Daily: Evropské banky nechtějí půjčovat

Zprávy z finančních trhů, 28. 8. 2009 08:00

Včera zveřejněná měnová statistika Evropské centrální banky přinesla další důkaz toho, že přestože ECB pumpuje na mezibankovní trh stovky miliard eur, cestu do ekonomiky nachází tato likvidita jen velmi obtížně.
Banky totiž firmám a domácnostem stále nejsou ochotny půjčovat, což dokázala také včerejší data.
Meziroční tempo růstu nových půjček soukromému sektoru, totiž v červenci opět zpomalilo, a to z 1,5% až na pouhých 0,5%.
Z toho jen úvěry nefinančním institucím rostly v červenci pouze o 1,8% (předch.: +2,7%), zatímco tempo růstu nových půjček domácnostem spadlo z 0,2% až na nulu.
Z toho pak objem nových úvěrů na zakoupení domu klesal o 0,2%, zatímco se tempo růstu spotřebitelských úvěrů propadalo o 1,1%.
Nové peníze tak do ekonomiky tradičním kanálem neputují, a to i přes obří tendr, který ECB zorganizovala koncem června.
Ten, v rámci dlouhodobějších refinančních operací (LTRO), zvýšil na rok objem mezibankovní likvidity o více než 440 mld. euro, jak ale ukazují poslední dva měsíce, banky raději dodatečnou likviditu stále drží na depozitní facilitě Evropské centrální banky, kde měly jen včera uloženo 162 mld. euro.
Co víc, velká část nových peněz směřuje k úvěrování samotných vlád, o čemž vypovídá i červencová statistika, podle které rostlo meziroční tempo nových půjček vládám o 10,9%.
Z nové likvidity tak nejvíce těží samotné vlády, které si díky ní mohou půjčovat stále relativně levně.
To ale zároveň vede k  vytěsňovacímu efektu soukromých investic, což může mít do budoucna velmi negativní dopad na hospodářský růst.

Zatímco výsledky tempa růstu nových úvěrů obchodníky v Evropě moc nepotěšily, další příznivá data přišla ještě v ranních hodinách z Německa.
To nabídlo výsledky spotřebitelské důvěry (GfK), která v srpnu rostla na 3,7b. a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních patnáct měsíců.

Také odpolední obchodování pak přineslo několik překvapení.
Tím největším byly výsledky revize amerického HDP za 2Q, která potvrdila předběžně odhadovanou kontrakci o 1%, zatímco trh počítal s její úpravou na -1,4%.
Hůře si však na druhou stranu vedly data z pracovního trhu, podle kterých v minulém týdnu rostl počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti (anualizoaně) o 570 tis. (oček.: 562 tis.).

Více z dnešního Daily najdete na našich stránkách ZDE...


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services