Průmysl dále přínáší zklamání, hlukobý propad pokračoval v červenci

Zprávy z finančních trhů, 28. 8. 2009 10:08
Průmyslová výroba v červenci podle předběžných údajů meziročně poklesla o 18,4% a výsledek zklamal očekávání (AFT: -15,0%; trh: -14,5%). Červnové zlepšení (-12,1% r/r) se ukázalo jako jednorázový záblesk, který v červenci vystřídal opět hlubší propad. Český průmysl tak stále spíše hledá své dno, než aby se stabilizoval. Data z domácího průmyslu zatím neodráží stabilizační trendy v okolních státech (Německo, Maďarsko, Slovensko). Vyhlídky nezlepšuje ani stále hluboký propad zakázek (-22,7% r/r). Mírným pozitivem pro celou ekonomiku je, že se dále zastavuje propouštění.
Zaměstnanost v průmyslu byla v červenci meziročně nižší o 13%, což je stejný výsledek jako v červnu. Červencové výsledky mírně ovlivnily kalendářní vlivy (-1 pracovní den), po očistění průmyslová výroba poklesla o 16,4%.
Detailní výsledky a případné zpřesnění zveřejní statistický úřad 11. záři Ovšem základní obraz zůstane pravděpodobně nezměněn – průmysl se 10 měsíců v řadě velmi prudce propadá a náznaky stabilizace, pokud jsou, jsou zatím velmi slabé.
Trh přešel výsledky bez reakce a koruna se držela na úrovni 25,45 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services