Daily: Data nepřestávají překvapovat, akcie přestávají reagovat

Zprávy z finančních trhů, 27. 8. 2009 08:00

Ani včerejší obchodní seance nedala medvědům příliš příležitostí k tomu, aby dostali akciové indexy pod silnější prodejní tlak.
Ty v průběhu téměř celého dne balancovaly na svých otevíracích hodinách, aby nakonec v Evropě uzavřely mírně v mínusu (DAX -0,63%), zatímco v USA zakončily středeční seanci téměř beze změny (+0,04%). Také včera dokázaly příznivý sentiment mezi obchodníky podržet především nově příchozí data z Evropy i ze Spojených států.
V Evropě překvapil především německý IFO, který v srpnu rostl již pátým měsícem v řadě, a to až na 90,5b., což bylo vysoko nad většinovým konsenzem trhu (89,1b.). Ještě většího růstu se přitom dočkal IFO měřící očekávání do dalších šesti měsíců, který vystoupal až na 95b. (oček.: 92b.), kde se naposledy pohyboval v polovině minulého roku.
IFO přinesl další z důkazů o tom, jak rychle se začíná situace v největší evropské ekonomice stabilizovat.
Ta za to přitom vděčí jak (krátkodobým) fiskálním stimulům, tak rostoucí zahraniční poptávce, která v červnu přispěla k opětovnému růstu německého vývozu.

Ze Spojených států včera přišly výsledky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, společně se srpnovými počty prodaných nových domů.
Objednávky v červenci dokázaly překvapit silným růstem o 4,9%, což byl největší nárůst za poslední dva roky.
Ten byl však tažen především volatilními objednávky v leteckém průmyslu, které z celkového přírůstku 7,8 mld. dolarů ukrojily v červnu 4,8 mld. Po ošetření od těchto objednávek i objednávek dopravního charakteru pak v červenci rostly nové (jádrové) objednávky daleko pomaleji, a to o pouhých 0,8%. Čisté kapitálové objednávky, které jsou nejvěrnějším ukazatelem budoucí aktivity malých a středních firem, pak dokonce klesaly o 0,3%.
Přesto obchodníci přijali tato čísla poměrně pozitivně, obzvláště poté co je doplnily později zveřejněné počty prodaných nových domů.
Ty totiž v červenci zaznamenaly nárůst o silných 9,6% (oček.: +1,9%) až na 433 tis., kde se naposledy pohybovaly v říjnu loňského roku.
Prodeje nových domů tak kopírují červencový vývoj prodeje starších domů, které minulý pátek překvapily silným růstem o 7,2%.

Více z dnešního daily najdete na našich stránkách ZDE...


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services