CME: S&P potvrdila rating; stejný rating obdrží i nové dluhopisy

Ratingová agentura S&P včera potvrdila rating společnosti CME na stupni "B“ s negativním výhledem (pozn: S&P letos provedla trojí snížení ratingu CME z důvodu zhoršeného hospodaření a úrovně zadluženosti). Zároveň bylo oznámeno, že nová emise dluhopisů CME obdrží stejný rating jako má sama společnost ("B“).   Negativní výhled ratingu odráží očekávaní S&P ohledně poklesu tržeb a EBITDA ve 2. pololetí r. 2009 a možná i v r. 2010, což by mělo za následek další zhoršení ukazatelů zadluženosti (hrubý dluh / EBITDA). Přestože nová emise dluhopisů by měla podpořit likviditu CME společně s prodeje 49% podílu na Ukrajině, tak v nejbližších 12. měsících vidí S&P omezený prostor pro případnou pozitivní akci týkající se ratingu, což je dáno očekávaným tlakem na hospodaření společnosti. Naopak rating může být dále pod tlakem, pokud se likviditní pozice v příštích čtvrtletích zhorší.   Jak je již známo, v nejbližších dnech by CME měla upsat dluhopisy v hodnotě 150 mil. EUR se splatností v roce 2016 (privátní úpis). Ocenění nových dluhopisů (úroková sazba) by dle agentury Bloomberg mělo být stanoveno do konce tohoto týdne.
Výtěžek z emise bude sloužit k refinancování současného dluhu, konkrétně ke splacení úvěru od EBRD (127,5 mil. EUR) a odkoupení části dluhopisů splatných v roce 2012 (úroková sazba 8,25%). Dle agentury Bloomberg CME nabízí za zpětný odkup dluhopisů (splatných v roce 2012) 97% až 100% nominální hodnoty.
Nabídka vyprší 10. září a CME hodlá odkoupit dluhopisy až za 75 mil. EUR.
To by znamenalo, že část tohoto odkupu (52,5 mil. EUR) by byla financována také z hotovosti, protože po splacení úvěru od EBRD by společnosti zbylo 22,5 mil. EUR z nové emise dluhopisů (pozn: výpočet je proveden na bázi hrubého výnosu z emise nových dluhopisů).   Vzhledem k současným podmínkám na úvěrovém trhu a současnému ratingu CME se domníváme, že úroková sazba u nové emise dluhopisů by mohla být dvouciferná.
Současný rating CME ("B“) je totiž pod investičním stupněm (alespoň "BBB“), což znamená, že dluhopisy budou patřit do kategorie "junk“ (podřadné) a měly by proto nést vyšší úrokovou sazbu odrážející vyšší riziko pro investora.
To bude mít za následek vyšší úrokové náklady pro CME, jelikož úvěr od EBRD je nyní úročen pouze okolo 2,5%.
Kdyby např. nové dluhopisy měly úrokovou sazbu o cca 10% vyšší, tedy okolo 12,5%, pak by to pro CME znamenalo o cca 20 mil. USD vyšší úrokové náklady ročně (s dopadem na čistý zisk a hodnotu společnosti).   Předpokládáme, že CME se podaří upsat celou emisi nových dluhopisů a i v budoucnu očekáváme, že se společnosti podaří refinancovat další dluh, jehož největší část je splatná v letech 2012-2014.
Stinnou stránkou refinancování můžou být vyšší úrokové náklady spojené s novým dluhem.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services