Akcie: Investoři hledají levné tituly

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 18. 8. 2009
Akcie: Investoři hledají levné tituly
Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles indexu o 3,4 %, byly rychle zapomenuty a index v závěru týdne opět posiloval.

K celkovým ziskům pomohla minulý týden pražské burze hlavně čtvrteční seance, která přinesla růst indexu PX téměř o 4,7 %, což byl v ten den jeden z nejsilnějších růstů v Evropě. Objemy obchodů dosáhly oproti minulým týdnům vyšších hodnot. Týdenní procentní změny u finanční titulů nebyly tento týden nejvýraznější, opět na ně byla však směřována největší pozornost. Erste Bank(0 %) v úvodu týdne klesla k 660 Kč, aby v závěru atakovala 750 Kč. Podobný osud měla i KB(+6,7 %), která se během tří dnů dostala z 3 200 Kč až téměř na 3 800 Kč. Nejrůstovějšími z likvidnějších titulů byly akcie NWR, které přidaly přes 11 %. Zavírání krátkých pozic a spekulace před výsledky vytáhly titul v pátek až na hranici 155 Kč, závěr byl mírně nižší. Jak investoři hledali tituly, které se v poslední době neúčastnily růstu, přidalo Orcosilných 35 %. Vyšší zájem byl rovněž o ECM(+18 %) nebo Unipetrol (8,5 %). Díky mírně horším výsledkům zaostával ČEZ(+1,1 %). Největší ztrátu si připsaly akcie Philip Morris(-3,2 %), kde se vybíraly zisky a titul se vrátil pod 8 000 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 141,401 171,40+ 2,63
Klíčové události minulého týdne
  • Meziroční inflace v červenci zpomalila na 0,3 % a jedná se o nejnižší hodnotu od září 2003. Meziměsíčně ceny poklesly o 0,4 %. Pokles cen byl vyšší, než očekával trh.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla na 8,4 % z předchozích 8 %.
  • Česká ekonomika se ve druhém čtvrtletí překvapivě odrazila ode dna, když podle předběžných údajů ČSÚ vzrostlo HDP mezikvartálně o 0,3 %. Trh očekával podle agentury Reuters pokles o 0,4 %. Meziročně jsou čísla pořád špatná, když naše ekonomika vykázala rekordní pokles o 4,9 %. Data vycházejí z revidovaných dat za rok 2008, podrobnosti k revizi budou oznámeny později.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
13/8 Čistý zisk společnosti ČEZ za druhé čtvrtletí dosáhl hodnoty 12,55 miliardy Kč, trh očekával nárůst na 13,23 miliardy korun. Tržby za druhé čtvrtletí zaznamenaly mírný meziroční nárůst o 1,2 % na 42,31 miliardy korun, což je také pod konsenzem trhu (dle agentury Reuters na úrovni 43,84 miliard korun). Zisk na provozní úrovni meziročně pokles na 16,06 miliardy korun (očekávání 17,46 miliardy Kč) a zisk na úrovni EBITDA dosáhl hodnoty 21,6 miliardy korun, což je rovněž pod tržním konsenzem 22,96 miliardy korun. Na horších výsledcích se projevil především pokles poptávky po elektrické energii. Pozitivně se naopak projevil prodej elektřiny na letošní rok, který byl realizován v roce 2008 ještě před propadem cen elektřiny na německé burze. Společnost ČEZ ponechala výhled zisku pro celý rok na úrovni 50,2 miliardy korun, stejně tak i výhled pro ukazatel EBITDA. Zároveň vedení potvrdilo, že pokles cen elektřiny znamená pro ČEZ riziko jak pro zbytek roku 2009, tak i pro 2010. Pro rok 2010 nadále očekávají výsledek na úrovni roku letošního.
14/8 Podle vyjádření mluvčí ČEZ se společnost po pečlivém zvážení investičních příležitostí na polském energetickém trhu rozhodla nepodat nabídku na nákup podílu ve firmě Enea. Polský stát plánuje ve firmě prodat 67% podíl.

CME
12/8 Ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení závazků pro mediální společnost na „B2“ z původních „Bb3“. Výhled je negativní.
14/8 Agentura Reuters přinesla informaci, že mediální CME je ve skupině zájemců o koupi podílu v polské stanici TV Puls poté, co z ní odešla společnost News Corp.

Komerční banka
13/8 Citigroup výrazným způsobem zvýšila cílovou cenu pro akcie KB a to na 4 000 Kč z původních 2 845 Kč. Doporučení bylo zvýšono na „buy“ z původního „hold“.

Pegas Nonwovens
14/7 Výrobce netkaných textilií obdržel snížené doporučení od Komerční banky na "hold" z předchozího "buy." Broker citoval tlak na marže způsobený růstem cen některých chemikálií potřebných při výrobě textilií a také oslabení poptávky na některých trzích. Cílová cena byla snížena na 423 Kč z předchozích 444 Kč.
14/7 Podle informací Hospodářských novin navýšila společnost Wood & Company podíl ve společnosti na 5,7 %. Společnost chce pomoci stabilizovat akcionářskou strukturu a spolupracovat na růstových plánech s vedením firmy.

Očekávané události
  • 17/8 Výrobní ceny
  • 19/8 Výsledky NWR
  • 19/8 Výsledky VIG

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index px, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Burzu zase táhly banky

11. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Burzu zase táhly banky

Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět... celý článek

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Recese možná nebude mít jen jedno dno

24. 7. 2009 | B.I.G. Expert

Recese možná nebude mít jen jedno dno

Snahy o oživení ekonomik počítají s tím, že spotřeba se vrátí na úrovně z roku 2007. Jenže právě přemrštěná spotřeba a žití na dluh nynější krizi částečně způsobily. Takže se nezdá,... celý článek

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

23. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Partners Financial Services