Dnešní komentář Fedu může akciím svědčit

Zprávy z finančních trhů, 12. 8. 2009 08:00

Americká centrální banka dnes bude mít velmi složitý úkol, a to zklidnit přehnaná očekávání trhu ohledně možnosti brzkého růstu úrokových sazeb a i nadále udržovat lehce pozitivní stanovisko směrem k dalšímu vývoji americké ekonomiky.
Federální výbor pro měnovou politiku (FOMC) dnes ve večerních hodinách zveřejní výstup svého dvoudenního zasedání, na který již netrpělivě čekají obchodníci na celém světě.
Ty velmi pozitivně naladily předchozí ekonomická data ze Spojených států, v jejichž čele stály minulý pátek zveřejněné NFP, a tak nyní čekají, jak Fed tyto výsledky zahrne do svého doprovodného komentáře.
Ten sám přitom dnes může být hlavním market moverem, když se dá jen stěží očekávat, že Fed jakkoliv změní výši úrokových sazeb, které již delší dobu drží na rekordně nízkých 0,25%.
V minulém týdnu, který přinesl z USA řadu příznivých ekonomických dat, obchodníci výrazným způsobem vystupňovali spekulace na to, že by Fed mohl začít se zvyšováním úrokových sazeb již začátkem příštího roku.
Ty se začaly projevovat jak ve vývoji futures na Fed funds, které počítaly s prvním růstem o čtvrt procentního bodu již v únoru příštího roku, tak ve vývoji ceny amerických vládních dluhopisů.
Ta zamířila koncem minulého týdne prudce dolů, což poslalo výnos z desetiletých T-Notes až na 3,85%.
Přestože od té doby opět mírně klesnul, až ke včerejším 3,71%, hrozba toho, že by mohly výnosy z amerických vládních dluhopisů do budoucna i nadále růst je pro americkou centrální banku strašákem, od kterého se zřejmě ještě několik měsíců bude chtít drže co nejdále.
Růst výnosů ze státních dluhopisů, které slouží jako benchmark pro určování požadované úrokové míry na široké paletě finančních aktiv a úvěrů, by totiž mohl významně ohrožovat jádro samotné měnové politiky Fedu, která cíluje právě delší konec výnosové křivky.
Růst úrokových sazeb například z hypotečních úvěrů by totiž následně mohl významně přibrzdit zatím křehké oživení na trhu s bydlením, stejně tak jako přidusit zatím stále velmi slabou spotřebu, v případě růstu sazeb na spotřebitelské úvěry.
 

Fed se tak bude chtít zřejmě jakýmkoliv spekulacím o možném zvyšování sazeb vyhnout, k čemuž může nejlépe posloužit například vyjádření na adresu cenového růstu, který by mohl být i do budoucna (měřeno CPI) jen velmi mírný.
Jako argument ve prospěch tohoto vyjádření pak Fedu mhou posloužit například včerejší výsledky ceny práce, která v 2Q anualizovaně zaznamenala výrazné snížení, a to až o 5,8%.
Na adresu ekonomického výhledu pak pravděpodobně můžeme očekávat podobný tón, jako v minulém prohlášení, tedy mírně pozitivní.
Jak ujištění, že nehodlá brzy zvyšovat úrokové sazby, tak pozitivní ekonomický výhled, pak dnes může být jedním ze spouštěcích mechanismů, který by mohl v průběhu večerní seance podepřít růst akciových indexů a naopak sebrat vítr z plachet dolaru, kterému se od pátku daří umazávat ztráty, jež nabral na páru s ostatními měnami v průběhu minulých týdnů.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services