Německo - Překvapivý růst HDP ve 2Q

Zprávy z finančních trhů, 13. 8. 2009 09:03
Německo – HDP –sezónně očištěno- 2Q 2009   mezičtvrtletní změna: meziroční změna: Skutečnost: +0,3% q/q Skutečnost: -7,1% r/r Očekávání: -0,2% Očekávání: -7,6% Předchozí: -3,5% (revize z –3,8%) Předchozí: -6,7% (revize z –6,4%)   Německá ekonomika v 2Q překvapivě mezikvartálně vzrostla o 0,3% i když trh očekával poklesl o 0,2%.
Německá ekonomika po čtyřech čtvrtletích výrazného poklesu vykázala první růst, v 1Q/09 přitom pokles dokonce dosáhl rekordních úrovní (-3,5% q/q) v poválečné historii
.
Statistický úřad uvedl, že k pozitivnímu výsledku pomohly vyšší útraty domácností, stejně tak i výdaje vláda.
Pozitivní přípěvek vykázal i zahraniční obchod díky tomu, že dovozy vykázaly hlubší pokles než vývozy.
Naopak negativní vliv měl opět pokles zásob.
Detailní statistiky národních účtů za 2Q ovšem zveřejní německý statistický úřad 25.srpna.
Meziroční propad se u sezónně očištěného HDP prohloubil na 7,1% z –6,7% v Q1.   Dnes ráno nečekaně dobré výsledky vykázala i francouzská ekonomika, která ve 2Q mezikvartálně vzrostla o 0,3%, přitom trh očekával pokles o 0,3%.
V 1Q francouzské HDP pokleslo o 1,3%.   Tyto výsledky výrazně změnily očekávání, že výsledky HDP Eurozóny zveřejněné dnes v 11:00 mohou také přinést nečekaně pozitivní růsty.
Trh výsledky přijal velmi pozitivně jako znak konce recese. Řada dílčích údajů ukazuje, že se ekonomika Německa a celé západní Evropy stabilizuje po předchozích prudkých propadech.
Ovšem na silnější závěry o obratu  je nutné počkat na detailní výsledky na konci srpna, které naznačí nakolik se projevily případné jednorázové vlivy a v kterých sektorech přišel první obrat trendu.   Euro po výsledcích okamžitě vzrostlo k dolaru o 0,3% na 1,426 USD/EUR.
Evropské akcie otevřely růstem kolem 0,5% a výnosy německých dluhopisů po celé délce výnosové křivky vzrostly o 2-3 body.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services