Týdenní komentář trhu

Zprávy z finančních trhů, 14. 8. 2009 16:16
Na začátku týdne investoři přistoupili k realizaci zisků.
Akcie se už zdají být relativně drahé.
Růst z předchozích týdnů je možná moc založen na očekávání rychlého zotavení, k čemuž v poslední době přispívají lepší makrodata, ale stále je tu riziko dvojitého dna.
Poslední makrodata mohou totiž být výrazně ovlivněna stimulačními opatřeními, která působí v ekonomice jako nárazový šok.
Korekce na trzích však měla krátkého trvání a příznivý komentář Fedu o stabilizaci ekonomiky a čtvrteční pozitivní překvapení u HDP Eurozóny trhy opět povzbudilo k růstu.
Index PX posílil o 2,6% t/t na 1 171 bodu.   Ve čtvrtek zveřejnil ČEZ své výsledky za 1H09.
Výsledky byly lehce horší než očekávání analytiků.
Tržby ve výši 95,6 mld. Kč (+6 % r/r) byly nižší než očekával trh (97 mld. Kč). Růst prodejní ceny elektřiny se pozitivně odrazil v růstu tržeb.
EBITDA dosáhla 51,8 mld. Kč (+20% r/r), a EBITDA marže vzrostla na 54,2 % (+0,5 p.b. r/r). Očekávání trhu na úrovni EBITDA bylo mírně vyšší (53,2 mld. Kč), a to kvůli vyšším očekávaným tržbám. Zlepšení provozní výkonnosti se promítlo do růstu čistého zisku na 31,6 mld. Kč (+11% r/r).   Ve čtvrtek byly publikovány maloobchodní tržby za červen, které poklesly o 4,9% r/r, což bylo mírně více než očekával trh (-4,5%). Maloobchodní tržby klesají 9 měsíců v řadě.
Výsledky ukázaly negativní vliv současné recese na spotřebitelskou poptávku.
V pátek byl zveřejněn předběžný odhad HDP ČR za 2Q09. Česká ekonomika prohloubila svůj meziroční pokles na -4,9% z -3,4% v 1Q.
Výsledek byl horší než se očekávalo (trh: -4,5%). Jedná se o nejhlubší propad HDP v historii ČR.
Mezikvartálně však HDP vzrostlo o 0,3% q/q.
Struktura HDP bude zveřejněna až v září, kdy bude možné provést detailnější analýzu dat.   Během týdne nejvíce posilovaly akcie developerské společnosti Orco (+34%) při nadprůměrném objemu.
Z hlediska ostatních titulů jsou však objemy nevýrazné.
Za růstem nestála žádná fundamentální zpráva.
Nejvíce oslabujícím titulem byl Philip Morris ČR (-3%), kde se objevili prodejci, kteří patrně realizovaly silné zisky z předchozího období.   NWR zveřejní výsledky za 2Q09 ve středu před otevřením trhu.
Výsledky budou meziročně výrazně slabší a to kvůli jak poklesu prodejů, tak poklesu prodejních cen.
Očekáváme, že NWR vykáže ztrátu ve výši 25,6 mil. EUR již na provozní úrovni (EBIT). Kvůli tomu by měl skončit ztrátou i čistý zisk (eAFT -19,7 mil. EUR). Naše očekávání je na provozní úrovni výrazně pod očekáváním trhu (dle NWR), na úrovni čistého zisku jsme díky lepší očekávané výkonnosti na finanční úrovni prakticky v souladu s očekáváním trhu.
Slabé výsledky za 2Q09 jsou již podle našeho názoru zahrnuty v ceně akcie NWR.
Na druhou stranu by případné zklamání mohlo vést k prodejním pokynům po růstu ceny akcie v posledních týdnech.   Ve čtvrtek, před otevřením trhu, by podle našich odhadů měla pojišťovna VIG oznámit čistý zisk ve výši 167 mil. EUR (-20 % r/r), při růstu předepsaného pojistného o 1,7 %.
Pozornost bude upřena především na vývoj investičního portfolia a případné informace o potenciálních akvizicích, na které má společnost údajně připraveno více jak 1 mld. EUR.   Z pohledu makroekonomických dat na příští týden bude v USA zveřejněn index cen průmyslových výrobců, započatá výstavba a stavební povolení (v úterý). Ve čtvrtek pak pravidelná data o počtu prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index Fedu Philadelphia a v pátek prodeje existujících domů.
V Evropě bude v pondělí zveřejněna obchodní bilance Eurozóny, v úterý německý index ekonomických očekávání (ZEW) a ve středu průmyslová výroba a bilance běžného účtu Eurozóny.
U nás budeme mít jen data o průmyslové inflaci (pondělí).   Příští týden bychom čekali obchodování bez jasného trendu s dalšími pokusy o vybírání zisků.
Někteří investoři jsou již opatrní a nechtějí otevírat nové pozice a spíše vyčkávají.
Na druhou stranu institucionální investoři drží relativně dost hotovosti, kterou by postupně mohli investovat na trzích.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services