Pravidelný týdenní komentář k trhu

Uplynulý týden můžeme charakterizovat jako oddychový, protože dle očekávání došlo k lehkému vybírání zisků.
Pražská burza se vyvíjela spíše v souladu s vývojem světových burz.
Index PX za týden odepsal 4,3 % a zakončil páteční obchodování na úrovni 1148 bodů.
Z domácích zpráv bylo zřejmě nejdůležitější uzavření výsledkové sezóny za 2Q09 v pondělí společností Unipetrol. Ta vykázala dle očekávání ztrátu na provozním zisku EBIT ve výši 272 mil. Kč (projekce AFT -279 mil. Kč). Rovněž následné komentáře se vyvíjely dle očekávání a to konstatování přetrvávajících nepříznivých podmínek v sektoru, a tudíž obtížnou výchozí situaci pro následující čtvrtletí.
Akcie zakončila obchodování na úrovni 130,9 Kč, což představovalo mezitýdenní pokles o 4,5 %.
Další významnou zprávou bylo úterní upozornění na mimořádnou valnou hromadu společnosti Orco na 15. září.
Jedním z bodů je potenciální další naředění stávajících akcionářů díky vstupu nového investora, což by však za určitých podmínek mohlo být pro firmu stabilizující.
Dále v pátek byl poslední den, kdy se akcie Telefonica O2 CR obchodovaly s nárokem na hrubou dividendu ve výši 50 Kč na akcii (podle standardního T+3 vypořádání). Tato dividenda představovala 10,1% hrubý dividendový výnos.
V pondělí proto očekáváme výraznější pokles této akcie z titulu obchodování bez nároku na zmíněnou dividendu.
Nejvíce rostoucím titulem týdne na pražské burze byly akcie Erste Bank (+6,6 % na 731 Kč). V tomto případě jen upozorníme, že předminulý pátek došlo při závěrečné páteční aukci k situaci, kdy na poslední chvíli došel na trh prodejní příkaz, který srazil cenu na 686 Kč, i když se ve Vídni (primární trh) akcie obchodovala na mnohem vyšších úrovních.
Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco Properties (-14,2 % na 226,2 Kč). Orco reagovalo negativně na zprávy kolem potenciálního dalšího ředění spojeného s navyšováním kapitálu.
Příští týden bude relativně skromný na makroekonomická data z USA, kromě pravidelných týdenních údajů.
Ani Eurozóna nemá na programu významnější data.
Naopak ČR bude mít perný týden, co se makroekonomických zveřejnění týče.
Trh bude pravděpodobně nejvíce vnímat výsledky obchodní bilance (pondělí) a strukturu HDP za 2Q09 (úterý). Celkově se i pro příští týden domníváme, že aktivita bude spíše nižší a pohyby na akciových trzích budou spíše limitované.
Podporou nejsou ani makroekonomická data, kterých bude příští týden relativně méně a ani pondělní volno v USA díky svátku (Labor day) nebude pro světové trhy podpůrným argumentem pro výraznější pohyb.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services