Akciové indexy: Výrazná korekce na Wall Street, dnešní den v režii zveřejnění výsledku ze zasedání FOMC

Zprávy z finančních trhů, 12. 8. 2009 12:00

Americké akcie včera oslabily, po dlouhé době byl Wall Street pod prodejním tlakem a hlavní akciové indexy tak zakončily obchodování v červených číslech (Dow Jones -0,95%, S&P 500 -1,19%, Nasdaq -0,88%).  Ještě před začátkem seance byla zveřejněna některá makrodata -  průběžné jednotkové náklady se za druhé čtvrtletí snížily o 5,8% oproti předpokládaným 2,4%, předběžná produktivita vzrostla za stejné období o 6,4% oproti konsensu ve výši 5,3%, stav velkoobchodních zásob se snížil o 1,7% oproti očekávaným -1%.
Na obchodnících byla při včerejším obchodování patrná nervozita z dnešního vyhlášení závěrů ze zasedání FOMC.
Na řadu tak přišlo vybírání zisků, nejvíce ztrácel finanční sektor.

Dnešní den bude z pohledu zveřejněných makrodat velmi zajímavý.  Ještě před otevřením amerických trhů se v 14:30 SEČ dočkáme zveřejnění výsledku obchodní bilance, kde se očekává deficit ve výši -28,4 mld. USD.
To hlavní však přijde až ve večerních hodinách, ve 20:15 dojde ke zveřejnění závěru z dvoudenního zasedání FOMC, včetně vyhlášení klíčové úrokové sazby.
Očekává se, že FED tuto sazbu ponechá na 0,25%, obchodníci se tedy budou soustředit především na doprovodný komentář, který by mohl napovědět, jaké další kroky centrální banka plánuje pro boj s krizí.
V souvislosti se zveřejněním tohoto klíčového reportu lze tedy dnes očekávat zejména ve večerních hodinách zvýšenou volatilitu.

Futures na akciové indexy se zatím pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,12%, S&P 500 -0,20%, Nasdaq -0,13%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services