Týdenník: XTB Weekly - Nový týden na trhu

Zprávy z finančních trhů, 17. 8. 2009 10:00

Minulý týden přinesl z americké ekonomiky dvě zásadní zprávy, které výrazně ovlivnily celkový sentiment mezi obchodníky na finančních trzích.
První bylo, že americký Fed ještě ani zdaleka nemá v plánu začít znovu zpřísňovat měnovou politiku.
Druhou pak, že to s americkou spotřebou zatím nemusí vypadat tak dobře, jak se možná ještě před pár týdny zdálo.

Rozhodnutí americké centrální banky z minulého týdne ponechat sazby beze změny na 0,25% a následný komentář, ve kterém Fed znovu zopakoval, že hodlá držet sazby na dostatečně dlouhou dobu na mimořádně nízkých úrovních, pomohly akciovým indexům navázat na své zisky z minulých týdnů a ty v zápětí ještě navýšit.
Rozvolněná měnová politika, která je hlavním důvodem stojícím za raketovým růstem akcií z posledních měsíců, totiž ještě nějakou dobu zůstane ve hře, což je výborná zpráva pro všechny majitele rizikovějších finančních aktiv, jejichž cena díky zvýšenému objemu likvidity v bankovním sektoru začala znova růst.

Přestože optimismus na trzích tak nadále přetrvává, je rozhodně na místě se již nyní ptát na to, jak cena akcií bude reagovat na to, kdy centrální banky všude na světě začnou tuto likviditu, z obav před rostoucími cenami, znovu stahovat a zvyšovat úrokové sazby.
Situace v USA totiž zatím není stabilizovaná, o čemž minulý čtvrtek výmluvně vypovídaly také výsledky maloobchodních prodejů.
Ty totiž zaznamenaly v červenci meziměsíční propad o 0,1% a po ošetření od prodeje automobilů pak dokonce klesaly o 0,6%, což byl nejhorší výsledek od března tohoto roku.  Prodeje automobilů byly skutečně jediným tahounem červencových výsledků, když se zvyšovaly o 2,4%, zatímco prodeje zboží citlivého na spotřebitelskou náladu klesaly poměrně výrazně.
Stavební materiály a zahradní potřeby -2,1%, elektronika -1,4% a bytové zařízení pak -0,9%.
Do dalších měsíců navíc již nemůžeme počítat s jednorázovou pomocí šrotovného, které zvyšoval červencové tržby z prodeje automobilů a proto může být dobrý pocit obchodníků z probíhající stabilizace v budoucnu snadno vystřídán frustrací z táhnoucí se stagnace.

Německo a Francie táhnou eurozónu z recese

Nečekaně dobrá čísla přišla v minulém týdnu z eurozóny, jejíž dvě největší ekonomiky, Německo a Francie, zaznamenaly v 2Q překvapivý konec recese a začaly shodně růst o 0,3%.
I v tomto případě, však mohou být důvody k oslavám předčasné.
Také eurozóna se totiž bude muset v budoucnu začít vypořádávat s utáhnutím monetárních kohoutků ze strany ECB, stejně tak jako s končícím šrotovým, které bylo jednou z hlavních příčin stojících za čísly z 2Q.
Německá jednorázová injekce (v celkové výši 5 mld. euro) pro všechny, kteří si za své sešrotované auto koupí nové, se totiž podle odhadů ministerstva pro ekonomiku pravděpodobně vyčerpá již v průběhu září a automobilky v Evropě budou muset opět čelit tlaku klesající poptávky po nových vozech, která je již z velké části nasycená.

Rozhodnutí Fedu a dobrá data z Evropy se v minulém týdnu staly největším tahounem růstu akciových indexů.
Optimismus však koncem minulého týdne znovu vystřídaly obavy z budoucího vývoje a potřeba obchodníků korigovat zisky z minulých týdnů, která se podepsala také na pátečním výprodeji akcií.
Například americký S&P500 tak minulý týden zakončil obchodování téměř beze změny, nadále si však drží téměř patnáctiprocentní zisky, které nabral v průběhu minulého měsíce.

FX: Euro-dolar zpět v bočním trendu?

Na devizovém trhu se situace od trhu akciového nijak výrazně nelišila.
Euro-dolar, jakožto nejvíce obchodovaný měnový pár, uzavřel páteční seanci proti pondělku téměř beze změny na ceně 1,4190 EUR/USD.
Ještě ve čtvrtek dopoledne po zveřejnění výsledků z Evropy, kdy se akciím dařilo nejvíce, přitom znovu atakoval hranici 1,43 EUR/USD a potvrdil, že jeho korelace s vývojem na akciových trzích zůstává i nadále velmi těsná.
Podobně si na páru s dolarem počínala britská libra, i když ta nakonec v pátek ukončila obchodování proti pondělku slabší o 1,1% na ceně 1,6481 GBP/USD.
Nově příchozí data z Británie přitom nepřinesla žádné zásadní překvapení, když výsledky z pracovního trhu opět potvrdily, že se situace sice nadále zhoršuje a nezaměstnanost roste, celkové meziměsíční propady zaměstnanosti jsou však již daleko nižší, než například ještě před třemi měsíci.

