Neměcko - Podnikatelský sentiment (index Ifo) nejvýše od loňského podzimu

Zprávy z finančních trhů, 24. 9. 2009 12:13
Německo - Index Ifo (index podnikatelského klimatu, září 2009)   Skutečnost:  91,3  Očekávání:   92,0 Předchozí:    90,5   Podnikatelské klima se v Německu opět mírně zlepšilo.
Index Ifo v záři vzrostl na 91,3 bodu z 90,5 bodů v srpnu.
Index roste 6 měsíců v řadě a je nejvýše za posledních 12 měsíců.
Zářijový nárůst je nižší, než očekával trh, a také nižší než tomu bylo v letních měsících – v září index vzrostl o 0,8 bodu, v srpnu o 3,1 bodu a v červenci o 1,4 bodu.
Za zářijovým nárůstem stálo rovnoměrně  jak lepší hodnocení současné situace, tak i rostoucí optimismus firem ohledně vývoje v následujícím půlroce.
I přes zlepšení vůči začátku roku stále velmi velké množství firem hodnotí současnou situaci jako špatnou.
Nárůst optimismu je naopak zřejmý u očekávání firem, které je nejvyšší nejen za posledních 17 měsíců, ale již odpovídá i průměru za posledních 18 let.
To je velmi velké zlepšení vzhledem k rekordním propadům, které ekonomika a podnikatelský sentiment zaznamenaly na přelomu roku.   Z hlediska oborové struktury další úbytek pesimismu zaznamenalo, pro Německo důležitý obor, strojírenství a také obchod. Naopak zlepšování sentimentu se v posledních měsících vyhýbá stavebnictví.   Hlavní index sentimentu německých firem ukazuje, že největší evropská ekonomika pokračuje v pozvolné stabilizaci a oživení nastává u většiny oborů.
Ovšem i přes výrazné nárůsty v posledních měsících je podnikatelský sentiment z dlouhodobého pohledu nízký.
Navzdory velkému optimismu firem ohledně dalšího vývoje by úvahy o rychlém obratu a oživení ekonomiky měly být opatrné.   Akcie i dluhopisy přešly výsledky bez reakce.
Také euro k dolaru oscilovalo kolem úrovně 1,475 USD/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services