Ranní přehled: 25/09/09, Orco, Erste, CEZ, rozpočet

Zprávy z finančních trhů, 25. 9. 2009 09:56
Upozorňujeme, že z důvodu státního svátku je v pondělí 28. září burza v Praze uzavřena.
Index PX: 1159 bodů (-0,6 % d/d), objem: 1572 mil. Kč Komentář k trhu: Pražská burza se v návaznosti na pokles amerických trhů vydala včera níže, své ztráty během dne mírně snížila, a tak index PX nakonec zavřel "jen" o 0,6 % slabší.
K závěrečnému posílení ji pomohl zejména ČEZ, který se během dne obchodoval na 890 Kč, přičemž závěrečná poptávka ho posunula k 897 Kč.
Ale i Komerční banka, ta posiluje již třetí den a při slušném objemu si připsala 1,0 % (3550 Kč). Erste Bank se nepodařilo dostat pod 740 Kč (-2,1 %), v posledních dnech je zřetelně nižší aktivita ve Vídni. Více jak 2,0 % odevzdalo i NWR, cena ropy po středečních zásobách v USA oslabila, dolů se vydaly také americké uhelné společnosti, které reagovaly na snížené doporučení.
CETV reagovalo na pokles v zámoří, a přestože se celý den pohybovalo pod 600 Kč, nakonec uzavřelo na 604 Kč. (-2,4 %).Trvající poptávka na Telefonice pomohla titulu udržet úroveň 450 Kč, a ten oslabil jen o 0,4 %.
Orco: Negativní (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy deníku HN Orco včera na své valné hromadě držitelů dluhopisů nepřesvědčilo své věřitele, aby přistoupili k restrukturalizaci svých pohledávek.
Ke schválení nedostalo Orco potřebný souhlas 2/3 držitelů dluhopisů.
Držitelé tak nepřistoupili na výměnu dosavadních dluhopisů za nové s nižší hodnotou a akcie společnosti. Podmínky pro držitele dluhopisů Orco sice vylepšilo, avšak stejně nezaznamenalo úspěch.
Orco tak dle svého viceprezidenta Aleše Votruby bude žádat o prodloužení ochrany před věřiteli. Nedosažení dohody s držiteli dluhopisů také navíc ohrožuje kapitálový vstup Colony Capital do Orka, protože Colony mělo jako podmínku právě tuto dohodu.
Domníváme se, že tato zpráva dnes může negativně působit na cenu akcie.
Dnes končí výše zmíněná půlroční soudní ochrana před věřiteli společnosti. Management společnosti se již dříve vyjádřil, že tato ochrana může být prodloužena o několik týdnů.
My se nicméně domníváme, že by soudní ochrana mohla být prodloužena o další půlrok.
Důvodem prodloužení je stále probíhající restrukturalizace společnosti. Erste Bank: Neutrální (Analytik: Milan Lávička) Evropský soud včera zamítl odvolání 4 rakouských bank proti pokutě ve výši 106 mil. EUR, udělené v roce 2002 za kartelové jednání při stanovování úrokových sazeb.
Pokuta byla udělena již v roce 2002 osmi rakouským bankám v celkové výši 124 mil. EUR. Čtyři z těchto bank se následně proti pokutě odvolaly.
Soud nižší instance v roce 2006 toto odvolání zamítl a nyní banky neuspěly ani u nejvyššího evropského soudu.
Výše pokuty udělená Erste Bank činila 37,7 milionů EUR a i přes pokračující soudní projednávání již byla v minulosti plně uhrazena.
Z tohoto důvodu nemá včerejší rozhodnutí žádný dopad na hospodaření banky. ČEZ: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy agentury Bloomberg se ČEZ zajímá o 88% podíl v polské teplárenské společnosti PEC ve Slezske Rude.
Hodnota tohoto podílu by se měla pohybovat blízko 80 mil. Kč (0,15 Kč/akcii). O tento podíl se podle polského tisku zajímají i další polské společnosti. Polsko je pro ČEZ stále jednou z hlavních lokalit jeho zahraniční expanze.
Případná koupě tohoto podílu by však vzhledem k velikosti měla minimální dopad na hodnotu společnosti. Státní rozpočet (Analytik: Petr Sklenář) Poslanecká sněmovna včera nerozhodla o osudu úsporného balíčku, který umožňuje snížit schodek státního rozpočtu pro příští rok.
Původní dohodu, kterou politické strany uzavřely ve středu podvečer, ve čtvrtek ráno odmítla ČSSD s požadavkem nižších škrtů v sociální oblasti. Nové požadavky později přinesly i ostatní strany.
O změnách původního návrhu by Sněmovna měla hlasovat dnes. Část změn vede ke zvýšení schodku státního rozpočtu, a proto premiér Fischer zopakoval, že pokud se nepodaří srazit deficit pod 164 mld. Kč (4,3 % HDP), podá demisi. Původní návrh ministra financí Janoty odpovídal schodku 155 mld. Kč.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services