Inflace na 6letém minimu díky propadu cen potravin

Inflace  - srpen Inflace v srpnu poklesla na 6leté minimum 0,2 % r/r z 0,3 % v červenci, zatímco trh očekával spíše stagnaci (trh: 0,3 %; AFT: 0,4 %). Meziměsíčně cenová hladina poklesla o 0,2 %.
V meziměsíčním srovnání se klíčový stal další propad cen potravin (-1,1 % m/m; příspěvek k celkovému poklesu -0,2 p.b). Ceny potravin klesají již 7 měsíců v řadě a meziročně jsou nižší o 6,1 %.
Dále poklesly ještě ceny obuvi a oděvů (-0,9 % m/m). Tento vliv naopak vyrovnával tradiční nárůst cen dovolených (+2,9 % m/m) na vrcholu letní sezóny.
Ostatní pohyby byly minimální.   Inflace posledních 11 měsíců klesá, když z úrovně 6,6 % v září 2008 propadla až na 0,2 % letos v srpnu, což je nejníže od září 2003.
Inflace se podle našeho názoru přiblížila svému dnu, které očekáváme v období září-říjen, kdy by se  měla dotknout úrovně 0,0 %, a poprvé od léta 2003 nelze vyloučit ani záporné hodnoty.
Propad se ukazuje hlubší, než jsme původně očekávali, a to především kvůli nízkým cenám potravin.
Do konce roku očekáváme nárůst inflace k úrovni 1 %, po vyloučení velkých propadů z konce loňského roku, a rizikem také zůstávají vyšší ceny komodit (ropa).   Do konce roku již další změnu úrokových sazeb (1,25 %) neočekáváme.
Další změnou by měl být pozvolný růst úrokových sazeb v první polovině příštího roku.
Devizový trh přešel výsledky bez reakce a díky pohybům v regionu koruna k euru oslabila asi o 5 haléřů na 25,53 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services