Neměcko - Index Ifo roste na 11měsíční maximum

Zprávy z finančních trhů, 26. 8. 2009 11:06
Německo - Index Ifo (index podnikatelského klimatu, srpen 2009) Skutečnost: 90,5 Očekávání: 89,0 Předchozí: 87,4 Index Ifo (podnikatelského klimatu) v srpnu vzrostl o více jak 3 body na 90,5, což je nejvyšší úroveň od loňského září.
Nárůst indexu je vyšší, než očekával trh (89,0). Celkové vyznění výsledků je pozitivní.
Firmy se stále menším pesimismem hodnotí svoji současnou situaci, když příslušný subindex vzrostl podruhé v řadě (na 86,1 z 84,4 v červenci). Se stále menším pesimismem firmy také hledí vpřed, přičemž subindex očekávání vývoje v následujících 6M vzrostl téměř o 5 bodů na 95 bodů a je nejvýše za posledních 14 měsíců.
Z hlediska oborové struktury došlo k velkému zmírnění pesimismu ve strojírenství, pro Německo v důležitém oboru, kde firmy již neočekávají zhoršení situace v následujícím půlroce.
Přitom právě tento obor v první polovině roku zaznamenal nejhlubší propad jak z hlediska indexu Ifo, tak i produkce.
K výraznému zlepšení sentimentu došlo v obchodě a ke zmírnění pesimismu došlo i ve stavebnictví.
Hlavní index sentimentu německých firem ukazuje, že největší evropská ekonomika se postupně oživuje po předchozím prudkém propadu a to přes všechny obory.
Ovšem i přes výrazné nárůsty indexu v posledních měsících jsou současné úrovně z dlouhodobého pohledu nízké a jen o pár bodů vyšší, než tomu bylo na dně recese v roce 2001.
To by mělo vést k opatrnosti před úvahami o rychlém obratu a oživení ekonomiky, protože předchozí propad byl velmi prudký.
Po zveřejnění výsledků Ifo akcie (DAX) překvapivě propadly o 0,5 % a vůči úterý ztrácely 0,3 %.
I když byly výsledky lepší než očekávání trhu, někteří pravděpodobně očekávali ještě lepší výsledek.
Euro a dluhopisy naopak přešly výsledky bez větší reakce.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services