ČEZ zaostal za očekáváním

Zprávy z finančních trhů, 13. 8. 2009 10:00
Elektrárenská společnost ČEZ dnes vyhlásila horší než očekávané hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí tohoto roku. Čistý zisk společnosti za druhé čtvrtletí dosáhl hodnoty 12,55 miliard korun (na akcii 23,50 Kč), zatímco trh očekával nárůst na 13,23 miliardy korun.
Tržby za druhý kvartál zaznamenaly mírný meziroční nárůst o 1,2% na 42,31 miliardy korun, což je také pod konsenzem trhu dle agentury Reuters na úrovni 43,84 miliard korun.
Zisk na provozní úrovni meziročně pokles na 16,06 miliardy korun (očekávání 17,46 miliardy Kč) a zisk na úrovni EBITDA dosáhl hodnoty 21,6 miliardy korun, což je rovněž pod tržním konsenzem 22,96 miliardy korun.

Na horších výsledcích se projevil především pokles poptávky po elektrické energii, který byl částečně nahrazen vyššími prodejními cenami v první polovině roku.
Pozitivně se projevil zejména prodej elektřiny na letošní rok, který byl realizován v roce 2008 ještě před propadem cen elektriky na německé burze.
Je však zřejmé, že pokles cen elektrické energie bude v následujících měsících negativně ovlivňovat hospodaření v průběhu roku 2009 a projeví se také v příštím roce.
Společnost ČEZ ponechala výhled zisku pro celý rok na úrovni 50,2 miliardy korun, stejně tak i výhled pro ukazatel EBITDA.
Zároveň vedení potvrdilo, že pokles cen elektřiny znamená pro ČEZ významné riziko jak pro zbytek roku 2009 tak i pro 2010.


Fio, burzovní společnost, a.s., Josef Novotný, finanční analytik
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services