent.
Únor: padají akcie

Investoři si vlastně oddychli. 

Konečně se ukázalo, že trhy fungují, a když se o něčem obecně soudí, že je to příliš drahé, jednou to bude prostě musit zlevnit. Dluhopisové trhy stály trochu bokem akciové korekce a žily si vlastním životem. Jejich výnosy spíš jen lehce fluktuovaly – podle toho, co zrovna říkaly jednotlivé centrální banky. Podobně na tom byly měnové trhy. Tam je hlavní událostí to, že se konečně zastavil pokles dolaru, který za poslední rok vůči koruně ztratil skoro pětinu hodnoty.

Kurz koruny k dolaru za poslední 3 roky

Zdroj: peníze.cz

Možnost, že by americká centrální banka zvedala sazby rychleji, zastavila oslabování dolaru. Ten za poslední rok vůči koruně ztratil víc než 20 procent, ale v únoru se mu podařilo vzít si dvě procenta zpět.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Prezidenti v akci

Ceny akcií začaly padat hned na začátku února. Analytici se shodují, že jedním z hlavních spouštěčů bylo vyjádření amerického Fedu. Ten naznačil, že by se letos mohl základní sazby zvednout klidně třikrát. Jeho nový šéf Jerome Powell dokonce mluvil o tom, že v případě dobrého výkonu ekonomiky by se sazby mohly zvedat ještě rychleji.

Akciové trhy reagovaly poklesem cen, který byl dán spíše technickými faktory. Ekonomický růst je víc než solidní a přes sedmdesát procent amerických firem hlásilo lepší výsledky, než jaké původně očekávaly.

V polovině měsíce akcie část ztrát smazaly. Na jeho konci se ale do akce pustili pan Trump a pan Putin. Jeden zavedl vyšší cla z oceli, což může obecně uškodit mezinárodnímu obchodu, a druhý se pochválil novými raketami, kterými může zasáhnout libovolné místo na Zemi. Ani jedna zpráva nebyla zrovna pozitivní, a tak se akcie zase vydaly směrem dolů. A tak uplynulý únor takřka smazal zisky, které akcie nabraly v průběhu ledna.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

ČNB tlumí

Co se týče dluhopisů, byla situace mnohem klidnější. Solidní růst evropské ekonomiky sice naznačuje ukončení kvantitativního uvolňování, ale prozatím stále utlumená inflace (v měnové unii je 1,2 procenta meziročně) mluví spíš pro odklad zvyšování sazeb až na rok 2019. Výnosy dluhopisů se proto v průběhu února držely víceméně na úrovních z konce ledna, kdy se vcelku razantně zvedly.

Česká republika patří mezi evropské ekonomické tygry a svým růstem o 4,5 procenta v pohodě poráží Evropskou unii jako celek (růst 2,5 procenta meziročně). Má suverénně nejnižší nezaměstnanost (2,3 procenta) před Německem (3,6 procenta). A protože i inflace je nad cílem centrální banky (2,2 % versus cíl 2,0 %), není divu, že počátkem února ČNB zvýšila svoji základní sazbu na 0,75 %. V průběhu roku můžeme čekat ještě jedno zvýšení základní sazby směrem k jednomu procentu.

Optikou indexů

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Prudký růst výnosů, který v Evropě nastal začátkem roku, se v únoru zastavil. Doba, kdy skončí uvolněná měnová politika Evropské centrální banky, se ale blíží: výnosy dál porostou a situace se přiblíží té v Česku, kde výnosy usilovně rostou už rok.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Únorová korekce je na grafu nepřehlédnutelná. Je to ale zdravá korekce, která neznamená změnu trendu. Ekonomický růst pokračuje.

Rychlý přehled

Trh

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

-4,3 %

+0,7 %

+15,2 %

S&P 500 (USA)

-3,9 %

+1,5 %

+14,8 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-4,7 %

-1,9 %

+3,6 %

CECE EUR (střední Evropa)

-5,4 %

-0,4 %

+17,7 %

MSCI rozvíjející se trhy

-4,7 %

+3,2 %

+27,6 %

Index českých státních dluhopisů

+0,2 %

-1,2 %

-4,6 %

Ropa WTI

-4,8 %

+2,0 %

+14,1 %

FX CZK/EUR

-0,6 %

+0,5 %

+5,9 %

Pozitivní leden je zapomenut, únor takřka úplně vymazal předchozí zisky. Jediné pozitivní číslo v únoru je výkon dluhopisového indexu. Negativní nálada na dluhopisových trzích ale trvá a nedá se očekávat, že by letos dluhopisové indexy skončily v černých číslech.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services