Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 12. 11. 2010 | 25 komentářů
Deregulace nájmů: čeká nás „stěhování národů“?
Přestože ve většině měst a obcí letos končí deregulace nájmů, novela občanského zákoníku, která řeší, co dál, má být přijata až počátkem příštího roku. K dispozici letos nebude ani databáze místního obvyklého nájemného, kterou chystá ministerstvo pro místní rozvoj.

Půjdou nájmy nahoru o procenta, nebo desítky procent? Budou se muset kvůli tomu stěhovat stovky nebo tisíce nájemníků? Jak se to projeví na trhu s byty? Podobné obavy vyvolává deregulace nájemného – regulované nájemné končí letos ve většině českých měst a obcí v prosinci. Ministerstvo pro místní rozvoj  krotí vášně, nikdo však neví, co bude dál. Není divu, vždyť novela občanského zákoníku, která řeší, jak postupovat po deregulaci nájmů, má být přijata až někdy počátkem příštího roku.

Deregulace nájmů se zatím netýká Prahy, krajských měst s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a velkých středočeských měst. Tam skončí o dva roky později, tedy k 31. prosinci 2012. V té době by již tedy měla dávno platit legislativa, která určuje pravidla, jak postupovat po deregulaci nájmů.

„Fakt, že bude novela občanského zákoníku, upravující stav po deregulaci zájmů, přijata až příští rok, by neměl způsobit vážné problémy,“ řekl serveru Peníze.cz Pavel Rakouš z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj. Soudní znalci či představitelé justice si s tím podle vlastních slov dokážou v mezidobí, kdy by měli řešit spory o výši nájemného, poradit.

Pomůže ministerská databáze?

Podle nové praxe stanoví nový nájem majitel domu či bytu podle místního obvyklého nájemného. Když s ním nebude nájemník souhlasit, obrátí se na soud, který pak určí výši nájmu. Ministerstvo pro místní rozvoj chystá pomůcku v podobě databáze místního obvyklého nájemného na základě dat od realitních kanceláří, bývalého Institutu regionálních informací, ale i třeba z daňových přiznání, v nichž je uváděna výše pronájmů v některých místech.

Podle Rakouše ale nebude databáze k dispozici do konce letošního roku a nejspíš ani v lednu. Budou tedy případné spory o výši nájemného odkládány na dobu, kdy se bude možné řídit touto pomůckou?

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) včera reagovalo na deset nejčastějších omylů v oblasti nájemního bydlení, které stojí za to si v souvislosti s chystanou změnou zákona připomenout. Odmítá tvrzení, že se novela občanského zákoníku, která má upravit nájemní bydlení po deregulaci nájmů, zdržela kvůli liknavosti úředníků MMR. Podle Rakouše leží s nepatrnými úpravami v parlamentu rok. Pětkrát byla navržena k projednání, ale neúspěšně. Vláda tuto středu její projednávání přerušila. Z toho je zřejmé, že nejdřív začne platit někdy začátkem příštího roku.

MMR rovněž odmítá názor, že je novela v rozporu s novým občanským zákoníkem, který připravuje ministerstvo spravedlnosti a má platit od roku 2014.

Za nepravdivá označilo i další dvě tvrzení – o skokovém růstu nájmů o desítky procent (prý vychází z malého vzorku případů), a že soudy zaplaví desítky tisíc žalob na určení výše nájemného. Od ledna má skončit regulace nájemného jen u části nájemních bytů, zhruba 450 tisíc. Více než polovinu z nich ale vlastní města a obce. Nemáme jediný signál, že chtějí jejich starostové řešit růst nájemného výhradně soudní cestou, uvádí MMR.

Když nájemník neohlásí pronajímateli krátkou návštěvu, není to podle MMR vážné porušení povinností. Toto hlášení je nutné, jen pokud se délka návštěvy blíží dvěma měsícům.

Novela ruší služební byty, které již de facto neexistují, dál by ale měly být zvlášť upraveny podmínky pro využívání tzv. výsluhových bytů bývalých policistů, nebo třeba vojáků.

Pronajímatel si může v nájemní smlouvě vyhradit souhlas s přijetím další osoby do bytu, na nejbližší příbuzné (manžela, partnera, jejich děti nebo děti svěřené do péče) a další případy hodné zvláštního zřetele (vnuky), se to ale nevztahuje.

Podle chystané novely také dál přechází po smrti nájemce (když nejde o společné nájemce) nájem na osoby uvedené v zákoně. Délka tohoto nájmu by ale měla být omezena na dva roky, během nichž si musí nový nájemce vyřešit bytovou situaci novou dohodou s pronajímatelem nebo změnou bydlení. Toto omezení se netýká osob starších 75 let a nezletilých osob, které získají í nájem na  dobu neurčitou.

