Forex: Čtvrteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 13. 8. 2009 08:00

Včerejší obchodování přineslo první silnější market movery z Británie, kde byly v dopoledních hodinách zveřejněny výsledky z trhu práce.
Ten zaznamenal další nárůst nezaměstnanosti, a to o dvě desetiny procenta na 7,8%, což byl ještě o desetinu horší výsledek, než s jakým počítal většinový konsenzus trhu.
O něco lépe pak skončily počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které rostly o 24,9 tis. osob, což byl výsledek jen nepatrně nižší, než s jakým počítali analytici (25,3 tis.). Zajímavá data včera před polednem zveřejnil také eurostat, podle kterého červnová průmyslová produkce v eurozóně zaznamenala propad o 0,6% (oček. :+0,3) a velkou pozornost na sebe přilákal také inflační report Bank of England, ve kterém BoE prezentovala své odhady dalšího vývoje ekonomické aktivity.
Zatímco HDP by tak podle projekcí banky mělo začít v Británii meziročně znova růst začátkem příštího roku, CPI by ve stejnou dobou krátce dokonce mohlo klesnout až pod hranici 1%.
Odpolední seance přinesla ze Spojených států výsledky obchodní bilance, která skončila v deficitu 27 mld. dolarů (oček.: 28,4 mld.) a stejná data pak nabídla také Kanada, kde se naopak deficit obchodní bilance ztenčil na pouhých 0,1 mld. CAD (oček.: -0,6 mld.). Tím nejdůležitějším však včera bylo jednoznačně zasedání americké centrální banky, která rozhodovala o úrokových sazbách.
T y zůstaly beze změny na 0,25% a v doprovodném komentáři pak Fed navíc ujistil obchodníky, že hodlá i nadále udržovat sazby na výjimečně nízkých úrovních.
To včera vydatně pomohlo akciím, které se dostaly znovu do zelených čísel, když si například jen americký S&P500 připsal 1,15%.
Dnešní seance přinesla již v 8:00 první zajímavá data z Německa, v podobě předběžných odhadů růstu HDP za 2Q.
Ten překvapil růstem o 0,3%, zatímco trh počítal s kontrakcí o 0,3%.
Dalšími na řadě jsou pak v 8:45 stejné výsledky z Francie (oček.: -0,3%, předch.: -1,2%), které budou v 11:00 následovat souhrnná čísla z celé eurozóny, kde by se mělo podle předběžných odhadů HDP propadat o 0,5% (předch.: -2,5%).  Tím nejsilnějším market moverem jsou dnes ale opět až v odpoledních hodinách zveřejněná data ze Spojených států, odkud přijdou v 14:30 výsledky maloobchodních prodejů.
Ty by měly zaznamenat nárůst o 0,9%, což by byl již třetí růst v řadě po květnových 0,5% a červnových 0,6%.
Ve stejný čas však Spojené státy zveřejní také tempo růstu počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (oček. : 545 tis., předch.: 550 tis.) a tím posledním z USA jsou pak ještě v 16:00 výsledky podnikových zásob, které by se v červnu měly snižovat o 0,9% (předch.: -1%). Za pozornost dnes bude stát také noc ze čtvrtka na pátek.
To zveřejní totiž Austrálie tempo růstu maloobchodních prodejů, které by měly klesat o 0,3% (předch.: +0,8%), zatímco z Japonska přijde index aktivity v sektoru služeb, od kterého trh čeká v červnu mírnou kontrakci o 0,3% (předch.: -0,1%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services