Z hlavních světových měn se tak v minulém týdnu nejvíce dařilo japonskému jenu.
Ten se začátkem srpna dostal pod silný prodejní tlak na všech nejvíce obchodovaných párech poté, co z USA přišly překvapivě dobrá data z trhu práce a akciové indexy na celém světě stoupaly prudce nahoru.
Ačkoli minulý týden nepřinesl z Japonska žádná data, která by jakkoli změnila pohled na vývoj v Japonsku, částečné ochabnutí výrazného optimismu mezi obchodníky postačilo k tomu, aby JPY začal část svých dřívějších ztrát znovu likvidovat, což jej na páru s americkým dolarem poslalo koncem minulého týdne až zpět k ceně 94,80 USD/JPY.

Kalendář

Ani v tomto týdnu nebude nouze o zajímavá data.
Spojené státy přinesou již v úterý první červencové výsledky z trhu s bydlením, v podobě počtu nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb, na které pak v pátek navážou počty prodaných již jednou vlastněných domů.
Tato čísla pak v průběhu týdne ještě doplní indexy výrobní aktivity newyorkském a philadelphském okrsku Fedu, a za pozornost pak bude rozhodně stát také páteční projev B.
Bernanka v Jackson Hole, kde zhodnotí poslední rok probíhající krize.

Z Evropy se dočkáme zajímavých fundamentů v úterý, kdy budou v Německu zveřejněny výsledky tamního ZEW indexu, Britská statistická kancelář pak ve čtvrtek zveřejní červencové tempo růstu maloobchodních prodejů a velkou pozornost na sebe navážou také v pátek zveřejněné výsledky srpnového PMI v eurozóně, jak pro výrobní sektor, tak pro sektor služeb.
Japonsko v nadcházejících dnech žádná nová data nepřinese.
To nejdůležitější totiž nabídlo již dnes v brzkých ranních hodinách, kdy byly zveřejněny předběžné odhady růstu japonského HDP za 2Q.
Podle nich tamní ekonomika rovněž vystoupila z recese a rostla o 0,9%, což je výrazně lepší výsledek než 3,1% kontrakce v 1Q.
Přesto dnešní data nedokázala naplnit většinové očekávání analytiků, kteří počítali s růstem japonské ekonomiky o 1,1%.

Americký trh s bydlením. Je již z krize konečně venku?

V nadcházejících dnech nabídnou Spojené státy nová ekonomická data, která pomohou lépe nahlédnout do situace v americkém trhu s bydlením. Zveřejněny budou červencové počty nově udělených povolenek ke stavbě domu, nově zahájené stavby a červencové prodeje již existujících domů, z nichž od všech tří ukazatelů analytici očekávají další pozvolné zlepšení.
Ten nejvčasnější ukazatel, počtu nově udělených povolenek, který vypovídá nejvíce o budoucí stavební aktivitě, by měl přitom růst potřetí v řadě, a to z 570 tis. na 580 tis. poskytnutých povolenek.
Již od ledna tohoto roku se přitom pohyboval těsně u svého dna kolem 500 tis. povolenek.
Situace se tak zdá se skutečně pozvolna stabilizuje, o čemž hodně vypovídají také poslední květnové výsledky Case-Shillerova indexu, podle kterého v USA po téměř třech letech začaly v největších amerických metropolích opět stoupat ceny domů.

Důvodem k této stabilizaci je však především masivní monetární expanze amerického Fedu, který, snížením úrokových sazeb, dokázal velmi výrazně zbrzdit kolaps na trhu s nemovitostmi. Nižší sazby dovolily domácnostem levněji refinancovat své hypotéky a namísto prodeje domu, případně jeho propadnutí jako zástavy bance, tak domácnosti mohly i nadále splácet své závazky.
To přispělo jak ke stabilizaci neprodaných zásob domů, tak následně ke zmírnění propadu jejich ceny.
Ani nyní však situace na trhu s bydlením není zdaleka stabilizována.
Počty nesplacených hypoték totiž nadále narůstají rekordním tempem, když se celkový poměr propadnutých zástav k hypotékám k celkovému počtu hypotečních úvěrů vyšplhal již na 3,85%.
Co hůř, zatímco ještě v dubnu a květnu se úrokové sazby z hypoték pohybovaly u třicetileté fixace pod pěti procenty na rekordně nízkých 4,85%, od června začaly úrokové sazby, zejména u delších fixací, znovu růst.
Nyní jsou sazby u třicetileté fixace na 5,50% kam se dostaly poté, co se začal zvedat také výnos z amerických státních dluhopisů.
Budou-li se sazby z hypoték zvyšovat i nadále (což v dalších měsících očekáváme), stabilizace na trhu s bydlením se může ukázat jako velmi křehká a problémy tak ještě zdaleka nemusejí být zažehnány.
Zatímco krátkodobě tak expanzivní měnová politika Fedu dokázala oddálit velmi negativní důsledky ještě daleko hlubšího kolapsu na trhu s bydlením, v delším horizontu vidíme tento sektor americké ekonomiky stále jako jednu z největších potenciálních hrozeb, jak pro samotnou ekonomiku Spojených států, tak pro bankovní sektor.

Autor: Jaroslav Brychta, (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services