Česká národní banka: Sazby vzhůru!

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 2. 2018 | 5 komentářů
Únor bílý, koruna dál sílí. A sílit bude, bez ohledu na meteorologické podmínky. Zvlášť když Česká národní banka neprotestuje, naopak je ráda, že něco chladí ekonomiku rozpálenou horečným růstem.
Česká národní banka: Sazby vzhůru!

V lednu se hodnotívá starý rok, protože se toho ale také v lednu dost stalo, budeme se za rokem 2017 ohlížet jen velmi výběrově: Česká republika se mohla chlubit jednou z nejnižších nezaměstnaností na světě. Saldo rozpočtu sice zůstalo ještě nepatrně záporné, ale bylo o několik desítek miliard lepší, než se plánovalo. Velikost veřejného dluhu vzhledem k HDP klesala a je na úrovni, kterou by mu většina zemí záviděla… A tak není divu, že koruna posilovala.

V pasti růstu

Ekonomický růst našeho nejbližšího a nejdůležitějšího obchodního partnera Německa, levná koruna a nízké úroky: to jsou okolnosti, které tlačí nahoru i naši ekonomiku. Tak razantně, že centrální banka brzdí růst nejen zvyšováním sazeb, ale nechává vytrvale dost svižně posilovat českou korunu. O současném blahobytu hovoří deficit rozpočtu – pouhých šest miliard korun oproti plánovaným šedesáti miliardám. Nezaměstnanost pod tři procenta koresponduje s problémy zaměstnavatelů sehnat pracovníky. Růst výkonu průmyslu o 8,5 procenta za rok 2017 je také excelentní.

Zatím posledního zvýšení úrokových sazeb jsme se dočkali 2. února. Hlasování bankovní rady bylo jednomyslné a základní sazba vyrostla na 0,75 procenta. O zvýšení sazeb se mluvilo už před prosincovým zasedáním, ale centrální banka si odvahy dodala až nyní, počkala si na novou makroekonomickou zprávu. Prozatím to ale vypadá, že brždění ekonomiky sazbami a silnější korunou nestačí. Na druhou stranu bylo vyznění následné tiskové konference guvernéra Jiřího Rusnoka spíše mírumilovnější a srazilo očekávání agresivnějšího zvedání sazeb.

Nová prognóza předpokládá, že inflace se bude držet nad cílem České národní banky po celý rok 2018. Centrální banka očekává další posilování koruny: v roce 2018 na průměrných 24,90 a v roce 2019 na 24,50 korun za euro. V prosinci bylo euro ještě za 25,50, na začátku února po zasedání bankovní rady jsme se už podívali na 25,20 koruny za euro. Můžeme se tedy těšit na další zlevňování zahraničního zboží, dokonce s posvěcením centrální banky. Pro zajímavost, koruna jen v lednu posílila oproti dolaru o další korunu z 21,30 na 20,30 korun za dolar.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

V očekávání dalšího zvýšení základní sazby česká koruna dál posilovala. Nejen proti euru, ale také proti dolaru. V případě dolaru máme za sebou od počátku roku 2017 posílení už o 22 procent, jen v roce 2018 dělá pět procent.

Naprosto bezvýznamnou informací bylo pro trhy zvolení nového českého prezidenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Ze světa

Ze zahraničí zaujaly především zprávy o růstu Číny, který dosáhl 6,9 procenta. Je to víc než se čekalo a rozhodně to pomohlo loňskému růstu cen akcií na asijských trzích.

Evropská centrální banka sice nezměnila měnovou politiku, ale přiznala znatelně lepší růst hospodářství. To stačilo: dluhopisy v Evropě začaly padat a jejich výnosy růst. Například výnosy pětiletých německých státních dluhopisů vzrostly z -0,2 na 0,1 procenta, konzervativní investoři, kteří už mají dost záporných výnosů, to pochopitelně kvitovali.

Pozitivní nálada na akciových trzích z konce roku se udržela i v lednu. Jen americké akcie rostly o víc než pět procent. Podobně pozitivně se vyvíjely i další trhy.

Optikou finančních indexů

Trh

Leden

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+5,2 %

+5,2 %

+23,5 %

S&P 500 (USA)

+5,6 %

+5,6 %

+23,9 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+3,0 %

+3,0 %

+11,7 %

CECE EUR (střední Evropa)

+5,3 %

+5,3 %

+29,1 %

MSCI rozvíjející se trhy

+8,3 %

+8,3 %

+38,0 %

Index českých státních dluhopisů

-1,4 %

-1,4 %

-5,8 %

Ropa WTI

+7,1 %

+7,1 %

+22,6 %

FX CZK/EUR

+1,1 %

+1,1 %

+6,5 %

Pozitivní začátek roku je evidentní na všech akciových trzích v tabulce. Jediné záporné číslo, které nikdy investory nepotěší je u zhodnocení českých státních dluhopisů.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Změna trendu ve vývoji výnosů dluhopisů už je patrná nejen v Česku, ale v celé Evropě. Evropská centrální banka sice ještě sazby zvyšovat nechce, ale pozitivní vývoj ekonomiky může brzy její názor změnit.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Skoro to vypadá jako by rok 2018 měl být ještě úspěšnější než rok předchozí. Akcie hned od počátku vyrazily nahoru přímo raketovým tempem. Lze jen těžko předpokládat, že se růst udrží, spíš uvidíme nějakou korekci. Pokračující růst na počátku roku je výrazný především na nerozvinutých trzích a v USA.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Co nás čeká

Ani v roce 2018 nečekáme pozitivní obrat u dluhopisů a konzervativních investic. Pomalu porostou jejich výnosy, ale na druhou stranu to bude znamenat pokles jejich cen. Od České národní banky očekáváme po posledním zvýšení ještě jedno zvýšení někdy kolem prázdnin. Také u koruny očekáváme další postupné posilování, což je navíc v souladu s prognózou ČNB.

U akcií je výhled mnohem nejistější, protože nedávný růst byl mnohem razantnější, než se očekávalo. Nikdo by se příliš nedivil, kdyby přišla korekce. Nicméně, i letos očekáváme další pozitivní růst cen akcií, ale mnohem nižším tempem než by naznačoval začátek roku. Rychlý nárůst cen akcií v USA nyní nahrává spíše evropským akciím.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services