Weekly: Příchozí data a měnová politika hlavními motory růstu akcií

Zprávy z finančních trhů, 31. 8. 2009 08:00

I minulý týden se nesl na finančních trzích v duchu optimistické nálady.
Jen v USA si tak americký index DJIA připsal dalších 0,40% a ani nyní nevystoupil ze svého sedmitýdenního růstového trendu.
Medvědi tak šanci na hlubší korekci znovu nedostali, k čemuž velkou měrou přispěla skutečnost, že dva hlavní motory růstu akcií i nadále jedou na plné obrátky.
Příznivá data z USA i Evropy totiž zatím nepřestávají přicházet, což bylo patrné také v minulém týdnu.
Z USA přišly překvapivě dobré výsledky z trhu s bydlením, vysokého růstu se dočkal také index spotřebitelského sentimentu a červencový objem nových objednávek.
V Německu se pak tamní index podnikatelského klima (IFO) dostal nejvýše od října minulého roku a ještě lépe si vedl index spotřebitelské důvěry.
Druhý motor růstu akcií z poslední doby, monetární expanze, zatím rovněž nevykazuje známky jakéhokoli zvolňování.
O tom nakonec obchodníky přesvědčují sami centrální bankéři, kteří zatím do nejbližší budoucnosti jednohlasně vylučují jakékoli brzké stahování likvidity a zpřísňování měnové politiky.

Je to přitom právě měnová politika, která je klíčovým pilířem rostoucího optimismu na finančních trzích a růstu ceny finančních aktiv, který zatím, podle našeho názoru, může i nadále přetrvávat.
Korekci však i přesto vidíme, jako velmi reálnou, ale až teprve tehdy, kdy budou muset centrální banky, pod tlakem rostoucích cen, svou měnovou expanzi omezovat.
Poté totiž mohou obchodníci velmi rychle zjistit, že naprostá většina dopadů krize byla ve skutečnosti pouze oddálena.
 

Více z dnešního Weekly najdete na našich stránkách ZDE...


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services