Weekly : Britský dluh roste do nebe

Zprávy z finančních trhů, 24. 8. 2009 08:00

Přestože v minulém týdnu dokázala Británie příjemně překvapit výsledky maloobchodních prodejů, a i když se i v Británii situace stabilizuje, ani Británie není zemí, o které bychom mohli říct, že má to nejtěžší již za sebou.
Minulý týden totiž přinesl alarmující čísla o velikosti výpadku rozpočtových příjmů a růstu rozpočtového deficitu.
Zatímco červenec bývá v Británii měsícem, který je na rozpočtové příjmy vždy velmi bohatý (díky konci čtvrtletí a výběru daní). Tentokrát skončil pro britský rozpočet nejhůře za posledních 26 let.
Zatímco rozpočtové výdaje stouply, díky rostoucí nezaměstnanosti, oproti minulému roku o 9,5%, výpadek na příjmové stránce dosahuje 38%, což staví veřejné finance pod extrémní tlak, který na britskou ekonomiku v budoucnu bude muset významně dolehnout.

Deficit, který by měl podle britského ministra financí dosahovat ve fiskálním roce 2009 175 mld. liber, tak pravděpodobně hravě překročí hranici 200 mld. Přes 160 mld. liber by měl pak dosahovat také v roce 2010 a jen během následujících tří let by tak celkový britský veřejný dluh mohl dosáhnout 100% HDP.
Ještě před dvěma lety přitom sahal pouze k 35%.
Potřeba krýt tyto deficity se samozřejmě v budoucnu projeví na vládní politice, která velmi pravděpodobně povede hned po volbách ke zvýšení daní a osekání vládních výdajů.
To přiškrtí domácí poptávku, což, v kombinaci s přísnější měnovou politikou BoE, může mít v budoucnu na Britskou ekonomiku silně negativní dopad.  Až teprve tehdy totiž Británie pocítí skutečné důsledky krize, kterou se monetární a fiskální expanzí nepodařilo vyřešit, ale pouze oddálit.

Více z dnešního weekly naleznete na našich stránkách ZDE...


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services