Forex: Úterní dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 18. 8. 2009 08:00

Včerejší obchodování přineslo z ekonomických dat skutečně jen velmi málo a ta nejzajímavější tak přišla již v brzkých ranních hodinách, kdy Japonsko zveřejnilo výsledky HDP za druhé čtvrtletí.
V tom se totiž japonské ekonomika opět vrátila k růstu o 0,9%, což byl však přeci jen o něco slabší výsledek, než s jakým původně počítali analytici (+1,1%). Z Evropy jsme se včera dočkali pouze výsledků obchodní bilance eurozóny, která v červnu skončila v přebytku 1 mld. euro (oček.: 1,4 mld.) a tím posledním, co stálo za pozornost, pak byl již pouze newyorský Fed index, který překvapil v srpnu růstem z červencových -0,6b. na +12,1b. (oček.: +3,1b.). Přestože včerejšek příliš nových dat nepřinesl, obchodování na finančních trzích bylo i tak velmi živé.
Obchodníci totiž již od brzkého rána reagovali na páteční výprodej v USA, který přišel poté, co Spojené státy zveřejnily výsledky spotřebitelské důvěry, která se v srpnu nečekaně propadla.
Tato čísla tak dala obchodníkům záminku zahájit po několikatýdenním růstu světových akcií tolik očekávanou korekci, která pomohla zlikvidovat značnou část dřívějších zisků světových akcií, když se jen v USA index S&P500 propadnul o 2,43%.
Negativní nálada na finančních trzích samozřejmě nezůstala bez odezvy ani na devizovém trhu.
Na tom se tak včera velmi dařilo opět především bezpečným přístavům jako je dolar a japonský jen, které shodně zpevňovaly ke všem ostatním nejvíce obchodovaným měnám. Na výprodej akcií a silnější dolar pak zareagovaly také ceny ropy, když se severomořský brent dostal až na 70,30 USD/barel, zatímco trojská unce zlata zlevnila na 932 USD.

Dnešní obchodování přinese z Británie výsledky CPI, který by měl podle většinových odhadů v červenci zaznamenat meziroční růst o 1,5%, což by byl výsledek o tři desetiny nižší než v předchozím měsíci. Z Evropy pak ještě v 11 hod. přijdou výsledky německého ZEW indexu pro měsíc srpen (oček.: 45,2b., předch.: 39,5b.), to už však obchodníci budou zvědavi na data, které odpoledne začnou přicházet ze Spojených států.
Ty zveřejní v 14:30 červencový PPI (oček.: -0,2%, předch.: +1,8%) a ve stejný čas ještě i první červencová data z domácího trhu s bydlením, v čele s počty nově udělených povolenek a nově zahájených staveb.
Zatímco povolenek by mělo být v červenci 0,58 mil. (předch.: 0,57 mil.), počet nově zahájených staveb má růst až na 0,60 mil. (předch.: 0,58 mil.), což by byl nejlepší výsledek od loňského listopadu.

Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
18.8.09


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services