Ranní přehled: 21/09/09; Unipetrol, NWR, ČEZ

Zprávy z finančních trhů, 21. 9. 2009 09:20
Index PX: 1156 bodů (-0,8% d/d), objem: 2 607 mil. Kč Komentář trhu Index pražské burzy PX se po ranních poklesech českých akcií dostal během pátečního odpoledne zpět do kladného teritoria.
Teprve až silné prodejní objednávky v závěrečné aukci otočily index do ztráty 0,8% d/d. Na poklesu se nejvíce podílela Erste Bank (-3,8%), která spadla až na 733 koruny.
Naopak akcie CETV se v závěrečné aukci zvedly o 20 korun na 661 a zavřely se ziskem 6,6%.
Komerční banka (+2,0%) se také v závěrečné aukci posunula až 3550 korun, po celý den zde byly silné nákupní objednávky, které se přenesly i do závěrečné aukce.
Zajímavě zavřely akcie Pegas Nonwovens, které se v pátek obchodovaly již bez nároku na dividendu ve výši 0, 9 EUR/akcii. Po otevření spadly o výši čisté dividendy až na 457, ale v aukci se vyhoupla až na 469 korun, 6 korun pod úrovni zavírací ceně ve čtvrtek.
U akcií ČEZu byl opět silnější prodejní tlak, ale cena se drží kolem hranice 910 korun.
Unipetrol: Negativní (Analytik: Petr Novák) Unipetrol v pátek oznámil, že 19. září odstavil na přibližně 9 dní svoji etylénovou jednotku v Litvínově.
Důvodem odstávky je technická závada v jednotce polypropylénu mající vliv i na výrobu v jednotkách polyetylénu.
Dodávky zákazníků v této době bude Unipetrol pokrývat ze zásob.
Dopad odstávky odhadujeme na 63 mil. Kč (0,4 Kč/akcii) na hrubé marži za předpokladu plné odstávky výroby i v produkci polyetylénu.
Tato odstávka je neplánovaná a zhorší tak výkonnost segmentu petrochemie ve 3Q09, kde došlo ve 3Q09 ke zlepšení provozní výkonnosti. Očekáváme, že akcie Unipetrolu budou dnes kvůli této zprávě pod tlakem. NWR: Pozitivní (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy deníku E15 by se výroba v ostravském ArcelorMittal mohla za několik měsíců dostat na úroveň obvyklou v letech 2006 a 2007.
Závod v Ostravě měl původně vypnout od června svou druhou pec.
Aktuálně se však v Mittalu zvažuje, že v listopadu spustí přípravné práce na spuštění třetí pece (na tři pece jela firma v roce 2008). Generální ředitel Mittalu v Ostravě řekl, že do konce roku by se firma mohla dostat na 64-70 % kapacity.
Ve 1H09 přitom firma využívala své kapacity pouze kolem 40 %.
Za oživením produkce stojí fakt, že odběratelům oceli již došly skladové zásoby výrobků a také skutečnost, že Mittal v Ostravě získal zakázky na asijských trzích (Čína, Indie). Oživení produkce oceli ve střední Evropě je trhu známo a je samozřejmě pozitivní pro prodej uhlí NWR.
Finanční ředitel NWR Jelínek již dříve sdělil, že kvůli tomuto oživení by firma mohla zvýšit své prodeje na 11,05 mil. tun v letošním roce oproti plánovaným 10,5 mil. tun.
Komentář generálního ředitele ostravského Mittalu je pozitivní v tom smyslu, že plánovaným otevřením třetí pece již společnost věří v oživení produkce v dalším roce.
Zpráva tak dne může pozitivně působit na akcie NWR. ČEZ: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy týdeníku Euro prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tajnou dohodu podepsanou v červnu mezi ČEZem, J&T a EnBW.
V této dohodě se ENBW údajně zavázalo nepodávat nabídku na aktiva International Power a tlačit na Pražskou teplárenskou, aby odebírala uhlí z dolu MIBRAG, který vlastní ČEZ a J&T. ČEZ získal z aktiv International Power v ČR 49 % v Pražské teplárenské od J&T.
Pokud by se informace o dohodě potvrdily, tak by ČEZu mohla hrozit pokuta.
Zprávu hodnotíme zatím jako neutrální.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services