Ranní přehled: 15/11/10; ČEZ, Fortuna, Makro

Zprávy z finančních trhů, 15. 11. 2010 07:02
Index PX: 1 156 bodů (+1,3 % d/d); objem: 1 457 mil. Kč Komentář k trhu Páteční obchodování začalo v červených číslech, nicméně se podařilo tento trend obrátit a hlavní index pražské burzy PX a s ním i většina titulů uzavřely den v plusu.
PX posílil o 1,3 % při slušném objemu 1,5 mld. Kč.
Nejlépe si vedla Erste Bank, která korigovala předchozí vývoj a připsala si 4,2 %.
Komerční banka byla silnější o 0,5 %.
Na druhé straně se ocitly akcie Fortuny a KITD, ty odepsaly 1,6 respektive 0,7 %.
V mírném záporu skočilo páteční obchodování také pro ČEZ (-0,1 %). ČEZ: Neutrální (Analytik: Bohumil Trampota) Premiér Nečas nevyloučil změnu zákona pro výrobu elektřiny z biomasy, aby se neopakovaly problémy podobné těm ze sektoru solárních parků.
Vláda hodlá celý byznys spojený s výrobou elektřiny z biomasy pečlivě sledovat.
Považujeme zprávu za neutrální.
Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení samostatného kreditního ratingu ČEZu na "bbb+" z "a-".
Podle S&P nedokáže ohlášené snižování výdajů vykompenzovat vliv nízkých ceny elektřiny na zajištění úvěrů.
S&P potvrdila hlavní rating ČEZu na "A-" se stabilním výhledem. Zpráva byla zveřejněna během páteční obchodní seance, z pohledu dnešního obchodování ji považujeme za neutrální.
Fortuna: Neutrální (Analytik: Bohumil Trampota) Ministerstvo financí plánuje změnit systém odvádění poplatků pro společnosti zabývající se hazardními hrami. Ty musí nyní z přijatých sázek po odečtení vyplacených výher odvést 6 až 20 % na veřejně prospěšné účely.
Nicméně tento systém je poměrně těžko kontrolovatelný a neprůhledný.
Podle záměru ministerstva financí by se otázka placení tohoto příspěvku vyňala z loterijního zákona a nová úprava by byla součástí daňových zákonů.
Tím by se peníze odváděly do státního rozpočtu a nikoliv přímo na účty charitativních, kulturních či sportovních organizací.
Zároveň by také podléhaly kontrole finančních úřadů.
Zákon by mohl platit od roku 2013.
Finální dopad bude záležet na tom, jak bude nová legislativa nastavena a na konečné výši zdanění.
HDP – 3Q/10 (Analytik: Petr Sklenář) HDP podle předběžného odhadu ve 3Q/2010 vzrostlo o 1,1 % q/q a meziroční růst dosáhl 3,0 %.
Výsledky překonaly očekávání (AFT: 2,1 % r/r; trh: 2,5 %). Podle našeho názoru se růstovým faktorem stala obnovená investiční poptávka (fixní investice+zásoby). Pozitivní příspěvek zůstane u spotřeby domácností a zahraničního obchodu.
V obou případech ale bude vliv silnější, než jsme čekali. Negativním faktorem by měla zůstat pokračující konsolidace ve veřejném sektoru.
Detailní výsledky HDP zveřejní statistický úřad 9. prosince.
Předběžné výsledky HDP za 3Q v Evropě přinesly pro náš region velmi pozitivní pohled. Oživení ve střední Evropě pokračovalo solidním tempem ve všech okolních zemích v čele s německou ekonomikou (+ 0,7 % q/q; 3,9 % r/r ). ed_101115_CZ

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services