Daily: Akcie vymazaly růst z minulého týdne. Dnes jsou na řadě tvrdá data

Začátek týdne pro akciové indexy v poslední době nebývá nejjednodušší a ani včerejší obchodování nebylo výjimkou.
Akciové indexy se v pondělí dostaly pod prodejní tak, který nastartovala již ranní seance v Asii, kde si dalším výprodejem prošly čínské akcie.
Hodnota indexu Shanghai Compostite jen v průběhu včerejší seance klesla o dalších 6,74%, když obchodníci dali opět prostor svým obavám, že by PBoC mohla začít postupně ochlazovat ekonomiku prostřednictvím přiškrcení úvěrové expanze.
Právě ta přitom dokázala znovu nastartovat čínský ekonomický růst a spustila boom na tamním akciovém trhu, kde hodnota akcií od ledna do srpna vzrostla o 90%.
Nervózní obchodování v Číně se včera promítlo i do vývoje v Japonsku, kde tamní index přišel o veškeré ranní zisky, které nabral poté, co reagoval na drtivou volební porážku vládní strany LDP.
Negativní sentiment z Asie se včera přelil také do Evropy a Spojených států, kde se indexy rovněž propadly do červených čísel a likvidovaly část z pozic, které získaly v minulém týdnu.
Jen v Evropě tak německý DAX uzavřel níže o 0,96%, zatímco v USA ztrácel S&P500 0,81%.
Výprodej měl však spíše psychologické než fundamentální základy, vzhledem k tomu, že včerejší obchodování nabídlo jen velmi málo silnějších dat.
Mezi nejzajímavější patřily pouze v eurozóně zveřejněný CPI a v USA pak chicagský PMI, který navíc vysoce překonal většinový konsenzus.

Propad spotřebitelských cen v eurozóně zpomaluje

Podle předběžných (flash) odhadů eurostatu, klesal v srpnu index spotřebitelských cen meziročně o 0,2%, což byl propad podstatně nižší než červencových -0,7% a zároveň nižší než většinový konsenzus, který počítal s jeho kontrakcí o 0,4%.
Vývoj CPI, který je hluboko pod cílovanou hranicí ECB, byl Evropskou centrální bankou citován jako jeden z hlavních důvodů toho, proč zatím není třeba zvyšovat úrokové sazby a stahovat dříve dodanou likviditu z bankovního sektoru.
ECB přitom počítala s tím, že by CPI měl dosahovat negativní růst i do dalších měsíců.
Skutečnost, že ale klesá pomaleji, než si možná mnozí ještě nedávno mysleli, může bance poměrně výrazně zkřížit plány a vést až k přehodnocení jejího dosavadního postoje.
Usuzovat na základně jednoho srpnového ukazatele je však předčasné a daleko zajímavější tak bude srovnat srpnová čísla se zářijovými výsledky.
V případě, že by i ty dokázaly potvrdit, že výhled ECB pro vývoj CPI není reálný, evropská měna se může dočkat poměrně zajímavého růstového impulsu.

Druhý ze zmiňovaných fundamentů, chicagský PMI, včera znovu potvrdil, jak výrazným zlepšením si situace v americkém výrobním sektoru v posledních měsících prošla.
Jeho růst z 43,4b. na srpnových 50b. (oček.: 47,4b.), je jasným důkazem toho, že se americká ekonomika začíná stavět na nohy a již ve třetím čtvrtletí může začít skutečně znovu růst.
Chicagský PMI včera sice nedokázal pomoci akciím zpět do zelených čísel, zastavit další výprodej se mu však podařilo, když S&P500 ještě těsně před jeho zveřejněním ztrácel 1,35%.

Negativní sentiment se včera odrazil také na dluhopisových trzích.
Cena dluhopisů totiž začala opět stoupat a tak jen v USA klesnul výnos dvouletých T-Notes o 5bsp. na 0,962% a o 5bsp. na 3,393% klesal také v případě desetiletých T-Notes. Žádná větší aukce včera naplánována nebyla a stejně tomu bude také v případě dnešního obchodování.

Více z dnešního Daily nejdete na našich stránkách ZDE...


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services