Fio informuje: Realitní a energetické tituly oslabují, PX otvírá růstem

Zprávy z finančních trhů, 31. 8. 2009 10:00
Pražská burza otvírá v poslední srpnový den posílením, když index PX posiluje 2,5% na 1162 bodů.
Nutno ovšem podotknout, že růst až tak reálný není, spíše trh odmazává umělý pokles vyvolaný v páteční aukci. Akcie Erste se tak znovu obchodují poblíž hladiny 755 Kč, tedy tam kde titul uzavíral v pátek v 16,00.
Druhý bankovní titul Komerční banka se přehoupla přes hladinu 3350 Kč ( 2,2%). Největší objem 220 mil.Kč zatím protekl na ČEZu, ten však bez větší podpory klesl k úrovni 930 Kč (-1,3%). Od zveřejnění horších než očekávaných výsledků a poté co společnost po delší době nezvedla výhled hospodaření do druhého pololetí jeho akcie ztratily zhruba -50 Kč.
Dnes zveřejněná čísla nepotěšila ani akcionáře Unipetrolu, když na úrovni čistého zisku firma zaostala za tržním očekáváním. Kurz akcií se tak od 140 Kč propadl na 132 Kč (-3,8%). Investoři však budou přes den očekávat na případné informace ohledně výhledu hospodaření do dalšího období, což bude pro další vývoj akcií důležitější.
Propad zaznamenávají také méně likvidní realitní akcie Orco (-15%) či ECM (-5,5%). Relativní klid je na NWR (-0,3%). Tento týden jsou na burze naposledy obchodované s nárokem na dividendu akcie Telefonica 02.
Jejich kurz se příliš nevzdaluje od 480 Kč ( 0,2%).

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services