Akcie: Prahu srazily spekulace

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 9. 2009
Akcie: Prahu srazily spekulace
Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen z 2% růstu do více než 2% ztráty.

V kontextu páteční aukce si akcie na pražské burzy minulý týden připsaly růst pouze v pondělí, když investoři zpětně reagovali na dobrou výkonnost zahraničních trhů a index přidal téměř 5 %. V následujících dnech docházelo k postupné korekci. Své výsledky prezentovala tabáková společnost Philip Morrisa příjemně překvapila, což bylo oceněno růstem o 6,1 % a opětovným návratem nad úroveň 8 000 Kč. Dobré výsledky prezentoval i Pegas(+3,5 %). Spekulativní obchodování probíhalo nadále u NWR(+10,8 %). Kurz Unipetrolu(+5,5 %) byl podpořen spekulacemi o prodeji společnosti ze strany PKN. V červených číslech zakončily týden akcie bankovních titulů, hlavně u Erste(-3,7 %) byl však výsledek ovlivněn zmiňovanou aukcí. Komerční bankaztratila 4,6 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 139,401 132,70- 0,59
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba podle předběžného údaje v červenci propadla o nečekaně silných 18,4 %. Zpřesněné údaje budou k dispozici 11. 9. 2009.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
27/8 Podle konečných výsledků firma hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 1,6 milionu EUR při tržbách 47,3 milionu EUR.

ECM Real Estate Investments
26/8 Developerská společnost ECM vykázala za první pololetí pokles čisté hodnoty aktiv o 19 % na 112 milionů EUR. Nezředěná hodnota NAV klesla na 16,36 EUR z hodnoty 20,28 EUR z konce roku 2008. Čistá ztráta za první polovinu roku dosáhla 18,6 milionu EUR. Výnosy z pronájmu vzrostly o 57 % na 7,2 milionu EUR díky vyšší obsazenosti budovy City Tower. Společnost zvažuje prodej určitých aktiv do specializovaného realitního fondu, čímž by došlo k uvolnění kapitálu. Management očekává, že soudní ochrana před věřiteli bude prodloužena a bude dokončena restrukturalizace dluhu tak, aby mohlo dojít k investici ze strany Colony Capital.

Erste Bank
24/6 Španělská investiční společnost Criteria Caixacorp SA zvýšila svůj podíl v Erste Group Bank na 7,85 % z předchozích 5,09 %.

Orco Property Group
28/8 Orco ohlásilo pokles čisté hodnoty aktiv za první pololetí o 65 % na 15 EUR z původních 42,5 EUR. Čistá ztráta za první polovinu dosáhla výše 200 milionů EUR. Na provozní úrovni byla dosažena ztráta 260,3 milionu EUR. Celkový negativní dopad přecenění byl ve výši 252,2 milionu EUR. Tržby vzrostly o 17 % na 132,3 milionu EUR.

Pegas Nonwovens
V meziročním porovnání poklesly tržby společnosti ve druhém čtvrtletí o 26,8 % na 27,5 milionu eur, což je nad očekáváním trhu (26,6 milionu eur). Pokles prodejních cen byl v meziročním porovnání mírně nahrazen vyšší produkcí, která vzrostla o 5,4 % na 17 256 tun. Zisk EBITDA poklesl o 17,8 % na 8,38 milionu eur, zatímco tržní konsenzus byl 7,76 milionu eur a EBIT dosáhl úrovně 4,435 milionu eur. Čistý zisk společnosti poklesl o 20,4 % na 9,3 milionu eur. Čistý zisk byl ovlivněn především nerealizovanými kurzovými zisky, které vznikají přeceněním rozvahových položek na základě posílení české koruny oproti euru. Vedení společnosti také potvrdilo svůj výhled na celoroční hospodářské výsledky, kdy je očekávána EBITDA na úrovni 39,5 milionu eur, maximální pokles EBITDA by však neměl přesáhnout 10 %. Společnost dále potvrdila výplatu dividendy v celkové výši 8,3 milionu eur, což na akcii představuje 0,9 eur.

Philip Morris
28/8 Tabáková společnost za první pololetí roku zvýšila čistý zisk o 82 % na 1,14 miliardy Kč díky stabilizaci na českém trhu. Výnosy vzrostly o 29 % na 5,48 miliardy Kč. Nekonsolidovaný zisk dosáhl výše 951 milionů Kč. Díky zvýšení cen bude společnost profitovat i v druhé polovině roku a vedení očekává na úrovni celoročního zisku výrazné zlepšení.

Unipetrol
24/8 Týdeník EURO informoval o plánech PKN Orlen týkajících se vyjednávání o prodeji svého podílu v Unipetrolu. PKN by údajně mělo vyjednávat s velkou ruskou firmou a ve hře by měla být i varianta zpětného odkupu státu. Mluvčí PKN informace o záměru prodat Unipetrol popřel.
28/8 Ministr financí Eduard Janota potvrdil, že se zajímá o situaci ve společnosti Unipetrol a probíhají jednání s dalšími vládními představiteli. Podle zvláštního vyslance pro energetickou bezpečnost Bartůšky nejsou žádné indikace, že by PKN připravovalo prodej.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Akcie: Investoři hledají levné tituly

18. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Investoři hledají levné tituly

Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles... celý článek

Akcie: Burzu zase táhly banky

11. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Burzu zase táhly banky

Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět... celý článek

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Akcie: Americké banky pomohly i těm českým

21. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Americké banky pomohly i těm českým

Pražská burza navázala minulý týden na růst z předchozího týdne a index PX posílil o silných 6,25 procenta. Růst trh zaznamenal hlavně v první polovině týdne, v závěru bylo vidět drobné... celý článek

Partners Financial Services