Článek: Deficit americké obchodní bilance v červnu narostl

Zprávy z finančních trhů, 12. 8. 2009 15:00

Americký deficit obchodní bilance zaznamenal podle dnes zveřejněných výsledků po květnovém ztenčení tentokrát mírné prohloubení.
Jak uvedl ve své zprávě Úřad pro ekonomické analýzy (BEA), deficit se prohloubil z květnových 26 mld. dolarů na 27 mld., což byl však stále výsledek lepší, než s jakým počítaly většinová očekávání analytiků.
Růstu se tentokrát dočkal jak export, jehož celkový objem se v červnu zvyšoval o 2,4 mld. dolarů na 125,8 mld., tak import, který rostl o 3,5 mld. dolarů na 152,8 mld. dolarů.
Podle BEA se na zvýšení objemu exportu v největší míře podílely průmyslové zásoby a materiály (+1,2 mld.), následovány vyšším exportem kapitálového zboží (+0,3 mld.). Přírůstek importu pak padá na vrub opět zejména průmyslovým zásobám a materiálům (+3,9 mld.), z nichž jen celkový objem dovážené surové ropy vzrostl o 2,5 mld. dolarů na 15,4 mld. Ačkoliv je celkový import a export nadále hluboko pod tím, kde se pohyboval ještě před rokem, skutečnost že po strmém pádu začíná pozvolna opět růst, je optimistickou zprávou pro všechny ty, kteří počítají do budoucna s postupným zklidňováním napětí na finančních trzích a stabilizací situace uvnitř největších světových ekonomik.

zdroj: U.S.
Bureau of Economic Analysis

Přestože americká data lze považovat za příznivá, jejich celkový dopad na trh dnes byl pouze minimální, když obchodníci vyčkávají především na večerní zasedání amerického Fedu, který bude rozhodovat o úrokových sazbách.
Do té doby se dá jak na akciových trzích, tak na ostatních trzích počítat spíše s mírnou volatilitou, když obchodníci nebudou chtít vstupovat do větších pozic před tím, než budou znát stanovisko Fedu k dalšímu vývoji měnové politiky.
V 15:10 tak zatím dolar osciluje na páru s eurem bez větší změny kolem ceny 1,4150 EUR/USD, velmi klidná je pak situace také na akciových trzích, které jsou v Evropě jen mírně v plusu.
Cena ropy (brent) se v 15:30 pohybovala na 72,25 USD/barel, zlato pak zlevňovalo na 943 USD/tr.unc.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services