Fio informuje: Praha s Vídní ve víru nákupní vášně, dostaví se kocovina?

Zprávy z finančních trhů, 13. 8. 2009 20:00
Pražská burza se tento týden pohybuje jako na houpačce.
Výrazný úterní propad byl dnes zcela vymazán a trh se naopak dostal na svá letošní maxima.
Index PX nakonec po aukci zavíral na 1167 bodech ( 4,7%)! Takovýmto růstem se nemohla pyšnit žádná burza široko daleko a zřejmě jsme dnes byly dokonce světovou jedničkou.
Za výrazným růstem stál pohyb akcií Erste ( 7,3%) a ještě větší raketou byly akcie NWR ( 14,8%). Zahanbit se nenechala ani Komerční banka, která to dotáhla na neuvěřitelných 3649 Kč ( 7,6%). Na bankovních titulech v zahraničí panoval rovněž pozitivní sentiment, ale zde jsou růsty přece jen umírněnější (evropské banky růst kolem 2%). Pohyb na Erste byl spíše technického charakteru, Komerční banka obdržela zvýšené doporučení od Citigroup.
Short squeez na KB tak mohl pokračovat.
Znáte někoho kdo ještě vlastní akcie Komerční banky? Pohyby na dalších titulech byly civilizovanější a věrněji kopírovaly dění ve světě.
Telefonica 02 se až díky závěrečné aukci vyšvihla nad 485 Kč ( 2%), i když těsně před 16:00 byla u 480 Kč.
Unipetrol byl obchodován nad 130 Kč ( 3,5%). Výsledky ČEZu byly na všech úrovních pod tržními odhady a akcie se udržely nad 980 Kč ( 0,8%) hlavně díky sentimentu.
Vzhledem k tomu, že titul v posledních týdnech výrazněji předběhl vývoj sektoru utilit, byl by další pohyb vzhůru překvapivý.
Celkový pohled na vývoj indexu PX od přelomu měsíce (cca 10%) ve srovnání s přešlapováním většiny světových indexů na místě, mi nedá nepoložit otázku, zdali se to s optimismem panujícím v Praze a Vídni pořádně nepřehání?

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services