Forex: Fed potvrdil očekávání. Večírek zatím pokračuje, dolar opět slábne

Zprávy z finančních trhů, 13. 8. 2009 08:00

Americká centrální banka včera obchodníkům sdělila přesně to, co chtěli slyšet a doufali, že uslyší.
Poté co Fed rozhodl o ponechání sazeb na rekordně nízkých 0,25%, nabídl ke svému rozhodnutí také tradiční doprovodný komentář, ve kterém naznačil, že nijak nespěchá s případným zvyšováním úrokových sazeb, jak se ještě před několika dny živě spekulovalo.
Podle Fedu se ekonomická aktivita začíná stabilizovat, stejně tak jako výdaje domácností.
Podniky sice nadále snižují investice a zaměstnanost, přesto dělají pokrok a přinášejí celkový objem zásob do lepšího poměru s celkovými tržbami. Situace se zklidnila také na finančních trzích a růst cen by měl podle Fedu do dalších měsíců zůstat utlumený i navzdory tomu, že začaly v poslední době znovu stoupat ceny komodit na světových trzích.
I přes toto poměrně optimistické prohlášení, však Fed zároveň dodal, že bude nadále udržovat úrokové sazby na dostatečně dlouhou dobu na výjimečně nízkých úrovních, což byla zpráva, kterou obzvláště dobře přijali obchodníci na akciových trzích, kteří tak mohli pokračovat v nákupech světových akcií.
Fed tak dal včera jasně najevo, že večírek zatím pokračuje a ještě několik měsíců pokračovat bude, což může i do budoucna podpírat zisky, které si akciové indexy připsaly v minulých týdnech.
Na druhou stranu, následné vystřízlivění, které přijde v momentě kdy Fed začne opět zpřísňovat měnovou politiku, může být o to bolestnější.

První známka toho, že již Fed nehodlá pokračovat v tak silné monetární expanzi jako doposud, však včera přeci jen přišla.
V doprovodném komentáři totiž zároveň oznámil konec programu na vykupování vládních dluhopisů, a to v průběhu dalších dvou měsíců, kdy by měl dokoupit i zbytek z celkového slíbeného objemu, jehož strop byl stanoven na 300 mld. dolarů.
Ačkoliv se tato zpráva očekávala, reakce na trhu s dluhopisy byla negativní, když ty se dostaly pod prodejní tlak a tak jen výnos z desetiletých T-Notes vystoupal krátce až na 3,75%, aby pak ale opět mírně klesnul na 3,70%.

Pro dolar byl včerejší komentář Fedu negativní zprávou.
Spekulace na to, že Fed naznačí, že bude sazby držet i nadále na rekordně nízkých hodnotách dolaru škodily již od samého rána a ten tak nakonec včerejší seanci uzavřel slabší na páru s eurem o 0,4% až zpět na ceně 1,4210 EUR/USD.
Dnešní obchodování přinese z USA další silný market mover, kterým budou maloobchodní prodeje, které by měly růst třetím měsícem v řadě, tentokrát o 0,9% (předch.: +0,6%). Jejich růst však bude z velké části tažen pravděpodobně automobilovými prodeji, kterým vydatně pomohly vládní subvence v podobě šrotovného, a tak bude dnes mnohem zajímavější zejména jádrový ukazatel, který je ošetřen od prodejů automobilů a který by měl vykázat nárůst o 0,2% (předch.: +0,3%). Dobré zprávy z USA by dnes pak mohly opět svědčit spíše evropské měně, která je stále výrazně levnější, než byla ještě v průběhu minulého týdne, kdy se přehoupla přes hranici 1,44 EUR/USD.
V 8:10 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,4243 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services