Ranní přehled: 07/09/09, CME, KB, TEF O2, Erste Bank, politika, makro

Index PX: 1 148 bodů (1,3 % d/d), objem: 2 240 mil. Kč Komentář k trhu: Obchodování na pražské burze nebylo v pátek příliš živé a index PX stoupl o 1,3 %.
Pouze akcie společnosti Telefónica O2 se obchodovaly velmi aktivně kolem ceny 497 korun v poslední den s nárokem na dividendu a až v závěrečné aukci se vrátily na cenu 494 koruny.
Nejočekávanější číslo pro světové trhy přišlo s údaji o americké nezaměstnanosti, která v srpnu vzrostla na 9,7 %, ale celkově ekonomika v USA ztratila 216 000 míst, což bylo méně oproti očekávaným 230 000.
Zdařilý den měly za sebou akcie Erste Bank, které se vrátily růstem 2,7 % na hranici 730 korun.
Akcie Orco Properties znovu nabírají dech po prudkém propadu a již druhý den za sebou rostou, v pátek přidaly 4,8 %.
Podobně rostly také akcie ECM, které vzrostly o 5,5 %.
TEF O2: Neutrální (Analytik: Milan Vaníček) Dnes 7. září je první den, kdy se akcie společnosti Telefónica O2 CR obchodují bez nároku na dividendu v hrubé výši 50 Kč/akcii při standardním vypořádání T+3.
Tato výše dividendy představuje 10,1% hrubý dividendový výnos.
Pro dnešní den tedy očekáváme pokles odpovídající výši zmíněné dividendy.
CME: Neutrální (Analytik: Milan Vaníček) Dle deníku E15 zahájila TV Nova přípravy na vytvoření obřího produkčního centra, které bude prodávat televizní nebo filmový obsah i dalším společnostem. Novinka vychází z inovovaného obchodního modelu majitele Novy, bermudské společnosti CME, který počítá s třemi zdroji příjmu – vysíláním, prodejem obsahu a internetem. Podobná centra by měla vzniknout ve všech zemích, kde majitelé Novy působí, dohromady pak vytvoří produkční divizi CME Praha má velkou šanci, že zde bude centrála této divize.
Společnost CME oznámila, že hodlá vydat nové dluhopisy (senior notes) soukromým investorům (tzv. "private placement") ve výši 150 mil. EUR.
Dané prostředky budou dle společnosti využity na splacení úvěru od EBRD (Evropská banka pro obnovu a rozvoj) ve výši 127,5 mil. EUR (zároveň se zruší úvěrová smlouva s EBRD) a zbytek bude využit na snížení zadlužení včetně částečného umoření seniorních dluhopisů společnosti, které nesou úrok 8,25 %, se splatností 2012.
Domníváme se, že v případě úspěšného upsání, které předpokládáme, společnost opětovně potvrdí, že je schopna se financovat z trhu.
To může poukazovat na fakt, že investoři považují investici do CME jako za přijatelnou.
Samozřejmě důležité bude za jakých podmínek.
Správu prozatím hodnotíme neutrálně.
KB: Neutrální (Analytik: Milan Lávička) Generální ředitel Komerční banky Laurent Goutard řekl, že rostoucí nezaměstnanost a snižování platů může způsobit v budoucnu další problémy se splácením úvěrů.
V následujícím období Goutard očekává nárůst nesplácených úvěrů především u domácností.
Tyto prohlášení jsou v souladu s námi očekávaným scénářem a dosavadním vývojem trhu.
Erste Bank: Neutrální (Analytik: Milan Lávička) Erste Bank v pátek v tiskové zprávě oznámila, že se dohodla s ostatními akcionáři na posunutí vstupu rumunské banky BCR (Erste vlastní 69% podíl) na bukurešťskou burzu.
Ke kotaci na burzu mělo dojít v souladu se smlouvou o koupi akcií podepsanou mezi Erste Group a rumunskou privatizační agenturou AVAS v roce 2006, kdy Erste kupovala většinový podíl ve společnosti. Tento krok je logický, v současné době by výsledek případného IPO byl velmi nejistý a výnos z prodeje by byl výrazně nižší díky ekonomické krizi. Banky (Analytik: Milan Lávička) Podle týdeníku Euro ČNB uvažuje o zvýšení povinných minimálních rezerv českých bank.
K tomuto kroku by ČNB přistoupila v případě, pokud by měla pocit, že je kapitálová přiměřenost ohrožena.
V současné době se tento ukazatel pohybuje u českých bank v rozmezí 10-12 %, více než 8 % požadovaných regulátorem. Viceguvernér ČNB Martin Singer dále řekl, že české banky jsou v současné době dostatečně kapitalizované a že s dalšími případnými kroky počká na další vývoj ziskovosti bank.
Politika (Analytik: Petr Novák) Politické strany se zatím definitivně neshodly na dalším postupu.
Zatím se všechny strany kloní k variantě přijetí obecného ústavního zákona, což povede k vypsání předčasných voleb nejdříve na začátku listopadu (pravděpodobně 6-7. listopadu). Politická scéna částečně také spoléhá, že veřejné zásadní Ústavního soudu ve čtvrtek 10. září může vynést verdikt, který povede ke konání voleb v původním termínu (9-10. října). Obchodní bilance - červenec oček.
AFT: 8,5 mld. Kč; oček. trh: 9,0 mld. Kč; předchozí (červen): 20,4 mld. Kč

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services