Pronajímatel dál nemůže vstoupit do bytu bez vědomí nájemce, pokud není přítomen. Kromě případů, kdy nájemce neurčil osobu, která zajistí nezbytný přístup do bytu, nebo, když je to nutné kvůli havárii, nebo k odvrácení hrozících škod. I nadále musí také zajistit nájemci náhradní byt, když je nájem ukončen ze strany pronajímatele a zaplatit náklady, spojené se stěhováním.

Menší města lakmusovým papírkem?

Jak se bude vyvíjet nájemné po deregulaci? Opozice chystá vlastní legislativní návrhy, jak vše, zejména výši místního obvyklého nájemného řešit, je však otázka, zda je může prosadit. Situace v jednotlivých částech ČR, ale i městech je přitom odlišná. Hodně tedy bude zřejmě záležet na databázi místního obvyklého nájemného, kterou chystá Ministerstvo pro místní rozvoj. I tak nejspíš zažijí soudy řadu sporů. Podle Rakouše budou od příštího roku deregulovány nájmy v menších městech a obcích. Až budou deregulovány nájmy v Praze a dalších velkých městech, bude tak možné využít zkušenosti menších měst.

Co si o deregulaci nájemného myslíte vy? Dokážou se majitelé domů a bytů dohodnout s nájemníky na rozumné výši nájemného? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2010 18:29, TVK

Byt v soukromém vlastnictví je majetek jako každý jiný a jako u všeho by mělo být jeho vlastníkovi umožněno s ním volně nakladát, tzn. i jej dle jeho uvážení pronajímat, kdy chce, komu chce, na jak dlouho chce, za cenu jakou chce. Diskuze o nákladové ceně jsou bezpředmětné, protože jen vlastník by si měl dát pravidla hry - klidně pronajímat 50% "pod cenou" nebo na druhou stranu rýžovat o sto šest, je to přece jeho a druhá strana má možnost volby. Přece ho nikdo nemůže nutit pronajímat byt, když nechce, za cenu, kterou považuje pro sebe za neakceptovatelnou?

Stejně tak by měl mít právo se zbavit dále nechtěných nájemníků, vč. "zděděných" regulovaných nájemníků, samozřejmě s nějakou rozumnou výpovědní dobou a to bez uvedení důvodu. Chápu, že v české kotlině je toto bráno převážně negativně, ale nesmí se plést obecní sociální bydlení a soukromé nájemní byty.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2010 5:11, Jana Siváková

Myslím,že majitelům bytových domů je vesměs jedno,zda nájemci mají nebo nemají na nájemné.Často jsou byty předražené a jejich kvalita ani neodpovídá výši nájemného.Bohužel jsou lokality,kde je těžko dostupná dobře placená práce,zvlášť pro občany s nižším vzděláním.Bydlení v nájemních bytech je pro tyto nutným utrpením.Na vině této situace je samotný stát a naši zákonodárci by si měli uvědomit,že pokud chtějí fungující a prosperující republiku,měli by si zachovat státní majetek(bytový fond) hlavně pro dělnickou třídu,která vždy byla ,je a bude základem státu.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

24. 9. 2010 | Daniel Kotula | 34 komentářů

Kdy je pronájem výhodnější než koupě bytu na hypotéku

Snem mnoha lidí je bydlet ve vlastním a celkově tak, i za cenu hypotéky, ušetřit na nájemném. Pořídit si nemovitost za každou cenu ale nemusí být vždy výhodné.

Aukce bytů: nabídnete nejvíc a stejně odejdete s prázdnou

10. 6. 2010 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Aukce bytů: nabídnete nejvíc a stejně odejdete s prázdnou

Nabídnout v aukci nejlepší cenu ještě nemusí znamenat, že kupující věc dostane. Přesvědčili se o tom třeba účastníci pražské aukce bytů. Výsledek aukce totiž není pro prodávajícího... celý článek

Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

9. 4. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Hodnota vašeho bytu by měla růst dlouhodobě až o čtyři procenta za rok

Češi se v opravách bytů a bytových domů nepřetrhnou. Ve srovnání se zbytkem Evropy na opravy vynakládají jen šestinu evropského průměru. Špatný stav nemovitosti přitom při prodeji snižuje... celý článek

Na co si dát pozor při prodeji či koupi družstevního bytu

8. 4. 2010 | František Mašek | 32 komentářů

Na co si dát pozor při prodeji či koupi družstevního bytu

Rizika, spojená s převodem práv k užívání (prodeji či koupi) družstevního bytu, jsou zdánlivě menší, než u koupě bytu v osobním vlastnictví. Přesto se může prodej družstevního bytu... celý článek

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Partners Financial Services